آدرس پست الکترونيک [email protected]









آدينه، 1 دی ماه 1402 = 22-12 2023

امریکا، اسرائیل و رقیبان عباس در تدارک سناریوهای پس از جنگ غزه

در حالی که تیم‌هایی در اسرائیل و امریکا برای بررسی وضعیت غزه پس از جنگ تشکیل شده، رقیبان محمود عباس نیز در حال تلاش برای ایجاد جبهه ای واحد برای اداره غزه هستند.

به گزارش میدل ایست نیوز، اسرائیل اخیرا یک گروه را مأمور برنامه‌ریزی برای "روز بعد" یعنی مرحله بعد از جنگ غزه کرده است. گفته می شود که دولت بایدن اسرائیل را تحت فشار قرار داده تا موضع خود را درباره آینده غزه و مناقشه فلسطین و اسرائیل روشن سازد.

این تیم به ریاست «تساحی هنگبی» مشاور امنیت ملی اسرائیل، و با عضویت «رون درمر» وزیر امور راهبردی و عضو کابینه جنگی، و با حضور چند مقام بلندپایه دستگاه‌های امنیتی تشکیل شده است. این تیم البته حق تصمیم‌گیری ندارد و فقط یک کارگروه برای بررسی گزینه‌های گوناگون است.

البته این تیم با مأموریت سختی مواجه است، و شکی نیست که تعلل نخست‌وزیر اسرائیل در این باره علت روشنی دارد و آن این است که هر سناریویی برای بعد از جنگ باید با اعطای امتیازاتی به فلسطینیان همراه باشد و چنین امتیازاتی موجب تضعیف ائتلاف حاکمی می‌شود که نتانیاهو را به نخست‌وزیری رسانده است.

این در حالیست که به گفته ناظران، این بار موضوع فرق می‌کند و اسرائیل تحت فشار شدید بین‌المللی است و امریکا هم می‌داند که ابعاد غیر نظامی مسئله غزه اهمیتی هم‌پای ابعاد امنیتی آن دارد.

امریکا و «روز بعد»
در این راستاست که یک تیم در امریکا هم مشغول برنامه‌ریزی برای مرحله انتقالی با هدف ایجاد ساختار حکومتی باثبات‌تر در غزه است. این مرحله که ممکن است دو سال طول بکشد شامل تشکیل یک نظام اداری جدید در غزه می‌شود و امریکا با جدیت تأکید می‌کند که فلسطینی‌ها باید در قلب این نظام اداری حضور داشته باشند. از طرفی، هر حکومتی که در نتیجه روندی زیر نظر اسرائیل در غزه برپا شود از نظر مردم فلسطین نامشروع خواهد بود و بخت چندانی برای موفقیت نخواهد داشت.

امریکا با یک مسئله مهم دیگر هم مواجه است و آن اینکه گروه‌های فلسطینی چندانی توانایی اداره غزه را ندارند برای همین گزینه‌ای غیر از تشکیلات خودگردان فلسطینی بر جای نمی‌ماند که البته گزینه ایده‌آل امریکا نیست. به هر حال، تشکیلات خودگردان ده‌ها هزار کارمند در بخش‌های مدنی در غزه داشته و دارد که حقوق‌بگیر رام‌الله هستند.

در این میان، برخی مقامات امنیتی و دیپلماتیک امریکا بی سر و صدا موضوع کنار گذاشتن محمود عباس از قدرت با هدف ایجاد مشروعیت جدید و جریان خون تازه در رگ‌های تشکیلات خودگردان را بررسی می‌کنند. چنین اقدامی البته احتمالا موجب تشدید نزاع‌های داخلی در تشکیلات خودگردان میان مدعیان جانشینی محمود عباس می‌شود.

رقیبان عباس در پی فرصت
جدا از امریکا، مخالفان داخلی محمود عباس با جدیت برای کنار زدن او در حال نقشه کشیدن‌اند. در این چهره‌ای که رفته‌رفته بیشتر نامش به میان می‌آید «محمد دحلان» است که پیش‌تر رئیس دستگاه امنیت تشکیلات خودگردان در غزه بود و از دشمنان سرسخت محمود عباس است. دحلان که در امارات به سر می‌برد شخصیتی فرصت‌طلب توصیف می‌شود که همواره با اتهامات گوناگون درباره زدوبندهای پشت پرده مواجه بوده است. با وجود این، او چهره‌ای بانفوذ بالا در کشورهای عربی شورای همکاری خلیح فارس و شخصیتی عمل‌گراست که می‌تواند با اسرائیل کار کند.

محمد دحلان اخیرا با دو رسانه مهم غربی مصاحبه کرده که به روشنی معنای ازسرگیری تلاش‌هایش برای بازگشت به صحنه است. او حتی روابط خوبی با نیروهای داخلی در غزه دارد و روابطش با حماس را هم دوستانه نگه داشته است. اما خود می‌داند که برای بازگشت به غزه نیاز به مانور بیشتر و جلب حمایت دیگر گروه‌های فلسطینی دارد. در همین راستا، اخیرا در اقدامی بی سابقه یک چهره نزدیک به خود را به قطر فرستاد تا با گروه‌های فلسطینی دیدار کند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: