آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 10 آذر ماه 1392 = 01-12 2013

عدم استقبال دولت از پیش نویس سند همکاری با مجلس

ضعف نظارت عامل رانت‌خواری در ایرانرئیس مرکز پژوهش‌های مجلس از تهیه‌ی سند اولیه همکاری دولت و مجلس به نام اصلاح مدیریت بخش عمومی کشور خبر داد و در عین حال گفت که تاکنون از سوی دولت برای عملیاتی شدن این سند استقبال چندانی نشده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس از تهیه‌ی سند اولیه همکاری دولت و مجلس به نام اصلاح مدیریت بخش عمومی کشور خبر داد و در عین حال گفت که تاکنون از سوی دولت برای عملیاتی شدن این سند استقبال چندانی نشده است.

به گزارش اعتدال، کاظم جلالی در نشستی خبری به تشریح عملکرد مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص انجام کارهای مطالعاتی در مورد لوایح دولت و تهیه‌ی برخی طرح‌های مجلس پرداخت.

وی مرکز پژوهش‌ها را بازوی مشورتی در حوزه‌های مختلف خواند و گفت: این مرکز ضمن انجام کارهای اطلاع رسانی به نمایندگان طرح‌ها را تهیه و در مورد لوایح دولت اظهارنظر کارشناسی انجام بدهد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان این که این مرکز سندی به نام همکاری بین دولت و مجلس را در دولت یازدهم تهیه کرده است گفت: با وجودی که بخشی از اختلافات بین دولت‌ها و مجالس اختلافات ناگزیری است اما می‌توان بسیاری از آنها را مدیریت کرد. با این شرایط که آنها دارای دستور کار مشخصی باشند و اولویت‌های این دو قوه برای یکدیگر قابل فهم و درک مشترک باشد.بر همین اساس پیشنهاد ما این است که دولت و مجلس به درک مشترکی از اولویت‌ها برسند.

تاکنون از سوی دولت برای عملیاتی شدن سند همکاری دولت و مجلس استقبال چندانی نشده است.

جلالی در توضیح گفت: امتیازی که در این دوره وجود دارد آن است که دولت و مجلس درک مشترکی از شرایط کشور دارند که می‌تواند فرصت خوبی را برای اولویت گذاری و برنامه‌ریزی برای آینده کشور و همکاری بین دولت و مجلس فراهم کند. اما متاسفانه روز به روز این امتیاز بزرگ در حال کم رنگ شدن است؛ چون بعد از گذشت یک سال از عمر دولت اختلاف نظری در مورد وضعیت کشور به وجود می‌آید بدین دلیل که دولت‌ها به دنبال دفاع از عملکرد خود و مجالس نیز در این زمینه مستقل هستند.

وی با تاکید بر ضروری بودن تهیه سند همکاری بین دولت و مجلس گفت: با توجه به عمر دو و نیم ساله باقیمانده از مجلس نهم، این مجلس با دولت می‌تواند همکاری بسیار خوبی داشته باشد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به گزارش‌های این مرکز در شهریور ماه سال جاری در خصوص وضعیت موجود کشور گفت: در همان دوران رئیس مجلس زمانی را برای مرکز تعیین کرد که بنده نیز در صحن علنی گزارشی را برای تشریح وضعیت موجود ارائه کردم. پس از آن سند اولیه همکاری دولت و مجلس به عنوان ویرایش اول تهیه شد و به عنوان اصلاح مدیریت بخش عمومی کشور نامگذاری گردید. این سند ویرایش اول است و دولت می‌تواند نظراتش را در مورد آن ارائه دهد تا نهایی گردد. اما متاسفانه تاکنون استقبال چندانی از این کار بسیار ضروری نشده است.

به گفته‌ی وی با این سند مشخص می‌شود که در چه حوزه‌هایی به قانون گذاری احتیاج داریم که طبیعتا چنین چیزهایی می‌تواند از بسیاری از دعواهای سیاسی و جار و جنجال‌های بی‌حاصل در کشور جلوگیری کند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در ادامه اصلی‌ترین مشکل کشور را مربوط به حوزه‌ی اقتصاد دانست و گفت: در این حوزه سه نظریه وجود دارد اولین نظریه این است که تمامی مشکلات به گردن تحریم‌ها و عوامل خارجی نسبت داده شود. نظریه دیگر تلاش می کند تمام مشکلات را به مسائل مدیریت داخلی کشور به خصوص پنج سال گذشته گره بزند و نظریه سوم تحریم‌ها و برخی مسائل مرتبط با مدیریت داخلی را در مشکلات فعلی اقتصادی کشور تاثیرگذار می‌داند.

در حوزه اقتصادی سه نظریه وجود دارد: 1. تمامی مشکلات به گردن تحریم‌ها و عوامل خارجی است. 2. تمام مشکلات ناشی از مدیریت داخلی کشور به خصوص پنج سال گذشته است 3. تحریم‌ها و برخی مسائل مرتبط با مدیریت داخلی در مشکلات فعلی اقتصادی کشور تاثیرگذار است.

وی افزود: در این بین لازم است که ضمن تمرکز بر عوامل بروز مشکل در حوزه‌ی اقتصاد به حمایت از تولید ملی توجه ویژه‌ای شود البته در حل و فصل مسائل اقتصادی نیز دو نظریه وجود دارد؛ اولین نظریه این است که می‌گوید اگر با غرب در موضوع هسته‌یی به توافق برسیم آنها نیز تحریم‌ها را لغو و در نتیجه وضعیت اقتصادی مناسب می‌شود. نظریه دیگر این است که باید مدیریت داخلی اصلاح شود و به شکل همزمان به بحث خارجه پرداخته شود؛ بدان معنا که اگر با غرب مذاکره می‌کنیم از وضعیت اقتصاد نیز غافل نشویم و همه چیز را در مسیر حل و فصل مسائل خارجه قرار ندهیم.

جلالی همچنین با اشاره به تشکیل کارگروه مطالعات مربوط به تحریم در حدود یک سال پیش در مرکز پژهش‌های مجلس گفت: در این کارگروه ضمن توجه به آسیب‌های مربوط به تحریم گام‌های آینده پیش بینی شده است و در ذیل آن مقوله حمایت از تولید داخلی مورد توجه قرار گرفته است.

در همین راستا مرکز پژوهش‌ها سال‌های گذشته پیش نویس طرح حمایت از تولید داخلی را تهیه و به کمیسیون مربوطه ارائه کرد که با توجه به اصلاحات بسیار آن، بعد از بررسی در صحن علنی مجددا به کمیسیون ارجاع داده شد که امیدواریم زودتر در صحن مورد بررسی قرار گیرد.

نماینده مردم شاهرود با بیان اینکه در بخش اقتصاد باید به موارد بلند مدت و کوتاه مدت توجه شود ادامه داد: در حوزه بلند مدت پیشنهادمان توجه به پیش نویس سند اصلاح مدیریت بخش عمومی است که یکی از مهمترین سرفصل‌های آن اصلاح قوانین پولی و مالی کشور به خصوص اصلاح قانون مربوط به بانک مرکزی است. چون اساسا بانک‌ها حمایت کننده قوی بخش اقتصادی و خصوصی نیستند و عمدتا منابعشان مصروف امور غیر تولیدی می‌شود که با اصلاح قوانین پولی و بانکی می‌توان مشکل را حل کرد.

جلالی با اشاره به ارائه لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم در دولت قبل به مجلس گفت: مرکز پژوهش‌ها در این رابطه بیش از 50 جلسه کارشناسی را برگزار کرد که امیدواریم بعد از اتمام کار کارشناسی در کمیسیون مربوطه این لایحه هر چه سریعتر در صحن علنی مورد بررسی قرار گیرد تا تکلیف مالیات‌های مستقیم مشخص شود.

باید مدیریت داخلی اصلاح شود و به شکل همزمان به بحث خارجه پرداخته شود؛ بدان معنا که اگر با غرب مذاکره می‌کنیم از وضعیت اقتصاد نیز غافل نشویم و همه چیز را در مسیر حل و فصل مسائل خارجه قرار ندهیم.

وی همچنین با تاکید بر لزوم اصلاح همزمان قانون بیمه بیکاری و کار بر لزوم اصلاح قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 و قانون نظام آمارهای ملی کشور نیز تاکید کرد و گفت: در سال 91 مرکز پژوهش‌ها اولین و تنها نهادی بود که رشد اقتصاد را منفی 3/5 درصد اعلام کرد که در همان دوران مورد هجمه‌ی بسیاری قرار گرفت. البته بعد از تغییر دولت مرکز آمار ایران ظرف مدت کوتاهی رشد اقتصادی را منفی 5/4 درصد اعلام کرد که بانک مرکزی این آمار را منفی 5/8 درصد عنوان نمود این یک فاجعه است که در یک مورد دو آمار مختلف ارائه شود.

جلالی با اشاره به تهیه پیش نویس قوانین مالی و محاسباتی و قوانین مربوط به اصلاح ساختار سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به موضوع تدوین بودجه عمومی کشور اشاره و اظهار کرد: متاسفانه در بودجه 92 سرفصل‌هایی با عدد و رقم‌های کلان بدون توجه به هزینه کرد آن تهیه شد که به نظرم می‌توان به پالایش این موارد پرداخت به طوری که در کوتاه مدت مجلس و دولت می‌تواند به فهم مشترکی در مورد بودجه 93 برسد بدان معنا که میزان دارایی‌ها مشخص شود و بر اساس آن برنامه‌ریزی صورت گیرد. البته دولت سناریوهایی را تهیه کرده و گفت و گوهایی هم داشته است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ادامه داد: یکی از مشکلات دولت در بودجه نویسی تاکید نمایندگان مجلس در اتمام پروژه‌ها در حوزه‌های انتخابیه‌شان است که پیشنهادمان این است که جلساتی با استانداران برگزار شود تا بودجه‌های مربوط به سطوح ملی و استانی مشخص شده و بر اساس آن اولویت بندی گردد.

وی با تاکید بر لزوم تعیین دقیق بدهی‌های دولت گفت: دولت رقم 180 هزار میلیارد تومان را به عنوان بدهی مربوط به بخش پیمانکاران اعلام کرده که باید توجه ویژه‌ای به آن شود تا از قبل آن وضعیت اشتغال بهبود یابد.

وی همچنین با تاکید بر این که باید دولت و مجلس به فهم مشترکی در مورد قانون هدفمندی برسد گفت: در حال حاضر عوام گرایی یا عوام زدگی در این بحث وجود دارد و همه تلاش می‌کنند بیشتر نگاهشان به افکار عمومی معطوف باشد این در حالی است که اگر در این کار کارشناسی صورت گیرد و هزینه‌ها بین تمامی تصمیم‌گیران تقسیم شود می‌توان به بهترین نحو هدفمندی را در کشور اجرایی کرد.

در سال 91 مرکز پژوهش‌ها اولین و تنها نهادی بود که رشد اقتصاد را منفی 3/5 درصد اعلام کرد که در همان دوران مورد هجمه‌ی بسیاری قرار گرفت. البته بعد از تغییر دولت مرکز آمار ایران ظرف مدت کوتاهی رشد اقتصادی را منفی 5/4 درصد اعلام کرد که بانک مرکزی این آمار را منفی 5/8 درصد عنوان نمود این یک فاجعه است که در یک مورد دو آمار مختلف ارائه شود.

جلالی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از طرح‌های عمرانی روی زمین مانده است توضیح داد: طبق گفته وزیر بهداشت 300 بیمارستان در حال ساخت وجود دارد که اعتباری برای تکمیل آن نیست یا این که طبق اعلام وزیر راه 120 هزار میلیارد تومان پروژه وجود دارد که بودجه کافی برای اجرای آن موجود نیست. در حال حاضر در کارگروه اقتصادی که زیر نظر رئیس مجلس تشکیل شده این موارد مورد بررسی قرار می‌گیرد که مجلس سه پیشنهاد را مطرح کرده است.

یکی از مشکلات دولت در بودجه نویسی تاکید نمایندگان مجلس در اتمام پروژه‌ها در حوزه‌های انتخابیه‌شان است که پیشنهادمان این است که جلساتی با استانداران برگزار شود تا بودجه‌های مربوط به سطوح ملی و استانی مشخص شده و بر اساس آن اولویت بندی گردد.

وی توضیح داد: پیشنهاد اول این است که بخش‌هایی از طرح‌های عمرانی به بخش خصوصی واگذار شود و دولت حتی در این راه در گرفتن ما به ازاء تساهل به خرج دهد تا این طرح‌های عمرانی را بخش خصوصی تکمیل کند. پیشنهاد دوم این است که آن دسته از طرح‌های عمرانی که قابلیت واگذاری ندارد به صورت مشارکتی با بخش خصوصی تکمیل شود و آخرین پیشنهاد آن است که دولت ناچار است بخشی از طرحهای را متوقف کند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان این که این مرکز پیش نویس اساسنامه ملی نفت را تهیه کرده است گفت: این پیش نویس به کمیته‌ی تخصصی کمیسیون انرژی داده شده است و این کمیسیون در حال حاضر جلساتی را با دستگاه‌های مربوطه برگزار کرده است البته این پیش نویس به اصلاح قانون نفت نیاز دارد که توسط مرکز تهیه شده است. همچنین باید اساسنامه‌ی شرکت ملی پتروشیمی، شرکت پالایش و پخش و فرآوردهای نفتی و شرکت گاز نیز تهیه شود. ترجیح ما این است که دولت این موارد را در قالب لایحه ارائه دهد که در صورت رخ ندادن چنین امری به دلیل گذشت زمان قانونی آن این کار را مجلس در قالب طرحی انجام می‌دهد.

اگر استفاده از آب مدیریت شده نباشد در 20 سال آینده بخش‌هایی از ایران غیر سکونت خواهد شد.

جلالی با اشاره به تصویب یک فوریت طرح بازنگری قانون ثبت اختراعات و طرح‌های صنعتی و علائم تجاری، تهیه پیش نویس طرح سازمان ملی استاندارد و آغاز به کار کارهای مطالعاتی روی طرح جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات و لایحه اساسنامه‌ی شرکت پست را به عنوان اقدامات مرکز پژوهش‌ها مطرح کرد.

وی با تاکید بر لزوم اصلاح قانون برق ایران گفت: قانون برق ایران مربوط به سال 43 است که ما کارهای مطالعاتی برای اصلاح آن را انجام داده‌ایم؛ باز هم ترجیحمان ارائه لایحه از سوی دولت است که چنین چیزی را از دولت قبل و فعلی خواسته‌ایم که تاکنون هیچ استقبالی از آن نشده است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در ادامه یکی از مهمترین طرح‌هایی که باید تهیه شود را طرح جامع آب کشور عنوان و اظهار کرد: در ماههای اخیر موضوع آب به یکی از بحث‌های روز تبدیل شده است. کشور ما کشوری کم آب است که در آن به صورت غیر بهینه از آب استفاده می‌شود به طوری که اگر استفاده از آب مدیریت شده نباشد در 20 سال آینده بخش‌هایی از ایران غیر سکونت خواهد شد که این هشداری جدی برای همه است.

جلالی توضیح داد: نزولات آسمانی 400 میلیارد متر مکعب است که از این میزان حدود 120 میلیارد آن قابل استفاده در داخل است 92 درصد این میزان در بخش کشاورزی و 8 درصد آن به عنوان آب شرب استفاده می‌شود. برای صرفه جویی در آب شرب تبلیغات بسیاری می‌شود اما برای استفاده بهینه در بخش کشاروزی این کار انجام نمی‌شود. به طوری که ما حدود 37 میلیون هکتار زمین قابل کشت داریم که از این میزان 18 میلیون هکتار آن در حال کشت است 8 میلیون هکتار به صورت آبیاری کشت شده و کشت 10 میلیون هکتار دیگر به شکل دیم است.

وی افزود: در این زمین‌ها تنها 30 درصد آب به صورت بهینه استفاده می‌شود که اگر این میزان استفاده بهینه از آب به 60 درصد افزایش پیدا کند معادل 100 درصد رشد در بخش صنعت غذایی و کشاورزی داریم. ضمن این که در بخشهای زیادی نیز فقط سد ساخته شده و کارهای مربوط به زه کشی زیر صد انجام نشده است که باید به این موارد توجه ویژه شود.

باید به شورای امنیت اعتماد کنیم و اجازه دهیم در فضای غیر رسانه‌ای موضوع حصر مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به کارهای مطالعاتی این مرکز در مورد طرح بیمه اجتماعی فراگیر همگانی و طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده گفت: طبق آمار غیر رسمی در سال 1400 رشد جمعیت به صفر می‌رسد که این خبر بدی است . بر همین اساس دبیرخانه جمعیت در مرکز تشکیل شده که جمعی از نمایندگان مجلس در کمیسیون بهداشت و اجتماعی نیز در جلسات این دبیرخانه شرکت کردند.

جلالی در ادامه کارهای مطالعاتی در مورد طرح بیمه زنان خانه‌دار، قانون صدا و سیما، قانون معافیت سرباز قهرمان ، قانون امر به معروف و نهی از منکر و قانون نظام باشگاه داری را از دیگر کارهای این مرکز عنوان و اظهار کرد: به باور ما باید از تجربیات دنیا برای قانون‌گذاری استفاده کرد که طبق بررسی‌های بنده از مجلس اول تا انتهای سال دوم مجلس ششم حدود 38 درصد از قوانین اصلاح، الحاق و متمم است. با همین آمار به خوبی می‌توان درک کرد که باید آسیب‌شناسی جدی نسبت به قوانین صورت گیرد. تلاش ما در مرکز نیز این است که قوانین از شالوده‌ی علمی و پژوهشی برخوردار باشد.

رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا مجلس به ویژه این فراکسیون اراده‌ای برای همراهی با دولت جهت رفع حصر موسوی، کروبی و رهنورد دارد گفت: طبیعی است که همه‌ی ما باید به سمت وحدت ملی و استحکام وحدت حرکت کنیم. به هر حال آسیب جدی در فتنه 88 به کشور وارد شد که مسئولیت این آسیب را باید کسانی که وارد کرده‌اند بپردازند.

وی افزود: یک بار خبرنگاری از من پرسید که باید برای رفع حصر چه کاری انجام داد؟ که بنده پاسخ دادم باید این موارد کمتر رسانه‌ای شود چون فکر نکنید رسانه‌ای کردن و پرداختن به این موضوعات خیلی به نفع واقع می‌شود.

باید از تجربیات دنیا برای قانون‌گذاری استفاده کرد ... باید آسیب‌شناسی جدی نسبت به قوانین صورت گیرد.

جلالی اضافه کرد: این موضوع به شورای عالی امنیت ملی واگذار شده است که روسای قوا نیز عضو آن هستند و مسئولان نیز با آن تعامل دارند. از طرف دیگر مصوبات شورا بعد از تایید رهبری لازم‌الاجرا است. فکر می‌کنم همه باید به شورا اعتماد کنیم و اجازه دهیم در فضای غیر رسانه‌ای این موارد مورد بحث و بررسی قرار گیرد و آنچه می‌تواند به وحدت ملی در داخل کشور استحکام ببخشد، در قالب شورای امنیت به تصویب برسد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که ورود این مرکز به موضوع تنقیح قوانین چگونه است گفت: متاسفانه حجم قوانین مصوب از حدود 100 سال پیش بسیار زیاد است که باید روزآمد شود. این کار در مرکز پژوهش‌ها و معاونت تنقیح قوانین یک اولویت است. البته قوانین فعلی که در مجلس تصویب شود با نگاه به قوانین گذشته تدوین می‌شود.

وی افزود: به نظرم در حال حاضر چنین کاری در مرکز میسر نیست چون در طول دو سال گذشته این مرکز از لحاظ بودجه شدیدا در مضیقه بوده به گونه‌ای که در سال 91، 70 درصد بودجه به مرکز تخصیص داده شده و امسال نیز مشکلات زیادی داریم که علی رغم تمامی مشکلات با تمام ظرفیت کار می‌کنیم.

جلالی همچنین تعامل وزارت خارجه با مرکز پژوهش‌ها برای استفاده از تجربیات پارلمان‌های دنیا را امری ضروری خواند و توضیح داد: ما در مکاتبه ای از وزارت خارجه خواسته‌ایم تا کارشناسی در سفارت خانه‌ها تجربیات پارلمانهای دنیا را به دست آورده و به ما انتقال دهند. تا از آن استفاده کنیم. چون ما چنین امکاناتی نداریم که افراد را به کشورهای مختلف برای استفاده از تجربیاتشان بفرستیم.

از وزارت خارجه خواسته‌ایم تا کارشناسی در سفارت خانه‌ها تجربیات پارلمانهای دنیا را به دست آورده و به ما انتقال دهند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که با توجه به گزارش 100 روزه رئیس جمهور از وضعیت کشور و آمارهایی از عملکرد دولت قبل، چرا مجلس نسبت به عملکرد دولت نهم و دهم سکوت می‌کرد گفت: قبول ندارم که مجلس در طول 8 سال گذشته سکوت کرده است؛ چون گزارش‌های مرکز پژوهش‌های خود موید آن است که همواره نگاه دقیقی نسبت به وضعیت کشور وجود داشته است همچنین رئیس مرکز و نمایندگان نیز در قالب نقطه نظرات وضعیت کشور را تشریح می‌کردند.

وی در عین حال گفت: با توجه به حجم دشمنی‌های خارجی ما جنجال به پا کردن بر روی موضوعات را به صلاح نمی‌دانستیم با این وجود باز هم در بسیاری از موارد همچون هدفمندی مقاومت صورت گرفت به طوری که دولت قبل اصرار داشت در سال اول اجرای هدفمندی 40 هزار میلیارد تومان از ناحیه اصلاح قیمت‌ها به دست آورده و آن را باز توزیع کند که نظر مجلس بر روی 10 هزار میلیارد تومان بود.

بخش زیادی از مشکلات اقتصاد کشور بر سر اجرای ناصحیح قانون هدفمندی است. علاوه بر این ما در مورد موضوع اجرای قانون سیاست‌های اصل 44 و حوزه‌ی مربوط به مسکن مهر نیز تذکرات زیادی به دولت داده‌ بودیم

جلالی ادامه داد: با این وجود اعتقاد ما این است که بخش زیادی از مشکلات اقتصاد کشور بر سر اجرای ناصحیح قانون هدفمندی است. علاوه بر این ما در مورد موضوع اجرای قانون سیاست‌های اصل 44 و حوزه‌ی مربوط به مسکن مهر نیز تذکرات زیادی به دولت داده‌ بودیم به طوری که مرکز پژوهش‌ها در گزارشی وام دادن توسط بانک‌ها به مردم با استفاده از منابع بانکی را تورم زا می‌دانست و تاکید داشت که این رویکرد اثرات سویی را به اقتصاد به جای خواهند گذاشت.

وی افزود: از طرف دیگر طبق قانون دستگاهها موظف به ارائه اطلاعات به مرکز هستند که این کار در دولت قبل صورت نمی‌گرفت ما با تک تک وزارت‌خانه‌ها مکاتباتی داشتیم که آنها میزان دیون خود را برای ما بفرستند این کار انجام نشد و به تازگی شنیدم که دبیرخانه‌ای در خزانه‌داری کل ایجاد شده تا حجم دیون مشخص شود به طوری که دیون پیمانکاران 34 هزار میلیارد تومان و تامین اجتماعی بالای 50 هزار میلیارد تومان است اما هنوز جمع کل آن معلوم نیست.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا برخی نسبت به ارائه آمارها از سوی رئیس جمهور انتقاد می‌کنند گفت: ما قبول داریم که دولت مسئولیت را شرایط سختی به عهده گرفت که این موضوع در گزارش مرکز پژوهش‌ها اشاره شده است. باید به سمت اصلاح شرایط حرکت کنیم که این امر با همگرایی و اتکا به توان ملی قابل تحقق است.

جلالی در پایان گفت: البته برخی نقدها از این بابت است که دشمن می‌تواند از این آمار و ارقام برای ضربه و آسیب به کشور استفاده کند که به نظرم دراین بخش باید احتیاط لازم صورت گیرد تا موجب سوء استفاده دشمن از وضعیت کشور نشود.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: