آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 28 بهمن ماه 1393 = 17-02 2015

نبود اعتبار: وضعيت بحرانی 34 اثر تاريخی

وضعيت بسياري از آثار تاريخي آذربايجان غربي نامناسب بوده و 34 اثر مهم تاريخي نيز به دليل بي توجهي چندين ساله مسوولان و نبود اعتبارات مرمتي و حفاظتي در آستانه تخريب کامل قرار دارند.

به گزارش مهر، آذربايجان غربي با بيش از يک هزار و 472 اثر تاريخي که قدمت بسياري از آنها به هزار سال قبل برمي‌گردد در حالي عنوان مهد تاريخ و تمدن ايران اسلامي را با خود به يدک مي‌کشد که از وضعيت نگهداري و مرمت نامناسب آثار تاريخي رنج مي‌برد.

عدم وجود زيرساخت‌هاي لازم گردشگري از جمله نبود سرويس‌هاي بهداشتي و کمپينگ‌هاي اسکان مسافر در مکان‌هاي تاريخي از جمله قره کليسا نهمين اثر ثبت شده جهاني ايران، مجموعه جهاني تخت سليمان، قلعه بسطام و تپه تاريخي حسنلو و ... به همراه عدم کمبود اعتبار و ضعف مديريتي سالهاي گذشته در اين حوزه براي نگهداري و مرمت آثار تاريخي از مشکلاتي است که نيازمند توجه ويژه مسئولان است. وضعيت نامساعد جوي در اين استان نيز دست به دست غفلت مسئولان داده و امروز بسياري از آثار تاريخي استان که نماد هويت و تمدن اين ديار است در معرض تخريب، آسيب و نابودي کامل قرار گرفته است.

اقامت شهرداري اروميه در بنايي 83 ساله

مسجد جامع اروميه، پل‌هاي تاريخي آذربايجان غربي از جمله باراندوز، کاخ موزه باغچه جوق ماکو، مقبره سردار بوکان، خانه کبيري و بازار تاريخي خوي آثار تاريخي و فرهنگي هستند که امروز در آستانه تخريب قرار دارند.

اقامت برخي نهادهاي اجرايي در بناهاي تاريخي آذربايجان غربي از جمله بهره برداري شهرداري اروميه از ساختمان 83 ساله بلديه و هلال احمر تکاب در قلعه اربابي اين شهرستان، نيز يکي از مشکلاتي است که بايد نسبت به رفع آنها انها اقدام کرد. در اين ميان غفلت مسئولان ميراث فرهنگي از ثبت حريم آثار تاريخي در وقت معين نيز به اين مشکلات دامن مي‌زند. بلاي ديگري که غير از نقض حريم به جان آثار تاريخي استان افتاده است خارج شدن برخي آثار تاريخي از فهرست آثار ثبت شده و تخريب برخي آثار تاريخي آذربايجان غربي است.

34 اثر تاريخي آذربايجان غربي نيازمند حفاظت اضطراري هستند

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي در گفت‌وگو با مهر، با اشاره به اينکه با ادامه بي‌توجهي‌ها و عدم تخصيص اعتبارات مرمتي و حفاظتي هم اکنون شاهد در معرض تخريب کامل قرار گرفتن 34 اثر تاريخي استان هستيم، افزود: براي اجراي طرحهاي مرمتي و حفاظت اضطراري نيازمند تخصيص اعتبار هستيم.

جليل جباري با اشاره به موقعيت کوهستاني و وضعيت جوي آذربايجان غربي، اظهار داشت: شرايط زيست محيطي استان روند تخريب بناها و آثار تاريخي استان را تسريع کرده بطوريکه شاهد تخريب بخشي از پل تاريخي قلعه جوق باراندوز در اثر سيلاب بوديم.

وي با بيان اينکه با ادامه روند فعلي بدون شک شاهد تخريب کامل آثار نيازمند حفاظت اضطراري آذربايجان غربي خواهيم بود، ادامه داد: در اين راستا بايد اعتبارات مرمت و حفاظت اضطراري هر چه سريعتر تخصيص يابد.

مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي با اشاره به اينکه متاسفانه هم اکنون مسجد جامع اروميه، کاخ موزه باغچه جوق ماکو، مقبره سردار بوکان، خانه کبيري و بازار تاريخي خوي در معرض خطر جدي تخريب هستند، گفت: پلهاي تاريخي نيز در معرض تهديد سيلابها بوده که بايد مرمت و طرحهاي حفاظتي اجرايي شود.

جباري با اعلام اينکه در قلعه عسگر آباد، بخشي از مسجد جامع اروميه، تخت سليمان عمليات مرمتي و حفاظتي در حال انجام است، ادامه داد: بازسازي مدرسه 22 بهمن، مدرسه طب در دانشگاه اروميه و قره کليسا نيز اجرايي شده است.

وي با اشاره به اينکه 10 ميليارد ريال براي اجراي طرحهاي مرمت و حفاظت فوري از 34 بناي تاريخي در معرض تخريبن استان اختصاص يافته است عنوان کرد: متاسفانه اين ميزان اعتبار با توجه به وجود بناهاي متعدد تاريخي در استان جوابگوي نيازها نيست.

تصويب تخصيص 8 ميليارد ريال براي حفاظت اضطراري بناهاي تاريخي

مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي از تصويب تخصيص 8 ميليارد و 500 ميليون ريال براي حفاظت اضطراري بناهاي تاريخي در معرض خطر جدي خبر داد و گفت: اين اعتبار به دستور استاندار از محل اعتبارات توزيع نشده تخصيص مي‌يابد.

به هر روي وجود طبيعت زيبا و دلنواز و گستردگي آثار و بناهاي تاريخي، آذربايجان غربي را در رديف مناطقي با قابليت بالا در امر گردشگري كشور قرار مي‌دهد، که بايد نسبت به ظرفيتهاي موجود نيز از اعتبارات مرمتي و حفاظتي بهره ببرد.

بهره‌مندي آذربايجان غربي از آثار و ذخاير ارزشمند فرهنگي،تاريخي و باستاني و مناظر دل انگيز طبيعت بكر در جاي جاي اين استان از شمالي ‌ترين نقطه تا جنوبي ‌ترين آن پراكنده شده ولي متاسفانه عدم توجه کافي مسئولان اين ظرفيت را از بين مي‌برد. در آذربايجان غربي بيش از يك هزار و 200اثر تاريخي و باستاني، شناسايي شده و حفاظت شده وجود دارد كه قدمت برخي از آنها به هزاره‌ها و سده‌هاي قبل از ميلاد مي‌رسد، از مجموعه آثار تاريخي و باستاني موجود در مناطق مختلف آذربايجان غربي نيز بيش از 350اثر در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده‌ است.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: