گنجينه سينمای ايران درحال نابودی است
مراسم بزرگداشت کامران شيردل(کارگردان سينماي ايران) به همراه نمايش نسخهي مرمت شده فيلم”اون شب که بارون اومد” به کارگرداني وي؛ شب گذشته(23 مرداد) در سينما تک خانه هنرمندان برگزار شد.
به گزارش ايلنا؛ شادمهر راستين(رئيس کانون فيلمنامهنويسان) با اشاره به اهميت نقش شيردل در سينماي مستند گفت: براي هر مستندسازي هميشه اين سوال مطرح بوده که آيا بايد زماني که به وي سفارش ساخت فيلمي داده ميشود، آيا بايد فيلم را سفارشي بسازد يا خير؟وي ادامه داد: شيردل کسي بود که عليرغم اينکه فيلم اون شب که بارون اومد به وي سفارش داده شده بود اما روي خواسته خود ايستاد و کوتاه نيامد و فيلم را براساس ديدگاه خود ساخت.
راستين افزود: اين امر بسيار مهم است که چگونه شخصيت فيلمساز تحت تاثير سفارش قرار نميگيرد و اين مساله سبب ميشود تا فيلمي مانند آن شب که باران آمد تبديل به فيلمي قديمي و تاريخ گذشته نباشد.
وي ادامه داد: شيردل اين استقلال را حتي بعدها در برگزاري جشنوارههايي همچون جشنواره فيلم کيش نيز نشان داد و اين جشنواره به حدي مستقل بود که حتي آن را يک جشنواره آوانگارد ميناميدند.
آيدين آغداشلو(نقاش و از دوستان قديمي کامران شيردل) گفت: تماشاي اين فيلم براي من بسيار خاطرهانگيز است هرچند اين فيلم را من در دهه چهل ديدم اما امروز بعد از 74 سال مسائلي را در فيلم ميبينم که شايد در آن زمان متوجه نشده بودم.
وي ادامه داد: آنچه که در فيلم بسيار قابل توجه است عطوفتي است که شيردل نثار همه افراد درگير ماجرا و حاضر در فيلم کرده است و راستگوها و دروغگوها را ما با هم به طور يکسان ميبينيم.
آغداشلو با تشبيه شيردل با مارسل دوشان گفت: هر دوي اين هنرمندان در کارشان استاد هستند اما ويژگيشان اين است که با ملاحت و شوخطبعي حرفشان را ميزنند و انگار هيچ مسالهاي را جدي نميگيرند.
وي ادامه داد: شيردل لئوناردي است که هنوز موناليزاي خود را نکشيده است و اين امر از آنجا ناشي ميشود که وي همچنان برايش اين امر اصل است که بسياري از مسائل را جدي نميگيرد.
آغداشلو با اشاره به اينکه شيردل فيلمساز باسوادي است؛ گفت: شيردل دري را باز کرد که ماندگار شد البته هيچ وقت با دانش خودش اطرافياش را مرعوب نميکرد بلکه به دنبال گفتن وضعيت جهان اطرافش بود.
خسرو دهقان(منتقد و فيلمنامهنويس) نيز طي سخناني گفت: شيردل يک پديده خاص در سينماي ايران است و يکي از استثناييترين فيلمسازاني است در سينماي ايران که کتاب ميخواند، باسواد است و مطالعه زيادي دارد.
وي با اشاره به آشنايي شيردل با نئورئاليسم ايتاليا گفت: متاسفم که تا امروز با توجه به حجم کارهايي که شيردل انجام داده هنوز کتابي درباره وي منتشر نشده است.
دهقان با اشاره به اينکه در فيلمهاي شيردل سانسور وجود ندارد؛ گفت: شيردل مانند کوه يخ است که تنها يک هشتم آن بيرون از آب است و بقيه او را هنوز نديدهايم.
کامران شيردل با تشکر از برگزارکنندگان اين مراسم گفت: من هرگز سعي نکردم از خود دفاعي کنم زيرا دفاعي ندارم. در طي اين سالها سکوت کردهام و فقط ميخواهم از دوستانم تشکر کنم.
وي با اشاره به شعر اخوان ثالث گفت: اميدوارم اخوان از من بگذرد اما بايد بگويم که امروز هوا بس ناجوانمردانه گرم است.
شيردل از فيلمخانه ملي ايران، فرخ غفاري پايه گذار اين فيلمخانه و همچنين مديران فعلي اين فيلمخانه به نيکي ياد کرد و گفت: زماني که به من گفتند قرار است فيلم آن شب که باران آمد توسط بنياد کامراني و شرکت پيشگامان سينمايي آريا ترميم شود باور نميکردم اما زماني که فيلم را به چشم ديدم از اينکه چنين صنعتي به اين پيشرفتگي از اروپا به ايران آمده مرا خوشحال کرد.
وي ادامه داد: بايد از اينکه فيلمي همچون اون شب که بارون اومد و همچنين فيلم گاو و فيلمهاي ديگري که ترميم شده و از نابودي نجات پيدا کردند خوشحال بود اما امروز صدها فيلم تاريخي و ارزشمند در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حال از بين رفتن هستند و بايد فکري براي آنها کرد.
شيردل افزود: هر چند ترميم فيلمهاي سينمايي کار سنگين، طاقت فرسا، گران و هزينهبر است اما در کشوري که ميلياردها دلار در آن جا به جا ميشود ميتوان بخشي از پول را براي نجات گنجينه سينماي ايران هزينه کرد.
وي با تشکر از عوامل و کساني که در بازسازي فيلم در شرکت پيشگامان آريا نقش داشتند؛ گفت: بايد امروز ياد کنم از برناردو برتولوچي فيلمساز شهير ايتاليايي که از دوستان من بود و زماني که شنيد قرار است فيلم آن شب که باران آمد به نمايش دربيايد بسيار خوشحال شد و گفت پيام من را به دوستان ايرانيام برسان.
شيردل افزود: زماني که ما فيلمسازي را شروع کرديم ساخت فيلم بسيار سخت بود و اين امکان وجود نداشت که مانند امروز با موبايل فيلم بسازيم.
وي ادامه داد: قبل از انقلاب من در قبال سفارشسازي مقابله ميکردم و خاطرم هست زماني که محمدرضا پهلوي ميخواست تاج گذاري کند؛ من گفتم هر فردي هر جشني ميخواهد بگيرد اما من ميخواهم هديه خودم را به وي بدهم و فيلم تهران پايتخت ايران است را که پيرامون وضعيت مشقتبار زندگي مردم در تهران است را ساختم و به وي اهدا کردم.
کيوان کثيريان اجراي اين برنامه را بر عهده داشت و اعلام کرد که در اين مراسم قرار بود با استفاده از ويديو کنفرانس، برناردو برتولوچي امروز در مراسم حضور داشته باشد اما متاسفانه امکانپذير نشد. وي همچنين از آيدا اورنگ براي هماهنگي در برگزاري اين مراسم تقدير کرد.
در پايان اين مراسم لوح تقدير و تنديس سرو هنر به کامران شيردل اهدا شد.
در مراسم بزرگداشت کامران شيردل هنرمنداني همچون امير اثباتي، جعفر پناهي، همايون اسعديان، محمود دولتآبادي، شادمهر راستين، کامبوزيا پرتويي، ايدين آغداشلو، اميرشهاب رضويان، محمد آلادپوش، خسرو دهقان، هوشنگ گلمکاني، امير عابدي، اميرحسين يوسفي، مجيد برزگر، ساعد نيکزاد، ليلا نقدي پري، واروژ کريممسيحي، محمود کلاري و جمع زيادي از علاقهمندان سينما و اهالي رسانه حضور داشتند.