زنان عربستان سعودی پشت فرمان اصلاحات
بهارنیوز: در سال 1990 و در بحبوحه تجاوز نظامی صدام به کویت و آغاز جنگ خلیج فارس در زیر پوست عربستان سعودی جنبشی مدنی در حال شکلگیری بود و رهبر این جنبش نیز کسی نبود جز نورا الغانم، خانم آموزگار 34 ساله و مادر 4 فرزند. دستگیری، معلق شدن از کار، بدنام شدن از سوی علمای وهابی، طرد شدن از سوی خویشاوندان، همه و همه مکافات یک جرم بود. الغانم و 46 همراهش کاری کردند که انجامش برای بسیاری در عربستان سعودی غیرقابل تصور بود:سوار ماشینهایشان شدند و رانندگی کردند.
اعتراض آنها علیه ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان بود و این 47 زن شجاعانه برای این اعتراض هزینه کردند و لکه ننگ «راننده بودن» را حدود سه دهه بر پیشانی داشتند. تا اینکه سپتامبر 2017 ملک سلمان، پادشاه عربستان فرمان لغو ممنوعیت رانندگی زنان کشور را صادر کرد و این خبر هیچ کس را به اندازه این 47 زن معترض خوشحال نکرد. نورا الغانم اکنون 61 ساله است، بازنشسته شده و 5 نوه دارد. او در مصاحبه با نیویورک تایمز میگوید: فکر میکردم میمیرم و این روز را نمیبینم. آن چیزی که اهمیت دارد این است که کشور ما سرانجام وارد قرن بیست و یکم شد.
او در زمان اعتراضها 34 ساله، متأهل، دارای 4 فرزند و تحصیلات دبیرستانی بود و در یک مدرسه ابتدایی بهعنوان آموزگار کار میکرد. الغانم میگوید: آن روزها هیچ چیز جالبی در زندگیام نبود و زنان سعودی بشدت محدود بودند، فرهنگ بشدت پدرسالارانه در کشور حاکم بود و علمای دینی ما به لطف ارتباطاتی که با خاندان سلطنتی داشتند قدرت بسیار زیادی برای دفاع از پادشاهی در مقابل آن چیزی که به نظرشان کارهای خرابکارانه میآمد، داشتند. که البته اکثر مقابلههای آنها با کارهای خرابکارانه به معنای کنترل کردن زنان بود. آنها ممنوعیت رانندگی را بهعنوان یک ضرورت برای جلوگیری از زنای محصنه و دیگر بیماریهای اجتماعی میدیدند. علمای دینی ارشد عربستان در آن زمان فتوای معروفی دادند مبنی بر اینکه «اعطای مجوز رانندگی به زنان به سقوط جامعه میانجامد» این فتوا اخیراً از وب سایت دولت عربستان حذف شده است.