دوشنبه، 24 دی ماه 1403 = 13-01 2025

از پاناما تا گرینلند زیر سایه ترامپ نوین؛ نباید حرف‌های او را شوخی گرفت

تا چند روز دیگر ترامپ برای دومین بار در کاخ سفید خواهد نشست. بر اساس تجربه دور اول باید منتظر شگفتی‌های زیادی در موضع گیری های ترامپ خصوصا در مسائل بین المللی و ژئوپلتیکی باشیم. نمی‌توان صرفا این موضع‌گیری‌های ترامپ را سخنانی جنجالی دانست. بلکه رویکرد ژئوپلتیکی ترامپ پیشینه تاریخی دارد.

گرینلند خودمختار است و زیرنظر دانمارک اداره می‌شود و اگر به آمریکا ضمیمه شود، باعث افزایش قدرت واشینگتن خواهد شد. همچنین اگر ایالات متحده بتواند کانال پاناما را به دست بگیرد، طبیعتا بر قدرت این کشور افزوده می‌شود. کانال پاناما بسیار مهم است و مثل تنگه هرمز یا باب‌المندب می‌ماند؛ بنابراین در صورت تسلط بر کانال پاناما، ایالات متحده می‌تواند کشتی‌های رقیب را بیشتر کنترل کند و در زمان تنش یا جنگ و... به آنها اجازه رفت‌وآمد ندهد و قدرت و اقتصاد رقیب (چین) ضعیف شود.

لذا نباید حرف‌های ترامپ را شوخی گرفت. او گرینلند را سرزمینی استراتژیک میان آمریکا و اروپا می‌داند که منابع گسترده‌ای دارد. در آنجا امریکا به روسیه نزدیک می‌شود و می‌تواند بر اروپا سلطه داشته باشد. از سوی دیگر آمریکا و ترامپ روی چین هم حساس هستند و کار‌هایی می‌کنند تا فاصله آنها با پکن بیشتر شده و قدرتشان افزایش پیدا کند و آن چیزی که ترامپ می‌گوید اول آمریکا، مادام‌العمر باشد و زمانی نرسد که مقام اول بودن را در آمریکا اول بودنش را از دست بدهد.

ترامپ از طریق حمله نظامی گرینلند را نمی‌گیرد

به گفته ناظران، آمریکا و ترامپ از طریق حمله نظامی گرینلند را نمی‌گیرند. ایالات متحده همین حالا هم در این جزیره پایگاه دارد. آمریکا فشار می‌آورد تا در درجه اول این سرزمین را بخرد و با دانمارک و حتی با اروپا وارد مذاکره خواهد شد تا اگر آن را نفروختند بتواند به مدت طولانی گرینلند را اجاره کند. مثلا اگر ۹۹ سال گرینلند را اجاره کنند، فرقی با خریدنش ندارد. آنچه ترامپ روی آن دست گذاشته، مساله‌ای مهم است و اگر بخواهد روی آن پافشاری کند، ممکن است به اروپا فشار بیاورد و مثلا بگوید اگر بخواهید ناتو قوی بماند ما باید به گرینلند دسترسی کامل داشته باشیم و یا آن را بخریم و یا اجاره کنیم.

ترامپ ابزاری دارد که به دانمارک و اروپا فشار بیاورد. ابزارش هم این است که ناتو را ضعیف کند. او می‌تواند مثل دفعه قبل که به ناتو بی‌توجه بود، آن را نادیده گرفته یا بگوید پول به ناتو نمی‌دهیم یا شما اروپایی‌ها باید پول بیشتری بدهید. این ابزار وقتی جنگ اوکراین هم در جریان است، مهم‌تر شده. پاناما هم همینطور و فشار آوردن به کشور کوچک ذره‌بینی، توسط ترامپ سخت نیست. امریکا برای کانال پاناما هزینه کرده است و می‌خواهد آن را به خود الحاق کرده و از مواهبش بهره‌مند شود. البته مساله کانادا دور از واقعیت است و شاید ترامپ هدفش این است که فشار‌هایی به این کشور بیاورد. به‌ویژه اینکه می‌داند وضعیت اقتصادی کنادا بد شده و نخست‌وزیر هم استعفا داده و ممکن است این فشار‌ها را با هدف گرفتن امتیازات اقتصادی به این کشور وارد کند.


Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:







تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست