آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 5 مرداد ماه 1401 = 27-07 2022

چراغ برجام، خاموش‌تر از همیشه؛ آخرین تلاش اروپا

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و میانجی مذاکرات برجام گفته است: فضا برای مصالحه‌های مهم در برجام به اتمام رسیده است. وقت تصمیم‌گیری سیاسی برای نجات برجام اکنون است و دیگر جایی برای امتیازگیری های چشمگیر اضافی بین طرفین مذاکرات باقی نمانده است.

جوزف بورل هشدار داده است که اگر توافق رد شود ما در معرض خطر یک بحران هسته ای خطرناک هستیم.

در همین حال سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی خود درباره نگرانی‌های این مقام ارشد اروپايی گفت: چیزی که می‌توانم به شما بگویم این است که به نقطه‌ای می‌رسیم که پیگیری بازگشت متقابل به پایبندی به برجام دیگر به نفع ما نیست.

این اظهارات یک روز پس از آن منتشر شد که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت که ما دقیقا نمی‌دانیم چه اتفاقی در برنامه اتمی ایران در حال رخ دادن است.

از سوی دیگر وزیر دفاع اسرائیل گفت: انتظار ندارد طرفین در آینده نزدیک بتوانند بر سر برجام به توافق برسند، اما او در عین حال اذعان داشت که نمی‌توان احتمال دستیابی به توافق را به کلی رد کرد.

بنی گانتس هشدار داد که احیای توافق برجام برای متوقف کردن فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی صرفا تاکتیکی تاخیری خواهد بود.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا اسرائیل توانایی آن را دارد که برنامه هسته‌ای ایرارن را متوقف کند یا تنها می‌تواند تاخیری در آن بیندازد، گفت: ما این توانایی را داریم که به برنامه هسته‌ای [ایران] آسیبی جدی وارد کنیم و آن را به تاخیر بیندازیم.

همزمان جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی در پاسخ به این سوال که آیا حکومت ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود، گفت: فکر می‌کنم که آنها هرگز از پی‌گیری ساخت سلاح هسته‌ای دست برنداشته است. هیچوقت سندی ارائه نشده که نشان دهد حکومت ایران تصمیم راهبردی گرفته که دنبال سلاح هسته‌ای نمی‌رود. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که حالا حس می‌کنند فشار بسیار کمتری از طرف آمریکا وارد می‌شود و فکر می‌کنند مسیر پیش روی‌شان بسیار روشن است. به همین دلیل این مذاکرات اصلا برای آنها موضوعیت ندارد.

اکنون سؤال این است چرا وقتی طرف های مقابل از به‌ انتها رسیدن فرصت مصالحه سخن می‌گویند، از جانب وزارت‌خارجه دولت رئیسی شاهد علامت های مثبت هستیم؟

پاسخ را می‌توان در روزنامهٔ حکومتی رسالت یافت؛ آنجا که می‌نویسد: ایران در وضعیتی نیست که بخواهد یا بتواند مسئولیت، بار و هزینه شکست رسمی مذاکرات و عدم احیای برجام را بپذیرد. اعلام رسمی شکست مذاکرات و مرگ برجام یک حالت «انفجاری» را در داخل کشور ایجاد می‌کند؛ چون علاوه بر تأثیرات مستقیم و فوری بر شرایط اقتصادی و معیشتی و شکل‌گیری تورم غیرقابل مهار و غیرقابل کنترل، آثار مخرب روانی هم بر افکار عمومی خواهد داشت.

به‌این ترتیب برخلاف آنچه باند حاکم تلاش می‌کند خود را در قضیهٔ برجام، فارغ‌البال جلوه دهد، مرگ برجام مخاطرات و بحران های سختی هم در داخل و هم در سطح بین‌المللی برای نظام ولایت به‌همراه دارد. حتی اگر آن‌چنان‌که برخی ناظران خارجی هشدار می‌دهند، رژیم خامنه ای واقعاً به‌ بمب اتمی نزدیک باشد و حتی اگر به‌ آن دست پیدا کند، این امر به‌هیچ‌وجه او را در برابر دشمن اصلی‌اش یعنی مردم ایران و ارادهٔ آنها برای سرنگونی، در امان نمی‌دارد.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: