آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 24 تیر ماه 1393 = 15-07 2014

به آینده فرودگاه‌های کشور امیدی نیست

به دلیل عدم برنامه‌ریزی و تصمیمات سلیقه‌ای؛
به آینده فرودگاه‌های کشور امیدی نیست

اجرای طرح های فرودگاه امام خمینی به دلیل وجود نداشتن بستر مناسب 30 تا 40 دهه زمان خواهد برد.
یک کارشناس ارشد حمل‌ونقل هوایی در خصوص آینده فرودگاه‌های کشور گفت: به دلیل عدم برنامه‌ریزی، تصمیمات سلیقه‌ای به کارگیری پرسنل غیر متخصص و مدیریت‌های ضعیف، وضعیت 10 سال آینده فرودگاه‌های کشور فرقی با 10 سال گذشته نخواهد داشت

علیرضا بهیرایی، کارشناس ارشد حمل‌ونقل هوایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در خصوص آینده فرودگاه‌های کشور گفت‌‌‌‌: به دلیل عدم برنامه‌ریزی و تصمیم‌‌های سلیقه‌ای که گرفته می‌شود و همچنین مدیریت‌های ضعیف در حوزه‌های مختلف و به کارگیری پرسنل غیرمتخصص نمی‌توان امیدی به آینده فرودگاه‌های کشور داشت.

وی با اشاره به اینکه باید مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها یک برنامه مدون داشته باشد افزود: باید این برنامه اعلام شود و بر طبق آیتم‌های آن کارها جلو برود البته در صورتی که سنگ‌اندازی وجود نداشته باشد، در غیر این‌صورت 10 سال آینده فرودگاه‌های کشور تفاوتی با 10 سال گذشته نخواهد داشت.

بهیرایی در خصوص طرح‌های موجود برای فرودگاه‌ امام خمینی به عنوان بهترین فرودگاه موجود در کشور گفت: طرح اولیه این فرودگاه در سال 1353 کشیده شد و در سال 1354 صحبت‌هایی در خصوص احداث مترو مطرح شد، در سال 62 نیز قرار بود این فرودگاه ظرف 5 سال ساخته شود اما به دلیل بستر مناسبی که برای اجرای طرح ها وجود ندارد به درازا کشید اجرای طرح‌های کنونی نیز 30 تا 40 دهه زمان خواهد برد.

این کارشناس ارشد حمل‌ونقل هوایی در خصوص اینکه برداشته شدن تحریم‌ها از روی قطعات هواپیما تا کنون چه نتیجه‌ای داشته است گفت: صحبتت‌هایی شده است اما به نتیجه نرسیده ایم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 120 فروند هواپیما در کشور فعال است افزود: این در حالی است که نیاز حداقلی کشور 250 فروند هواپیما است و 120 فروند نیز به دلیل نداشتن قطعات زمینگیر و غیر فعال هستند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: