در پی اعلام ارسال نامه ترامپ به خامنه ای، بازارهای مالی واکنش نشان دادهاند. در ماههای اخیر، بهویژه پس از انتخاب مجدد ترامپ، ارزش ریال ایران به پایینترین سطح خود رسیده است.
این کاهش ارزش ریال منجر به افزایش تقاضا برای دلار، سایر ارزهای معتبر، طلا و حتی ارزهای دیجیتال شده است، زیرا مردم به دنبال حفظ ارزش داراییهای خود هستند. با توجه به این شرایط، پیشبینی میشود که در صورت ادامه تنشها و عدم پیشرفت در مذاکرات، روند نزولی ریال و افزایش قیمت طلا ادامه یابد.
«اگر ایرانی بودم الان تمام پولم را از ریال به ارز دیگری تبدیل میکردم»؛ این توصیه یک مشاور سرمایهگذاری به مخاطبان پادکست یا سمینار سرمایهگذاریش نیست. این جملات را اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده روز پنجشنبه در باشگاه اقتصادی نیویورک به زبان آورد.
اظهارنظری کمسابقه از یک مقام سیاسی و رسمی در دولت آمریکا که شاید به دلیل پیشینه کاری آقای بسنت گفته شده باشند. اسکات بسنت پیش از رسیدن به صندلی وزارت خزانه داری آمریکا در دولت ترامپ، سالها در شرکت مدیریت سرمایهگذاری سوروس به عنوان مدیر فعالیت میکرد. او پس از آن صندوق پوشش ریسک خود را به راه انداخت و در شرکت کی اسکوئر گروپ موفقیت چشمگیری به دست آورد.
با این که بسنت به عنوان مدیری اقتصادی شناخته شده است اما نوع فعالیتهایش در حوزه سرمایهگذاریهای جهانی و مدیریت ریسک و علاقه شخصی آقای وزیر به حوزه سیاسی، همواره مسیر حرکت او را بر مرزی از سیاست و اقتصاد قرار داده است.
به نظر میرسد توصیه او به ایرانیان نیز برگرفته از همین حد مشترک فعالیتهای اقتصادی و سیاسی او ناشی میشود که در چارچوب اتخاذ استراتژی فشار حداکثری دولتی که او وزیر خزانهداری آن است در کنار فشار برای تحریم جریان صادرات نفت ایران، بسنت را از توجه به بازار آشفته ارز ایران غافل نمیگذارد.
به گزارش یورونیوز، بررسی تغییرات ارزش دلار در بازار آزاد نشان میدهد که قیمتها در بازار آزاد ارز و طلا بیش از هر عاملی با هر مصاحبه، سخنرانی و اظهار نظری از سوی مقامهای سیاسی دو کشور واکنش نشان میدهد.
کما اینکه همین توصیه آقای وزیر و اخبار مربوط به نامهنگاری ترامپ به خامنهای و واکنش او، قیمت دلار را که آخر هفته گذشته در محدوده کمتر از ۸۹ هزار تومان آرام گرفته بود با ۳ هزار تومان افزایش مواجه کرد و تا یک قدمی ۹۲ هزار تومان افزایش داد.
میتوان انتظار داشت که توصیههای کمسابقه اسکات بسنت به ایرانیان برای اینکه داراییهای ریالی خود را به ارزی دیگر بدل کنند، جریان شکلگیری تقاضای احتیاطی و سفتهبازی در این بازارها را شتاب بیشتری بخشد.
از طرفی، با توجه به اینکه دو رویکرد دیگر دولت آمریکا در قالب فشار حداکثری، فروش و صادرات نفت ایران را دشوارتر کرده و دسترسی به اندک درآمدهای ارزی را محدودتر میسازد، دولت و بانک مرکزی برای پاسخگویی به تقاضاهای جدید، محتاطانهتر خواهد بود که به احتمال زیاد منجر به عطش بیشتر در بازار و افزایش قیمتها میشود.
آمار و ارقامی از ارزش معاملات بازار آزاد ارز ایران در دست نیست تا بتوان به استناد آن ارقام، تاثیر سخنان اسکات بسنت در بازارهای دارایی در ایران را ارزیابی کرد، تنها بر اساس تحولات قیمتی، صفهای فروش و میزان تقاضای ارز و طلا در روزها و هفتههای آتی، میتوان قضاوت کرد که این سخنان تا چه اندازه در راستای هدف فشار حداکثری بر اقتصاد ایران موفق عمل کرده است.