آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 14 اردیبهشت ماه 1393 = 04-05 2014

‌سالک در کمین زلزله زدگان بمی‌

شهرستان بم به عنوان یکی از مهم‌ترین کانون‌های بیماری سالک مطرح است و با آغاز فصل فعالیت پشه خاکی (پشه سالک) در این شهرستان کارشناسان بهداشت نسبت به این بیماری هشدار دادند‌.

به گزارش ایسنا، منطقه کویر، شهرستان بم یکی از مراکز بحرانی سالک در کشور است، اما با تلاش‌های انجام شده طی سال‌های اخیر این بیماری کاهش چشمگیری پیدا کرده است.

مسئول مرکز پیشگیری و درمان سالک بم به ایسنا می‌گوید: شهرستان بم پس از زلزله به عنوان یکی از کانون‌های مهم بیماری سالک در استان کرمان مطرح شده است و قرار داشتن خانه‌ها در باغ‌ها و باغ شهر بودن بم از دلایل شیوع این بیماری در این منطقه بود که خوشبختاته در پی اقدامات پیشگیرانه در خصوص بیماری سالک موارد ابتلا به این بیماری کاهش چشمگیری داشته است‌.

"علی کرمانی"، ادامه می‌دهد: اما مردم شهرستان بم به توجه به آغاز فصل فعالیت پشه خاکی در منطقه باید مراقبت‌های لازم را در خصوص گزش پشه و ابتلا به سالک داشته باشند‌.

وی گفت: ما در سال گذشته آماری نزدیک به 600 نفر مبتلا به بیماری سالک در بم داشتیم که این آمار امسال 10 درصد کاهش یافته است.

مسئول مرکز پیشگیری و درمان سالک می‌گوید: اقدامات صورت گرفته در این جهت، طبق پروتکل کشوری پیشگیری و درمان سالک با محوریت کنترل، مدیریت و درمان این بیماری انجام گرفته است و با انجام فعالیت‌هایی از قبیل درمان مداوم مبتلایان به این بیماری، پیگیری بیماران، درمان مبتلایان در مناطق حومه با تیم درمان سیار، سم‌پاشی منازل موارد مبتلا، بیماریابی فعال و غیر فعال، آموزش بیماران و ارتقاء سطح آگاهی عموم مردم‌، چک حشره شناسی و تحقیقات علمی مرتبط و آموزش پرسنل بهداشتی درمانی درگیر در طرح‌(ارکان مهم پروتکل کشوری) و اجرای دقیق و در زمان مناسب این نتیجه حاصل شده است.

کرمانی همچنین اجرای فعالیت‌هایی چون آموزش چهره به چهره مردم، ایجاد مرکز کنترل و درمان بیماری سالک در شهرستان بم، استفاده از دورکننده‌های پشه به صورت دارو، سمپاشی محیطی و استفاده از پشه بند آغشته به سم را از عواملی می‌داند که باعث کاهش موارد ابتلا در این شهرستان بوده است.

وی می‌افزاید: ناقل بیماری سالک، حشره بسیار کوچکی به نام پشه خاکی است که روزها در پناهگاه‌های تاریک و گرم و مرطوب مانند شکاف‌های دیوارها، زیرزمین منازل، پشت اشیای ثابت در منزل مثل کمدها، قاب عکس و داخل اصطبل‌ها، ‌اطراف توده‌های زباله، کودهای حیوانی، اماکن متروکه، لانه جوندگان و غارها زندگی می‌کند، پشه خاکی شب‌ها تخم‌های خود را در داخل زباله، لانه جوندگان و گودال‌های مرطوب قرار داده و نوزادان آن در مرحله کرمینه در همین محل رشد می‌کنند.

کرمانی در مورد علائم بیماری سالک نیز می‌گوید: این بیماری در آغاز به صورت یک برجستگی کوچک (پاپول) است که به تدریج بزرگ شده و به صورت زخم در می‌آید. احتمال دارد که زخم ها خودبه خود، طی چند هفته تا چند ماه و گاهی یک سال‌ یا بیشتر بهبود یابند، در برخی افراد عود بیماری پس از بهبود به صورت زخم و یا برجستگی کوچک در محل زخم قبلی بهبود یافته ظاهر می‌شود.

وی با بیان اینکه در صورت پیدایش یک یا چند زخم پوستی در مناطقی که سالک به عنوان بیماری بومی وجود دارد و در مناطقی که پشه خاکی دیده می‌شود، بایستی به احتمال وجود بیماری توجه شود، به شهروندان بمی توصیه می‌کند در صورت مشاهده ضایعه پوستی با عمر بیش از 14 روز، برای درمان یا پیشگیری به مرکز سالک بم مراجعه کنند.

کرمانی از مبتلایان می‌خواهد با حفاظت از زخم سالک و پوشش آن، از انتقال بیماری به دیگران جلوگیری کنند.

وی می‌گوید: از شهروندان محترم بم می‌خواهیم که با توجه به گرم شدن هوا از پوشیدن لباس‌های آستین کوتاه خودداری کنند و درصورتی که ساعات شب را در حیاط منزل سپری می‌کنند، از پشه بند استفاده کنند و پنجره‌ها و در‌های اصلی خانه‌ها را نیز به توری مجهز کنند‌.

مسئول مرکز پیشگیری و درمان سالک همچنین نصب توری فلزی در جلوی در‌ و پنجره‌ها، استفاده از پشه بند با سوراخ‌های بسیار ریز که پشه‌ها نتوانند از آن عبور کنند، آغشته کردن پشه بند به حشره‌کش توسط مرکز بهداشت، جمع‌آوری و دفع صحیح زباله‌ها از محیط زندگی، جلوگیری از تجمع زباله‌ها در محیط زیست، جلوگیری از انباشته شدن هر گونه پس‌مانده غذایی در داخل و بیرون منزل را از جمله راهکار‌های پیشگیری از بیماری سالک عنوان می‌کند و در خصوص سمپاشی نیز می‌گوید: معمولا سمپاشی، موجب مهاجرت پشه‌ها به مناطق مجاور و پیدا شدن انواع مقاوم ناقل می‌شود و بهترین راه برای از بین بردن رشد و تکثیر پشه خاکی، بهسازی محیط است.

مسئول مرکز پیشگیری و درمان سالک بم می گوید: با این وجود طبق پروتکل پیشگیری، موظفیم خانه‌هایی را که افراد مبتلا به سالک در آنها زندگی می‌کنند، سمپاشی کنیم.

به گزارش ایسنا، مرکز درمان و پیشگیری سالک بم در مرکز شهر دایر و به ارائه خدمات به شهروندان مشغول است.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: