مطالعات نشان میدهند مردان بیشتر از زنان درمعرض مرگ ناشی از سندرم قلب شکسته قرار دارند، اما دلیل این موضوع بهطور کامل مشخص نشده است.
از دستدادن عزیزان، بهواسطهی جدایی، طلاق یا فوت، تجربهای بسیار دردناک و تلخ برای اغلب افراد است. بااینحال، در برخی موارد این فقدان میتواند به بروز مشکلات جدی سلامتی منجر شود.
علائم میتواند شامل درد قفسه سینه و تنگی نفس باشد. اگرچه اغلب افراد بهسرعت بهبود مییابند، تعداد اندکی ممکن است دراثر بروز این نشانهها که بهطور معمول «سندرم قلب شکسته» نامیده میشود، جان خود را از دست دهند. پژوهشگران اکنون دریافتهاند احتمال مرگ مردان براثر این بیماری ناشی از سوگ، بیش از دو برابر زنان است.
شاید این موضوع شبیه داستان بهنظر برسد، اما واقعیت دارد که فرد ممکن است براثر شکستن قلب جان خود را از دست بدهد. این بیماری که بهطور رسمی «کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو» نامیده میشود، معمولا به دنبال فشارهای شدید روانی و عاطفی ایجاد میشود.
«سندرم قلب شکسته» گرچه معمولا درباره افرادی به کار میرود که بهدلیل استرسهای عاطفی دچار این وضعیت میشوند، میتواند ناشی از فشارهای جسمانی مانند جراحی یا سکته نیز باشد.
در هر دو حالت، وقتی بدن تحت فشار ناگهانی قرار میگیرد، مقدار زیادی از هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین آزاد میشود. این مسئله فشار زیادی بر قلب وارد میکند و با تغییر ظاهر بخش اصلی پمپاژکننده قلب، آن را به شکل تلهی هشتپای ژاپنی به نام تاکوتسوبو (کوزه بادکرده) درمیآورد. این تغییر شکل، عملکرد صحیح قلب را مختل میکند.
مطالعات نشان میدهند زنان بیش از مردان دچار سندرم قلب شکسته میشوند. همچنین مشخص شده است در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به این سندرم به سرعت بهبود مییابند. درحالحاضر، اطلاعات کمی درباره روند کلی و میزان شیوع این بیماری وجود دارد. در مطالعهی جدید، پژوهشگران دانشگاه آریزونا دادههای نزدیک به ۲۰۰ هزار بزرگسال آمریکایی را که بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ بهدلیل کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو در بیمارستان بستری شده بودند، تجزیهوتحلیل کردند.
نتایج مطالعه یافتههای پیشین را تایید کرد که زنان بیش از مردان به سندرم قلب شکسته مبتلا میشوند: ۸۳ درصد موارد مربوط به زنان بود. نتایج مطالعه، نکتهی جدیدی را نیز درباره رابطه بیماری با سن روشن کرد که پیش از این ناشناخته بود.
تیم تحقیقاتی در مقاله خود بیان میکنند: «قبلا مشخص شده بود که شیوع کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو با افزایش سن بیشتر میشود و معمولا پس از مواجهه با وقعیت استرسزا، چه از نوع عاطفی و چه جسمی، بروز میکند. مطالعهی ما نشان داد میزان بروز این بیماری در گروه سنی ۴۶ تا ۶۰ سال بهطور چشمگیری افزایش یافته است، بهطوریکه این گروه سنی نسبت به افراد ۳۱ تا ۴۵ سال، ۲٫۶ تا ۳٫۲۵ برابر بیشتر درمعرض ابتلا به این سندرم قرار دارند.»
نویسندگان بر این باورند که این افزایش ناگهانی ممکن است نتیجهی ترکیبی از عوامل مختلف ازجمله سطح استرس، تغییرات هورمونی، تغییر در مصرف الکل، استعمال دخانیات یا مشکلات سلامتی درماننشده مانند فشار خون بالا و چربی خون بالا باشد. تیم تحقیقاتی میگوید: «یافته جدید پیامدهای بالینی مهمی دارد و میتواند بهعنوان ابزاری کارآمد برای تمایز بین سندرم حاد کرونری و کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو مورد استفاده قرار گیرد.»
نتایج نشان داد مردان دو برابر بیشتر از زنان در معرض مرگ ناشی از سندرم قلب شکسته قرار دارند. دلیل این تفاوت هنوز مشخص نشده است، هرچند این موضوع در پژوهشهای قبلی نیز مشاهده شده بود. یکی از دلایل احتمالی این تفاوت میتواند به نوع محرکهایی بازگردد که در بسیاری از مردان موجب بروز این بیماری میشود. درحالیکه زنان معمولا پس از تجربه رویدادهای عاطفی شدید مانند فوت عزیزان یا از دستدادن شغل دچار سندرم قلب شکسته میشوند، در مردان بیشتر فشارهای جسمانی و استرسهای فیزیکی عامل ایجاد این بیماری است.
دکتر محمد موحد، نویسنده ارشد مطالعه، میگوید ممکن است علت اینکه مردان در بهبودی از سندرم قلب شکسته ناگهانی دچار مشکل میشوند، این باشد که اغلب از حمایت اجتماعی کافی برای مدیریت استرس برخوردار نیستند.
به گزارش زومیت، مطالعه در مجلهی Journal of the American Heart Association منتشر شده است.
Studies indicate that men are more likely than women to die from broken heart syndrome, though the reasons remain unclear. This syndrome, or Takotsubo cardiomyopathy, often follows severe emotional stress, such as loss or separation. Symptoms include chest pain and shortness of breath, with many recovering quickly, but some may die. Research from the University of Arizona analyzed data from nearly 200,000 adults, confirming that 83% of cases involve women. Notably, men are twice as likely to die from this syndrome, possibly due to different stress triggers and a lack of social support for managing stress.