آدرس پست الکترونيک [email protected]









دوشنبه، 26 اسفند ماه 1392 = 17-03 2014

بحران اوکراین، خطری برای مذاکرات هسته ای؟

بنا بر اعلام بخش خدمات رسانه وزارت امور خارجه آمریکا، وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه و رییس هیات مذاکره‌کننده آمریکایی در گروه 1+5 برای شرکت در دور جدید مذاکرات رژیم ایران و گروه 1+5 امروز وارد وین می‌شود.

به گزارش صدای روسیه، بخش خدمات رسانه وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه ابراز نگرانی کرد که بحران اوکراین ممکن است بر سطح مذاکره‌کنندگان در این دور از گفت‌وگوها که قرار است در سطح وزرای امور خارجه برگزار شود تاثیرگذار باشد.


بحران اوکراین و مذاکرات هسته ای

دومین دور از مذاکرات رژیم ایران و 1+5 برای رسیدن به راه حلی جامع درباره حل و فصل مساله هسته‌ای ایران در حالی این هفته در وین انجام می‌شود که بحران اوکراین و تنش در روابط آمریکا و روسیه بر این مذاکرات سایه افکنده است.

به گزارش ایسنا، یک مقام آمریکایی در واشنگتن با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 که سه شنبه و چهارشنبه هفته جاری در مقر سازمان ملل در وین برگزار می شود، گفت: امیدواریم آن‌چه در روزهای آینده اتفاق می‌افتد، یعنی آن‌چه جامعه جهانی پس از تصمیمات روسیه اتخاذ می‌کند و آن‌چه روسیه متعاقبا انجام خواهد داد، خطری برای این مذاکرات (هسته ای) ایجاد نکند.

مسکو و واشنگتن بر سر بحران اوکراین و پیوستن منطقه کریمه به روسیه در یکی دو ماه اخیر به شدت با یکدیگر اختلاف پیدا کرده‌اند. اختلاف بر سر اوکراین و کریمه در حالی شدت گرفته است که هنوز اختلاف دو کشور بر سر بحران سوریه به جای خود باقی است.

در سال‌های گذشته در مقاطعی به بهانه مسایل سیاسی و بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال‌های 2008 و 2012، بحران مالی و حمله روسیه به گرجستان در مذاکرات هسته ای تاخیر و تغییرات و در برخی مواقع مذاکرات را به بن بست کشاند.

به نظر می‌آید این بار نیز بحران اوکراین و درگیر شدن منافع روسیه و آمریکا، مذاکرات هسته‌ای را که در حساس‌ترین مراحلش قرار گرفته است تحت‌الشعاع قرار دهد.

برخی کارشناسان در ایران بر این نظرند، روسیه سعی دارد در مذاکرات هسته‌ای از آمریکا بر سر بحران اوکراین امتیاز بگیرد. این کارشناسان معتقدند در صورت اتخاذ چنین رویکردی مذاکرات با خطر جدی روبه رو خواهد شد، چرا که این اقدام با مخالفت آمریکا مواجه شده و بنابراین می تواند اجماع میان 1+5 را بر هم ‌زند. در این صورت آمریکا و دیگر کشورهای عضو گروه 1+5 از ادامه مذاکرات در این چارچوب سرباز می‌زنند. از سویی تحت‌الشعاع قرار گرفتن مذاکرات هسته‌ای در اثر بحران اوکراین می‌تواند هدف ایران و 1+5 برای به نتیجه رسیدن بر سر راه‌حل جامع طی شش ماه را با خطر مواجه کند.

این کارشناسان معتقدند مذاکرات هسته‌ای امری مستقل از مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی است یا حداقل در این دوره از مذاکرات سعی شده تا مسایل دوجانبه و چند جانبه بر آن تاثیر نگذارد اما آن چه اذهان را نسبت به آینده مذاکرات هسته‌ای از سوی 1+5 و با توجه به بحران اوکراین نگران می‌کند، رفتار مسکو است که همواره نشان داده از مسایل مستقل بین‌المللی برای منافع ملی‌اش بهره‌برداری می‌کند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: