گرانی و رکود به روایت مرکز آمار
تورم مصالح ساختمانی و کرایه ماشینآلات مربوط به طرحهای عمرانی در نیمه نخست سال 92، نسبت به مدت مشابه سال گذشته همچنان قابل توجه بوده و نرخ تمام اقلام افزایشی بوده است.
به گزارش شرق، تورم مصالح ساختمانی و کرایه ماشینآلات مربوط به طرحهای عمرانی در نیمه نخست سال 92، نسبت به مدت مشابه سال گذشته همچنان قابل توجه بوده و نرخ تمام اقلام افزایشی بوده است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، قیمت 154 نوع مصالح ساختمانی مورد بررسی قرار گرفته که از این تعداد برای 41 مورد از آنها قیمتی محاسبه نشده ولی برآورد قیمت 113 قلم باقیمانده نشان میدهد تمام این اقلام با افزایش قیمت نسبت به نیمه اول سال 91 مواجه بودهاند. همچنین نرخ کرایه ماشینآلات طرحهای عمرانی که 60 نوع از آن مورد بررسی قرار گرفته، بدون استثنا همه انواع آن نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش قیمت داشتهاند. البته مقایسه تورم دوره مورد نظر یعنی نیمه نخست سالجاری با دوره پیش یعنی نیمه دوم سال 91 نشان میدهد در برخی اقلام با کاهش قیمت مواجه بودهایم. مرکز آمار ایران همچنین در گزارشی دیگر از تعداد پروانههای ساخت، خبر از کاهش 20درصدی تعداد پروانههای احداث ساختمان در تهران نسبت به نیمه نخست سال پیش خبر داده است. این آمار برای کل کشور، کاهش 3/2درصدی پروانهها را نشان میدهد. در شهرهای کشور به غیراز تهران 7/8درصد از پروانهها نیز مربوط به افزایش بنا بوده و در ردیف احداث ساختمان قرار نمیگیرد. همچنین بر اساس این گزارش، تهران و اصفهان به ترتیب با 32/3 و 8/2 درصد بیشترین تعداد واحدهای مسکونی را در پروانهها داشته و کهگیلویه و بویراحمد و ایلام به ترتیب با 0/2 و 0/3درصد کمترین تعداد واحدهای مسکونی را داشتهاند.
افزایش قیمت 73درصد از مصالح ثبت شد
از 154نوع مصالح ساختمانی 113 قلم یعنی 73درصد از آن برآورد قیمت شده که تمام این اقلام با افزایش قیمت در شش ماهه نخست سال جاری مواجه بوده است. بخشی از قیمت مصالح در ادامه آورده می شود. براساس نتایج آمارگیری از قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول 1392 متوسط قیمت تمامی اقلام مورد آمارگیری در سه گروه «خارک»، «مصالح سنگی بتن و بنایی» و «سنگهای ریشهدار» نسبت به دوره قبل افزایش داشته است در بین اقلام این گروهها، «شن طبیعی» با 22/4درصد دارای بیشترین افزایش متوسطقیمت و «خاک رس طبیعی» با 12/0درصد دارای کمترین افزایش بوده است. در این سه گروه، متوسط قیمتها نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز افزایش داشته است. در این میان بیشترین افزایش متوسط قیمت مربوط به «شن طبیعی» با 45/0درصد و کمترین افزایش متوسط قیمت مربوط به «خاک رس طبیعی» با 32/9درصد بوده است.
آهک و آجر و سفال
در مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل شاهد افزایش متوسط قیمتها در دو گروه «آهک» و «آجر و سفال» هستیم در این میان بیشترین افزایش متوسط قیمت مربوط به بلوک سفالی تیغهای با ابعاد 25×20×10 با 38/2درصد و کمترین افزایش متوسط قیمت مربوط به آجر ماشینی سوراخدار قرمز 5/5 سانتی با 11/3درصد میباشد.
میلگرد
مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل نشان میدهد متوسط قیمت تمامی اقلام افزایش یافته است. در این میان بیشترین افزایش متوسط قیمت مربوط به میلگرد ساده نمره 6 با 45/1درصد و کمترین افزایش متوسط قیمت مربوط به میلگرد آجدار نمره 24 با 9/4درصد بوده است.
موزاییک
مقایسه نتایج این دوره با دوره مشابه سال قبل نشان میدهد که بیشترین افزایش قیمت، مربوط به «موزاییک ایرانی با سنگ موزاییک معمولی به ابعاد 30×30» با 67/3درصد است. کمترین افزایش قیمت با 39/8درصد به «موزاییک فرنگی با خردهسنگ مرمر یا مرمریت تا نمره پنج و بالاتر به ابعاد 30×30» تعلق دارد.
محصولات پلاستیکی پوشش کف و دیوار
در گروه «محصولات پلاستیکی پوشش کف و دیوار»، با توجه به اینکه در دوره قبل، تنها «کفپوش لاستیکی آجدار به ضخامت 2/5میلیمتر به صورت رول» دارای اطلاع بوده است، متوسط آن نسبت به دوره مشابه سال قبل 68/3درصد افزایش داشته است.
ورقهای فلزی
مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری در نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل نشان میدهد متوسط قیمت تمام اقلام گروه ورقهای فلزی افزایش یافته است. در این میان بیشترین افزایش متوسط قیمت مربوط به پروفیل برنزی توخالی با 84/6درصد و کمترین افزایش مربوط به ورق سیاه به ضخامت بیش از سه میلیمتر با 13/3درصد بوده است.
افزایش کرایه 60 نوع از ماشینآلات
نرخ کرایه ماشینآلات مربوط به طرحهای عمرانی از جمله موارد مورد بررسی مرکز آمار ایران است. طبق این بررسی مشخص شد تمام دستگاههای مورد استفاده در پروژههای عمرانی (60دستگاه)، افزایش کرایه داشته است. در ادامه به بخشی از کرایه ماشینآلات اشاره شده است.
ماشینآلات حملونقل
این گروه شامل 18 قلم از انواع ماشین سواری، وانت، کامیون کمپرسی، تانکر آبپاش و تراکتور است. مقایسه اقلام این گروه با دوره قبل نشان میدهد که متوسط کرایه ساعتی تمامی اقلام آن افزایش داشته است. در این میان، بیشترین افزایش متوسط کرایه ساعتی مربوط به «دامپر دو تن هیدرولیکی با راننده» با 22/6درصد و کمترین افزایش مربوط به «وانت دو تن جفت دیفرانسیل با راننده» با 13/1درصد است. مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل، نشان میدهد که متوسط کرایه ساعتی تمامی اقلام این گروه افزایش داشته است. در این میان، بیشترین افزایش متوسط کرایه ساعتی مربوط به «دامپر دو تن هیدرولیکی با راننده» با 51/2درصد و کمترین افزایش مربوط به «تریلر کفی به ظرفیت حدود پنجتن بدون کشنده» با 39/1درصد است.
جرثقیلها
این گروه شامل 12 قلم از انواع جرثقیل است. مقایسه اقلام این گروه با دوره قبل نشان میدهد که متوسط کرایه ساعتی تمامی اقلام افزایش داشته است. بیشترین افزایش متوسط کرایه ساعتی مربوط به «جرثقیل خودرو چرخ لاستیکی حدود 40تن با راننده» با 22/8درصد و کمترین افزایش مربوط به «جرثقیل کفی 10تن با کامیون 16تن با راننده» با 16/3درصد است. مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل نشان می دهد که متوسط کرایه ساعتی تمامی اقلام این گروه افزایش داشته است. در این میان، بیشترین افزایش متوسط مربوط به «چرثقیل خودرو چرخ لاستیکی حدود 60تن با راننده» با 48/8درصد و کمترین افزایش مربوط به «جرثقیل کفی 10تن با کامیون 16تن راننده» با 39/6درصد است.
دستگاههای جوشکاری
این گروه شامل سه قلم از انواع دستگاههای جوشکاری است. مقایسه اقلام این گروه با دوره قبل نشان میدهد که متوسط کرایه ساعتی تمامی اقلام این گروه دارای افزایش است. در این میان، بیشترین افزایش متوسط کرایه ساعتی مربوط به «موتورجوش دیزلی 400آمپر» با 7/24درصد و کمترین افزایش مربوط به «موتورجوش دیزلی 100 تا 150آمپر» با 0/21درصد است. در مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل «موتورجوش دیزلی 400آمپر» با 6/60درصد دارای بیشترین افزایش متوسط کرایه ساعتی بوده و کمترین افزایش مربوط به «موتورجوش دیزلی 100 تا 150آمپر» با 5/55درصد بوده است.
ماشینآلات تهیه و اجرای آسفالت
مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه اول 1392 با دوره مشابه سال قبل نشان میدهد ماشینآلات تهیه و اجرای آسفالت دارای افزایش متوسط کرایه ساعتی هستند. در این میان، بیشترین افزایش مربوط به «قیرپاش حدود پنجهزارلیتری با راننده» با 40/7درصد بوده است.
کاهش 20درصدی پروانههای ساخت در تهران
براساس آمار اعلامشده از سوی شهرداری تهران، این شهرداری در سال 1391، تعداد 23757پروانه احداث ساختمان (پروانه ساختمان و تخریب و نوسازی) صادر کرده است که این تعداد پروانه حدود 11/5درصد از کل پروانههای صادرشده از سوی شهرداریهای کشور را تشکیل میدهد. پروانههای احداث ساختمان نسبت به سال گذشته 20/2درصد کاهش داشته است. بیشترین سهم از پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان در شهر تهران، مربوط به شهرداری منطقه هشت با صدور 1838پروانه (7/7درصد) و کمترین سهم مربوط به شهرداری منطقه 21 با 404 پروانه (1/7درصد) بوده است. مجموع مساحت زیربنای تعیینشده در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداریهای شهر تهران بالغ بر 31997/6هزارمترمربع بوده است که ضمن کاهش 8/3درصدی نسبت به سال 1390 در حدود 27/2درصد از مجموع کل زیربنای تعیینشده در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداریهای کشور را تشکیل میدهد. با توجه به تعداد پروانههای احداث ساختمان صادرشده و مساحت زیربنای متناظر با آنها، متوسط مساحت زیربنای هر پروانه احداث ساختمان صادرشده حدود 1347مترمربع محاسبه شده است. تعداد واحد مسکونی پیشبینیشده در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداریهای شهر تهران بالغ بر 192432واحد بوده است. این تعداد واحد مسکونی، 26/4درصد از کل واحدهای مسکونی در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداریهای کشور میباشد که دارای 8/8درصد کاهش نسبت به سال قبل است. در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداری تهران، بیشترین سهم مربوط به شهرداری منطقه پنج با 20054 واحد مسکونی (10/4درصد) و کمترین سهم مربوط به شهرداری منطقه 19 با 2653واحد مسکونی (1/4درصد) بوده است. همچنین، اطلاعات حاصل بیانگر این مطلب است که از مجموع پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداریهای شهر تهران در حدود 0/2درصد برای احداث ساختمانهای یکطبقه، 0/4درصد برای احداث ساختمانهای دو طبقه، 1/2درصد برای احداث ساختمانهای سهطبقه، 4/7درصد برای احداث ساختمانهای چهارطبقه و 93/5درصد برای احداث ساختمانهای پنجطبقه و بیشتر صادر شده است.