آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 24 مرداد ماه 1395 = 14-08 2016

مرگ تدريجی روستاهای خراسان جنوبی

مرگ تدريجي روستاهاي خراسان جنوبي زير سايه خشکسالي
يکي از مشکلات موجود در خراسان جنوبي بي‌آبي شديد در روستاها و کمبود امکانات و محروميت‌ها است که منجر به مهاجرت بي‌رويه روستائيان به شهرهاي بزرگتر شده و پيش بيني مي‌شود با ادامه خشکسالي موج جديدي از خالي شدن روستاها از سکنه در راه باشد. به گزارش ايسنا، عوامل اقتصادي، اجتماعي، طبيعي و سياسي در تغييرات جمعيتي سکونتگاه‌هاي انساني اثرگذار هستند، يکي از عواملي که در نتيجه نوسانات آب و هوايي ايجاد مي‌شود و زمينه ناپايداري جمعيتي در سکونتگاه‌ها را فراهم مي‌سازد، خشکسالي است که بيش از همه بر اقتصاد سکونتگاه‌هاي روستايي تاثير گذاشته است.

خراسان جنوبي و شهرستان‌هاي آن دوره طولاني خشکسالي را طي کرده‌اند، به دنبال ادامه اين روند، بسياري از روستاييان که معيشت و کشاورزي آنان با تهديدات جدي رووبرو بوده، مهاجرت به شهر و سکونت در مناطق حاشيه‌اي شهر را برگزيده‌اند. اين امر از يک سو سبب شده روستاها با تخليه جمعيتي مواجه شوند و از ديگر سو، جمعيتي بيش از توان و امکانات در شهر و در سکونتگاه‌هاي غيررسمي ساکن شوند و بدين ترتيب هم روستا و هم شهر، با مشکلات متعددي روبرو باشند. حسين امامي مديرعامل آب منطقه‌اي خراسان جنوبي با بيان اينکه خشکسالي در خراسان جنوبي امري بديهي است، گفت: با توجه به بارندگي‌هاي کم و تبخير بالا وضعيت استان به سمت بحران کشيده شده است. وي با اشاره به اينکه از سال 90 مصرف آب استان يک ميليارد و 200 ميليون متر مکعب بوده است، افزود: در حال حاضر اين رقم به يک ميليارد متر مکعب کاهش پيدا کرده است. مديرعامل آب منطقه‌اي استان با بيان اينکه با وجود تمام تلاش‌هاي صورت گرفته با کنترل حجمي، کسري مخزن در دشت‌هاي استان به 165 ميليون مترمکعب رسيده است، بيان کرد: 700 ميليون متر مکعب از آب تجديد شونده استان به سبب خشکسالي تبخير مي‌شود. وي با بيان اينکه بيش از 70 درصد روستاها تخليه شده‌اند، گفت: 47 درصد روستاهاي خراسان جنوبي نسبت به تمام روستاهاي استان هيچ جمعيتي ندارند و به طور کامل خالي از سکنه شده‌اند.

حسن شرفي مدير بهزيستي بيرجند نيز گفت: بيکاري و مهاجرت به سمت حاشيه شهرها سبب افزايش آسيب‌هاي اجتماعي در استان شده است. وي با اشاره به اينکه بيکاري و مهاجرت به سمت حاشيه شهري باعث افزايش آسيب‌هاي اجتماعي مي‌شود، افزود: اين امر همچنين سبب افزايش اعتياد مي‌شود و اعتياد يک معضل از آسيب‌هاي اجتماعي است.

حبيب‌الله شريفي مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي نيز به ايسنا گفت: پروژه بين‌المللي ترسيب کربن در روستاهاي خراسان جنوبي با هدف ماندگاري مردم در روستاها تشکيل شده است. وي با اشاره به اهداف اجراي پروژه ترسيب کربن، بيان کرد: جذب کربن اتمسفري از طريق احياي مناطق بياباني شده، ارائه مدلي براي افزايش بهره‌وري اراضي مناطق خشک و نيمه خشک و بيابان‌زدايي از طريق احياء مراتع تخريب يافته با مشارکت مردم است.

شريفي افزود: اجراي ترسيب کربن بهترين راه‌حل براي جلوگيري از گسترش بيابان‌زايي به معيشت مردم کمک مي‌کند و بهترين راه‌حل براي جلوگيري از گسترش بيابان‌زايي نيز است. وي با اشاره به هدف منطقه‌اي پروژه، يادآور شد: بهبود وضعيت اجتماعي، اقتصادي جوامع محلي کاهش فقر و بهبود شاخص توسعه انساني منطقه اجراي پروژه به وسيله توانمندسازي گروه‌هاي توسعه از اهداف منطقه‌اي پروژه ترسيب کربن است. مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري استان، با اشاره به پروژه تعميم ترسيب کربن، خاطر نشان کرد: با توجه به موفقيت پروژه بين‌المللي ترسيب کربن در منطقه حسين‌آباد غيناب شهرستان سربيشه و الگو برداري ساير استان‌هاي کشور به منظور اجرايي نمودن آن، اين پروژه در سال 1392 در منطقه سرچاه عماري شهرستان خوسف تعميم يافت.

علي اکبر بسکابادي مديرعامل شرکت آب و فاضلاب روستايي خراسان جنوبي نيز با بيان اينکه هم اکنون به 464 روستاي استان با تانکر آبرساني مي‌شود، گفت: اين شرکت براي آبرساني سيار به روستاها با کمبود اعتبار مواجه است.

وي اظهارکرد: 50 ميليارد ريال از محل اعتبارات سال 94 براي احداث مجتمع‌هاي آبرساني استان به اين شرکت اختصاص يافته که اين ميزان اعتبار براي تکميل 38 مجتمع آبرساني در دست احداث استان هزينه مي‌شود. بسکابادي با اشاره به خشکسالي‌هاي چندين ساله استان گفت: بر اثر خشکسالي 41 حلقه چاه و 35 رشته قنات از منابع تحت مديريت آب و فاضلاب روستايي استان خشک شده است.

وي افزود: خشک شدن 1200 رشته قنات و کاهش آبدهي 6/36 درصدي قنات‌ها در سه دهه اخير موجب شد که روستاييان با مشکلات تامين آب شرب و کشاورزي مواجه شوند و با توجه به اينکه کم‌آبي مهاجرت روستائيان را به شهرها افزايش داده است. عليرضا رفيعي‌پور مديرکل دامپزشکي خراسان جنوبي نيز با بيان اينکه يکي از راه‌هاي اصلي کسب درآمد زندگي مردم استان خراسان جنوبي دامپروري است، به ايسنا گفت: با توجه به بي‌رونق بودن بخش صنعت، جمع زيادي از مردم منطقه به پرورش دام به صورت سنتي مشغول بوده، اما پديده خشکسالي در سال‌هاي اخير موجب از بين رفتن مراتع فقير منطقه شده است. وي افزود: در 17 سال اخير بروز پديده خشکسالي با روند رو به رشد، حرفه دامپروري را تحت الشعاع قرار داده و باعث بروز خسارات و صدمات فراواني شده است.

مديرکل دامپزشکي استان ادامه داد: نبود مراتع، کم آبي چاه‌ها و قنوات، کمبود و گراني علوفه، گراني داروهاي دامي، عدم حمايت کافي از بخش دامداري موجبات نابودي صنعت دامپروري منطقه را به تدريج رقم زده است. رفيعي‌پور با بيان اينکه گله‌هاي گوسفند و بز در سال‌هاي گذشته 80 درصد زايش داشته‌‌اند که اين ميزان در حال حاضر رو به کاهش است، بيان کرد: با وجود اين مشکلات در حال حاضر برخي دامداران مجبور به فروش گاوهاي شيري خود به کمتر از يک سوم قيمت براي استفاده از گوشت آن شده‌اند. وي با اشاره به اينکه در بخش شترداري نيز متاسفانه شاهد آمارنگران کننده‌اي هستيم، تصريح کرد: شتر داران باتوجه به کمبود آب چاه‌ها، مشکل تامين علوفه و گراني، مجبور به فروش دام خود حتي به افراد غير بومي و با چک‌هاي طولاني مدت شده و متاسفانه حاصل يک عمر تلاش و بيابانگردي خود را به بهاي ناچيزي عرضه مي‌کنند.

مديرکل دامپزشکي استان گفت: سوء تغذيه نيز بر روند رشد، زايش و ميزان تلفات اثر مشهودي گذاشته و بيشتر دام‌ها به علت کاهش بارندگي و کمبود علوفه تازه يا نامناسب از فقر غذايي رنج مي‌برند.

رفيعي‌پور افزود: به نظر مي‌رسد در طول سال گذشته، دامداران با مشکلات بيشتر مواجه بوده و اگر مورد حمايت قرار نگيرند، شاهد تاثيرات شديد و نگران‌کننده خشکسالي خواهيم بود. متاسفانه در خراسان جنوبي بحث کم‌آبي و خشکسالي‌هاي گذشته به صورت مقطعي عمل شده و استفاده از راهکارهاي کوتاه مدت آبرساني به هيچ وجه کافي نيست.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: