آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 3 مهر ماه 1392 = 25-09 2013

عطش رابطه با آمريكا ربطی به منافع نظام ندارد

جوان آنلاین (پاسداران): اصل ارتباط با امريكا بنابر فرموده مقام معظم رهبري يك امر محال نيست و بنابراين اگر مصالح و منافع كشور اقتضا كند مي‌توان در يك شرايط عادلانه و احترام متقابل اين ارتباط را برقرار كرد. ‌ اما جاي تاسف اينجاست كه افراد و جرياناتي با ادعاي تأمين منافع ملي درست در خلاف اين جهت حركت مي‌كنند

سفر رئيس‌جمهور به نيويورك و اخباري كه حول محور اين سفر از رسانه‌ها به گوش مي‌رسد تحليل‌هاي متفاوتي را در ميان افكار عمومي ايجاد كرده است. برخي معتقدند كه در اين سفر اتفاقات بزرگي رخ مي‌دهد و بسياري از گره‌هاي روابط ايران و امريكا گشوده مي‌شود. در اين تحليل بسياري از رسانه‌ها خصوصاً در زمين اصلاح‌طلبان با خوش‌بيني مفرط و ذوق‌زدگي بيش از حد چنان اطلاع رساني مي‌كنند كه گويي فقط شرايط حال را درك كرده‌اند و هيچ درك و حسي نسبت به گذشته يا آينده ندارند. عده‌اي ديگر نيز در اين ارتباط معتقدند كه امريكا همان امريكاي سابق است و اين بار نيز دولت امريكا حاضر به مذاكره در شرايط عادلانه و احترام متقابل با ايران نخواهد بود.

در اين ارتباط گفت‌وگويي با دو نفر از كارشناسان مسائل استراتژيك و سياسي داشته ايم كه در ادامه مي‌خوانيم.

گل زدن به خودي توسط غضنفرها

محمدحسن قديري ابيانه، كارشناس مسائل استراتژيك در اين باره به خبرنگار روزنامه جوان گفت: آقاي روحاني براي سفر به نيويورك و سخنراني در صحن سازمان ملل و برنامه‌ها و حواشي آن، موضوعات مختلف را مورد بررسي قرار داده و با پيش‌بيني جوانب كار به نيويورك رفته است. اما يك موضوع را پيش بيني نكردند كه مراقب غضنفرها باشند كه گل به خودي نزنند.

وي با تأكيد بر اينكه نامه‌اي كه از قول برخي احزاب اصلاح‌طلب به اوباما در رسانه‌ها منتشر شد هيچ كمكي به ما نمي‌كند، ادامه داد: مشابه اين رخداد را در سال‌هاي گذشته نيز شاهد بوده‌ايم كه در دولت دوم آقاي خاتمي، زماني كه هيئت اروپايي با تيم مذاكرات هسته‌اي ايران در حال رايزني بودند و آقاي روحاني سعي داشت به نمايندگان اروپايي بفهماند كه براي اقناع و آماده كردن مجلس بايد امتيازاتي به ايران داده شود، برخي از نمايندگان مجلس ششم تلاش كردند با تقديم طرح سه فوريتي، دولت را ملزم به پذيرش شروط اروپايي‌ها كنند كه اين باعث تضعيف تيم مذاكره كننده ايران شد و به ضرر منافع ملي بود. وي تصريح كرد: در حال حاضر نيز برخي اصلاح‌طلبان چنان خود را در موضع ضعف قرار مي‌دهند كه ظاهراً انتظارشان بر اين است كه دولت در سفر به نيويورك و در طول مذاكرات، بدون آنكه امتيازي بگيرد، امتياز بدهد.

اين كارشناس مسائل استراتژيك با بيان اينكه نمي‌دانم اين عده را خائن بنامم يا نادان، گفت: بخشي از اين مسائل مرتبط است با عوامل و نفوذي‌هاي دشمن و بخش ديگر نيز مربوط مي‌شود به كساني كه بويي از سياست نبرده‌اند.

قديري ابيانه خاطرنشان كرد: مشكلات ما و امريكا با چند گفت‌وگو و ملاقات حل نمي‌شود اما در عين حال لحن ملايم آقاي روحاني در طول اين سفر يك فايده دارد و آن اينكه كساني كه تا امروز معتقد بودند مشكلات ايران و امريكا به خاطر لحن تند مقامات قبلي بوده است، از اين پس متوجه خواهند شد كه حتي با لحن ملايم هم، ماهيت استكباري دولت امريكا تغيير نمي‌كند.

وي در ادامه به موضوع بيانيه تهران اشاره كرد و گفت: در اين موضوع نيز كه در دولت آقاي احمدي‌نژاد اتفاق افتاد و ايران پيشنهاد برزيل و تركيه را پذيرفت، امريكا مانع پيشرفت اهداف در اين زمينه شد و حتي مايه تعجب برزيل و تركيه شد، زيرا مقامات اين دولت‌ها با پيشنهاد امريكا به ايران آمده بودند و امريكا با تصور اينكه ايران پيشنهاد آنها را نخواهد پذيرفت آنان را مأمور خود كرده بود تا بر دشمني‌ها عليه ايران بيفزايد. اما بعد از آنكه ايران پيشنهاد برزيل و تركيه را پذيرفت، امريكا غافلگيرانه مانع پيشرفت هرگونه توافقي به نفع ايران شد.

اين كارشناس مسائل استراتژيك با بيان اينكه صهيونيست‌ها ‌بركاخ سفيد حاكم هستند، تصريح كرد: دولت ايران در اين سفر اين امكان را براي غربي‌ها فراهم كرده تا اگر كوچك‌ترين حسن نيتي دارند، به آن پاسخ مناسب بدهند. ‌ اما بنده اصلا خوش‌بين نيستم ولي به هر حال ايران با دادن اين فرصت به غرب از يك طرف سطح تحليل و درك سياسي ملت را در داخل كشور نسبت به اهداف استكباري و استعماري امريكا ارتقا مي‌دهد و از طرف ديگر در جبهه دشمن ايجاد شكاف مي‌شود و بخشي از تحريم‌ها كه ناشي از فشارهاي امريكا بوده است، با لحن ملايم ايران و عكس‌العمل منفي امريكا، مي‌تواند مورد تجديدنظر برخي دولت‌ها قرار گيرد.

عطشي در جهت خلاف منافع ملي

مهدي فضائلي، كارشناس مسائل سياسي نيز در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه جوان ابراز داشت: بحث مذاكره ايران و امريكا و برقراري ارتباط ميان اين دو كشور از مسائل مطرح و بحث برانگيز از اوايل انقلاب تاكنون بوده است و در طول اين سال‌ها دو جريان با دو نگرش نسبت به اين موضوع وجود داشته است.

وي ادامه داد: يكي از اين جريانات، مربوط به افرادي است كه اعتبار خودشان را از دشمني و مبارزه با امريكا دارند و اين عده تقريباً امروز با تغيير 180 درجه‌اي مواجه شده‌اند. جريان ديگر نيز مربوط به افرادي است كه در اين موضوع با عقلانيت و سنجيدن اوضاع و معتدلانه نگاه مي‌كنند.

فضائلي تصريح كرد: اصل ارتباط با امريكا بنابر فرموده مقام معظم رهبري يك امر محال نيست و بنابراين اگر مصالح و منافع كشور اقتضا كند مي‌توان در يك شرايط عادلانه و احترام متقابل اين ارتباط را برقرار كرد.

اين كارشناس مسائل سياسي افزود: اما جاي تاسف اينجاست كه افراد و جرياناتي با ادعاي تأمين منافع ملي درست در خلاف اين جهت حركت مي‌كنند. اين عده اگر با اصول روابط بين‌الملل آشنا باشند مي‌دانند كه در اين مسائل خصوصاً براي ارتباط با كشوري كه صاحب قدرت است، اگر عطش و شور و شعف نشان داده شود، اين كاملاً از موضع ضعف تلقي مي‌شود و با اين كار، دست برتر به طرف مقابل داده مي‌شود.

وي در ادامه گفت: اين رفتاري كه جريان اصلاح‌طلب با نامه‌نگاري‌ها و تيترهاي رسانه‌اي طي روزهاي اخير اتخاذ كرده دقيقاً خلاف منافع ملي است و ما اگر هم مي‌خواهيم با امريكا مذاكره‌اي داشته باشيم بايد با اقتدار به اين موضوع نگاه كنيم و سه اصل عزت، حكمت و مصلحت را در اين زمينه در نظر بگيريم و طوري عمل نكنيم كه منافع كشور را يك گام به عقب برانيم.

فضائلي تأكيد كرد: اين سفر آقاي روحاني و مباحث پيراموني آن در ارتباط با امريكا در صورتي كه دولت امريكا حسن نيت نشان دهد و فراتر از لفاظي‌ها و حرف‌ها عمل كند و در رفتارهاي گذشته خود تجديدنظر داشته باشد، مي‌تواند مقدمه‌اي براي حل مسائل و مذاكرات بيشتر در آينده باشد.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: