آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 6 آبان ماه 1393 = 28-10 2014

مرگ جنگل‌های بلوط فاجعه زیست‌محیطی به دنبال دارد

پژوهشگر حوزه جنگلداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: بروز پدیده خشکیدگی در جنگ‌های بلوط زاگرس فاجعه زیست‌محیطی را برای این منطقه به دنبال خواهد داشت.

جواد رحیمیان امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در یاسوج با اشاره به شاخصه‌های اکوسیستم جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: جنگل‌های این استان با مساحتی بالغ بر 870 هزار هکتار، 6 درصد جنگل‌های کشور را شامل می‌شود.

این پژوهشگر حوزه جنگلداری افزود: مهم‌ترین گونه این اکوسیستم وسیع، بلوط ایرانی است و سایر گونه‌های همراه شامل بنه، افرا، کیکم، زبان گنجشک، داغداغان، شهن و انواع بادام است.

*بلوط ایرانی گونه‌ای سازگار با اقلیم‌های مختلف

رحیمیان افزود: بلوط ایرانی گونه‌ای است بردبار و سازگار با شرایط مختلف که بسیار کم‌نیاز بوده و با تحمل فشارهای مختلف می‌تواند با زادآوری به شیوه شاخه‌زاد و به صورت کجدار و مریض به حیات خود ادامه دهد.

این پژوهشگر تصریح کرد: یکی از رخدادهای تلخی که در سال‌های اخیر در جنگل‌های زاگرس در حال رخ دادن است و هر روز نیز بر دامنه و وسعت آن افزوده می‌شود، زوال یا خشکیدگی درختان بلوط بر اثر بیماری ذغال بلوط است.

رحیمیان با بیان اینکه برخی کارشناسان جنگل به استناد مباحث جنگل‌شناسی به مبحث «توالی و تواتر در جنگل» اشاره دارند، یادآور شد: بر مبنای این نظریه کارشناسی بروز این مشکل به سبب تغییرات محیطی و شرایط اکولوژیکی نظیر تخریب جنگل، خشکسالی‌های پی در پی و پدیده گرد و غبار است.

*خطر جایگزینی گونه‌های کم‌ارزش اکولوژیکی به جای بلوط

این کارشناس مسئول حوزه جنگلداری ادامه داد: بلوط گونه‌ای کلیماکس و با ارزش است که در حال زوال و نابودی است و در این سیر گونه‌های پست و کم ارزش اکولوژیکی جایگزین آن می‌شود.


رحیمیان بیان کرد: اگر چنین نظریه‌ای درست باشد، ممکن است در مدت زمانی نه‌چندان طولانی، شاهد گسترش این پدیده تلخ در همه مناطق جنگلی زاگرس باشیم.

وی اذعان داشت: با مرگ جنگل‌های بلوط، فاجعه زیست‌محیطی بزرگی رقم خواهد خورد.

*خشکسالی و پدیده ریزگردها اصلی‌ترین عوامل بروز آفت زوال بلوط

این پژوهشگر همچنین توضیح داد: متخصصین بخش آفات و بیماری‌های جنگلی بر این عقیده‌اند که وجود ریزگردها در منطقه غرب، سبب گسترش آفاتی چون برگ‌‌خوارها و ضعیف شدن درختان شده است.

وی همچنین تخریب جنگل‌ها و تبدیل آن به دیمزارهای کم بازده را عاملی دیگری برای ضعیف شدن درختان بلوط دانست و افزود: این مسئله باعث شده درختان مادری شرایط آلوده شدن به چوب‌خوارها را پیدا کنند.

*بروز آفت در 82 هزار هکتار از جنگل‌های بلوط کهگیلویه و بویراحمد / شناسایی 9 منطقه آلوده در استان

رحیمیان با اشاره به بروز این بیماری در 82 هزار هکتار از جنگل‌های بلوط سردسیری و گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد افزود: در بازدیدهای میدانی در کل استان، نقشه مناطق آلوده و حساس و در معرض خطر با کمک جی.پی.اس تهیه شد که مجموعاً 9 منطقه آلوده در استان شناسایی گردید.

وی خاطرنشان کرد: با تحقیقات کارشناسی که در این زمینه به عمل آمد بیشترین درصد آلودگی در منطقه کوه خائیز کهگیلویه و کمترین آن منطقه گناوه گچساران شناسایی شده و مناطقی چون لنده، بوستان، شلال‌دان، میمند، دشتک، دلی‌اولادعلی‌مومن، ده‌برآفتاب به ترتیب دارای کمترین میزان آلودگی هستند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: