هشدار تونی بلر نسبت به جدایی ایرلند شمالی
هشدار «بلر» نسبت به جدایی ایرلند شمالی از بریتانیا به دلیل برگزیت
«تونی بلر» نخست وزیر پیشین انگلیس در سخنانی که روز شنبه منتشر شد، نسبت به جدایی احتمالی ایرلند شمالی از بریتانیا و پیوستن آن به جمهوری ایرلند پس از برگزیت، هشدار داد.
به گزارش ایرنا، «تونی بلر» در گفت وگو با روزنامه تایمز، عنوان کرد که دیدگاه وی درباره احتمال اتحاد دو ایرلند، یک پیش داوری نیست و به ارزیابی اش از نتیجه همه پرسی برگزیت در انگلیس برمی گردد.
وی بیان داشت: البته من امیدوارم که ایرلند شمالی همچنان بخشی از بریتانیا باقی بماند اما افراد زیادی خواهان اتحاد دو ایرلند هستند. و احتمال اتحاد این دو به دلیل برگزیت، گریز ناپذیر است.
دولت انگلیس در چارچوب پیمان صلح ایرلند شمالی موسوم به 'جمعه نیک' موافقت کرده است تا درصورتی که نظرسنجی ها حاکی از رضایت مردم ایرلند شمالی نسبت به اتحاد دو ایرلند باشد، از برگزاری همه پرسی در این منطقه حمایت کند.
آخرین نظرسنجی صورت گرفته در ایرلند شمالی نشان می دهد که تنها 22 درصد مردم ایرلند شمالی از طرح اتحاد دو ایرلند حمایت و 62 درصد خواهان ادامه حضور در بریتانیا هستند.
پیمان جمعه نیک، پیمانی است که بین طرفهای درگیر در ایرلند شمالی، یعنی پروتستانهای طرف دار بریتانیا و کاتولیکهای جمهوری خواه ایرلند در روز جمعه 10 آوریل 1998 میلادی بسته شد.
تا پیش از عقد پیمان جمعه نیک در دولت کارگری تونی بلر، درگیری فرقهای بین دو گروه موسوم به 'مصائب' جان بیش از 3600 تن را ظرف 30 سال گرفته بود.
تونی بلر در این گفت وگو بیان داشت: این اولین باری است که انگلیس و جمهوری ایرلند، چه در خارج از اتحادیه اروپا ( در سال های قبل از 1973 ) و چه در چارچوب اتحادیه اروپا، با یکدیگر همگام نیستند. این اولین باری است که موقعیت ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند متفاوت است؛ لذا من امیدوارم که ما با حساسیت بیشتری مساله ایرلند شمالی را پیگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه سیاستمداران انگلیسی نیز تمایل دارند تا مساله ایرلند شمالی را با حساسیت بیشتری دنبال کنند، افزود: اما این بدین معناست که بایستی مسائل مرزی و تجارت کالا و خدمات مورد توجه قرار گیرد و این کار ساده ای نخواهد بود.
این سیاستمدار انگلیسی عنوان کرد که هرچند با «ترزا می» نخست وزیر انگلیس بر سر برگزیت اختلاف نظر عمیقی دارد اما تصور می کند که او، مساله ایرلند شمالی را با حساسیت ویژه ای دنبال خواهد کرد.
بلر روز جمعه گذشته نیز طی سخنانی در کنفرانس حزب مردم اروپا در شهر «ویلکو» (ایرلند) با اشاره به منافعی که عضویت 40 ساله انگلیس در اتحادیه اروپا برای این کشور به ارمغان داشته، تصریح کرد که این منافع به یک باره پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از بین خواهد رفت.
این سیاستمدار انگلیسی با اذعان به این مساله که «خروج انگلیس از اتحادیه اروپا اجتناب ناپذیر نیست»، تصریح کرد که رسانه های دست راستی انگلیس اجازه بازاندیشی به مردم این کشور را نمی دهند.
وی افزود: برگزیت مانند این است که شما تصمیم بگیرید منزل تان را بر اساس شنیده هایتان عوض کنید اما هنوز خانه جدید ندیده اید.
بلر اضافه کرد: من اطمینان ندارم که رای دهندگان انگلیسی نسبت به عواقب منفی خروج از اتحادیه اروپا آگاهی کامل داشته باشند.
نخست وزیر پیشین انگلیس همچنین از سیاست های «جرمی کوربین» رهبر چپ گرای حزب کارگر و عدم توانمندی وی در تعامل با رای دهندگان انگلیسی انتقاد کرد.
وی با اشاره به اینکه او قادر بود 20 سال پیش در انتخابات سراسری انگلیس پیروز شود، عنوان کرد که در انتخابات پیش رو امیدی به پیروزی حزب کارگر ندارد.
مردم بریتانیا (انگلیس، اسکاتلند، ولز، ایرلندشمالی) در روز 23 ژوئن ماه جولای 2016 ( سوم تیرماه 1395) با شرکت در همهپرسی رأی به خروج از اتحادیه اروپا دادند.
در همهپرسی 23 ژوئن ( سوم تیرماه ) 51.9 درصد مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا و 48.1درصد آنها به ماندن در این اتحادیه رأی دادند.
گفتنی است که در این همه پرسی، 55.8 درصد مردم ایرلندشمالی به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند.
بحث مرزی میان دو ایرلند یکی از مسائل اصلی در مذاکرات برگزیت به شمار می رود.
«میشل بارنیه» مذاکره کننده ارشد برگزیت از سوی پارلمان اروپا روز پنجشنبه گذشته طی سخنانی در پارلمان ایرلند در دوبلین تاکید کرد: از منافع ایرلند در جریان مذاکرات برگزیت با انگلیس حمایت می کنیم.
«بارنیه» افزود: من آگاه هستم که برخی از اعضاء اتحادیه اروپا بیش از دیگر اعضاء به دنبال خروج انگلیس از اتحادیه اروپا آسیب خواهند دید. اما می خواهم به مردم ایرلند اطمینان دهم که در جریان مذاکرات برگزیت، منافع ایرلند منافع اتحادیه تلقی خواهد شد. ما در جریان این مذاکرات در کنار یکدیگر خواهیم بود.
سران 27 کشور عضو اتحادیه اروپا نیز اواخر ماه گذشته برای اولین بار به صورت رسمی در رابطه با بررسی نقشه راه مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در بروکسل تشکیل جلسه دادند.
در جریان این نشست، شرکت کنندگان به اتفاق آرا با نقشه راه پیشنهادی 'دونالد توسک' رییس شورای اروپا در مورد مذاکرات برگزیت، موافقت کردند.
'دونالد توسک' در نامه دعوتش به 27 عضو اتحادیه اروپا برای شرکت در اولین نشست رسمی بهمنظور بررسی راهکارهای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در بروکسل، تصریح کرده است که پیش از شروع مذاکرات با لندن در مورد مناسبات آتی اش با این اتحادیه، بایستی وضعیت حقوق شهروندان اروپایی ساکن انگلیس که شمار آنها به بیش از 3 میلیون نفر می رسد، بحث مرزهای دو ایرلند پس از برگزیت و مساله پرداخت غرامتهای مالی از سوی انگلیس بابت برگزیت، روشن و حلوفصل شود.