آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 17 خرداد ماه 1402 = 07-06 2023

سناتورها: به غروب خطرناک دیگری از برجام نزدیک می‌ شویم

یک سناتور ارشد جمهوری‌خواه آمریکایی با اشاره به نزدیک شدن تاریخ یکی از بندهای غروب برجام در زمینه برنامه موشکی سپاه پاسداران گفت که دولت بایدن تا کنون نتوانسته به استراتژی گسترده‌ای در قبال حکومت ایران برسد و به نظر می رسد گرفتار شده است.

سناتور جیم ریش، عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا در صفحه توییترش به تحریم افراد و نهادهای مرتبط یا برنامه موشکی حکومت ایران واکنش نشان داد و با یادآوری این که ممنوعیت‌ها علیه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی در ماه اکتبر سال جاری میلادی منقضی می‌شوند، گفت: به غروب خطرناک دیگری از برجام نزدیک می‌شویم.

منظور سناتور آمریکایی از «غروب خطرناک دیگری از برجام» به این موضوع است که توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شامل محدودیت‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای برای حکومت ایران بود. برخی از این محدودیت‌ها تاریخ انقضای معینی دارند که مقامات و رسانه‌های غربی از آن به عنوان بندهای غروب (Sunset Clauses) برجام یاد می‌کنند.

سناتور جمهوریخواه آمریکایی با اشاره به تحریم‌های اعلام شده روز سه شنبه افزود: در شرایطی که تحریم‌های امروز(شامگاه سه‌شنبه)، یک شروع محسوب می‌شود، دولت جو بایدن گرفتار شده و نتوانسته است استراتژی گسترده‌تری در مورد حکومت ایران ارائه دهد.

شکل گیری یک توافق موقت به جای برجام؟

در همین حال عبدالرضا فرجی راد، دیپلمات سابق جمهوری اسلامی درباره علل تمایل خامنه ای و بایدن به شکل گیری یک توافق موقت گفته: از یک سو جمهوری اسلامی به دلیل مشکلات شدید اقتصادی به این توافق نیاز دارد و از سوی دیگر بایدن به علت نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری به این توافق تمایل پیدا کرده است. در واقع بایدن باید بتواند به رقبای جمهوری خواه خود پاسخ دهد که طی ۴ سال گذشته در قبال ایران چه کرده است.

قاسم محبعلی، یک دیپلمات دیگر هم در خصوص احتمال شکل‌گیری توافق موقت و تبعات این نوع توافق گفت: حدس زده می‌شود توافق موقتی در راه باشد که به شیوه توقف در برابر توقف شکل می‌گیرد. بر مبنای این توافق، آمریکایی‌ها و اروپایی ها، تحریم‌های هسته‌ای را متوقف می‌کنند. ایران نیز اقدام جدیدی انجام نمی‌دهد. در این فاصله، تحریم‌های جاری، باقی خواهند ماند، بخشی از پول‌های ایران که بلوکه است نیز بلوکه می‌ماند، اما تحریم جدیدی علیه ایران وضع نمی‌شود. اما تا زمانی که تحریم‌ها به طور کامل رفع نشود، تاثیر چندانی نخواهد داشت.

این در حالیست که سه کشور بزرگ اروپايی آلمان، فرانسه و بریتانیا موسوم به (ای۳) روز گذشته در بیانیه خود در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نوشتند: ما هیچ تغییر اساسی در رفتار ایران نمی‌بینیم. در طول دوره گزارش، ایران بدون وقفه به افزایش برنامه هسته‌ ای خود فراتر از توجیه غیرنظامی ادامه داده و گسترش غنی‌سازی اورانیوم در ایران دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک را به طور فزاینده‌ای دشوار کرده است.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: