سرکاخ قاجاری حمیدیه شبانه همراه با درختانش بریده شد
کاخ قاجاری حمیدیه که از جنگتحمیلی ۸ ساله ایران و عراق جان سالم بهدر برد امروز بدون آنکه بمب و موشکی بر سرش آوار شوند راه نابودی را در پیش گرفته است. آنطور که فعالان میراثفرهنگی خوزستان میگویند، این اواخر کوشک حمیدیه بارها مورد تعرض قرار گرفته است. قطع چندین اصله درخت با اره برقی و ویرانی بخشی از کوشک حمیدیه آخرین فاجعهای بود که دو شب پیش روی داد.
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ کوشک تاریخی حمیدیه از جمله آثار تاریخی خوزستان بهشمار میرود که هر روز شاهد گسترش تخریبهای آن هستیم. این درحالی است که در خوزستان آثار تاریخی متنوعی وجود دارد که یا شناسایی نشدهاند و یا اینکه بعد از شناسایی و ثبت، تخریب وتغییر کاربری داده میشوند.
«احمد جعفری ماجد» دوستدار میراثفرهنگی خوزستان با اشاره به اینکه حمیدیه آثار تاریخی بسیار زیادی دارد که تنها دو اثر از آنها در فهرست آثار ملی کشور ثبت شدهاند بیان کرد: شهرستان حمیدیه آثار ارزشمندی دارد که تنها دو اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. کاخ تاریخی حمیدیه از جمله آثار باستانی شهرستان حمیدیه است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اما به دلیل اهمال وعدم توجه مسئولان مربوطه هر روز دستخوش تخریبهای گسترده میشود.
این دوستدار میراثفرهنگی میافزاید: این اثر از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان یکی از منحصر بفردترین عمارتهای جنوب غربی کشور شناخته شده است. با اینحال بارها شاهد تعرضهای گسترده شهرداری در این بنا بودهایم. دو روز پیش شهرداری حمیدیه اقدام به قطع درختان مسن در محوطه 6 هکتاری کوشک حمیدیه کرد. این اقدام شبانه و به وسیله ی اره های برقی صورت گرفت.
کاخ مرکزی کوشک حمیدیه، عمارت حاکم نشین و محل پذیرایی از مهمانان بوده، و این ساختمان از دو طبقه تشکیل شده است، طبقه زیر زمینی که بدلیل استفاده از مصالحی که در بنا استفاده میشده در طول تابستان خنکی خاصی دارد. این طبقه نیز مستقیما به تونل های زیر زمینی متصل می شود و طبقه همکف، که متاسفانه حدوداً طی ده سال اخیر سقف آن تخریب شده است.
عمارت حمیدیه روی یک تپه ساخته شده و در وسط باغ قرار دارد. مساحت باغ کوشک حمیدیه تقریبا 6 هکتار است د اما در حال حاضر تنها قسمتی از کاخ مرکزی محفوظ مانده و در حال تخریب است.
آنطور که ماجدی میگوید: در قسمت شمال غربی محوطه ی تاریخی کوشک ساختمان آبرسانی موجود است و این ساختمان سال هاست بدلیل همجواری با رودخانه ی زیبای کرخه نه تنها از بین نرفته بلکه روز به روز بدلیل مصالحی که در بنای آن به کار رفته قوی تر و با دوام تر می شود اما این ساختمان از تخریب در امان نماند و بدلیل حرکت ماشین های سنگین در جوار آن و همچنین خاک برداری هایی که صورت می گرفت قسمتی از ساختمان در رودخانه ریزش کرد و هماکنون بخشی از بنا باقی مانده است.
در قسمت جنوب غربی بنا نیز ساختمان دیگری از کوشک حمیدیه وجود دارد که تا به حال مورد استفاده قرار می گیرد و درحال حاضر محل سکونت نگهبان اداره ی کرخه و شاوور حمیدیه است. در قسمت شمال شرقی بنا نیز ساختمان دیگری وجود داشت که این ساختمان به کلی تخریب شد و ساختمان های مسکونی و تجاری در آنجا احداث شد و به کارکنان آن اداره واگذار شدند.
کوشک تاریخی حمیدیه از لحاظ قدمت به دوره ی قاجاری باز می گردد و در سال 1380 در فهرست آثار ملی به شماره 3980ثبت شد.
این دوستدار میراثفرهنگی میافزاید: کاخ حمیدیه در دوران جنگ محل استقرار سپاه پاسداران حمیدیه، تیپ الحدید گردان امام علی (ع) بوده، و باتوجه به تحقیقات و مصاحبه ای که با رزمندگانی که در آن دوران در حمیدیه خدمت می کردند این را متذکر شدند که در دوران جنگ هیچگونه تخریب اعم از خاک برداری، تخریب سقف ها، ساختمان ها، دیواره ها صورت نگرفته است.
بهگفته ماجدی بسیاری از رزمندگان شهرستان حمیدیه از این موضوع بسیار گلایه میکنند که چرا تنها یادگار جنگ شهرستان حمیدیه به این حال و روز افتاده است.
گفته میشود این افراد خواستار پیگری تخریبهای کوشک حمیدیه و ایجاد موزه جنگ در این بنا هستند. ماجدی معتقد است، از آنجایی که کوشک حمیدیه برای استقرار رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و بر پیروزی رزمندگان علیه تجاوز دشمنان نقش موثر داشته است پیشنهاد میشود به دلیل اهمیت و نقش کوشک تاریخی حمیدیه و دیگر نیز جهت جلوگیری از بین رفتن آن، در نقشه بازدید کاروانهای راهیان نور قرار گیرد. تا این اثر تاریخی دوران جنگ همانند دیگر آثار تاریخی دوران جنگ حمیدیه از بین نرود.