آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 4 تیر ماه 1392 = 25-06 2013

بندرهای باستانی بوشهر تخریب می‌شوند و... اقدام قطر

در شرایطی که سیراف و بندرهای باستانی بوشهر تخریب می‌شوند؛ قطر، یک روستای متروکه را در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کرد

قطر اولین اثر تاریخی خود را که ویرانه‎های یک شهر ساحلی درکناره خلیج فارس است، به عنوان یک مرکز تجارت مروارید که مدعی است، مستقل از امپراتوری‎های ایرانی و عثمانی وحتی اروپایی بوده، معرفی ودر فهرست میراث جهانی ثبت کرده است.

خبرگزاری میراث فرهنگی ـ بین‎الملل ـ قطر اولین اثر تاریخی خود را که ویرانه‎های یک شهر ساحلی درکناره خلیج فارس است، به عنوان یک مرکز تجارت مروارید که مدعی است، مستقل از امپراتوری‎های ایرانی و عثمانی و اروپایی بوده و به استقلال کشورهای عرب کنونی درخلیج فارس انجامیده، معرفی ودر فهرست میراث جهانی ثبت کرده است.

طبق گزارش یونسکو این شهر که "بندر الزبورا "نام دارد، واقع در سواحل خلیج فارس است که در اواخر قرن 18 میلادی و اوایل 1900 میلادی، کاملا متروکه شده ولی اکنون به عنوان نخستین میراث جهانی قطر،در فهرست یونسکو ثبت شده است.

مقامات قطری، درمعرفی این اثر، به طور تناقض آمیزی هرچند مدعی شده‎اند که این شهر یا بندردر اوایل قرن بیستم کاملا متروکه شده، اما درعین حال مدعی هستند که رشد و توسعه همین شهر به ظهوردولت‎های معاصر عرب خلیج فارس،(که همگی اوایل قرن بیستم یعنی درست در پس از زوال این شهر، شکل گرفته‎اند) مستقل از حکومت‎های ایران، عثمانی وحتی دولت‎های اروپایی در منطقه انجامیده است.

طبق گزارش مقامات قطری درمعرفی این اثر،" بندر الزبورا" ابتدا توسط بازرگانان کویتی بنیاد گذاشته شده و محل ارتباط تجاری میان اقیانوس هند ،عربستان و غرب هند بوده است.

طبق همین گزارش بقایای این شهربیابانی، همانند مسجدها و خیابان‎ها و خانه‎ها و نیز اقامتگاه ماهی گیران همگی با لایه‎ای از شن که از بیابان به این شهر روانه می‎شده، پوشیده وبقایای آن حفاظت شده است.

ویرانه‎های به جا مانده از بندر این شهر و دیوارهای دفاعی دو گانه آن و نیز کانال‎ها وگورستان‎ها نیز به همین نحو زیر شن‎ها پوشیده بوده که اخیرا خارج شده است.

این گزارش مدعی شده که هرچند کاوش‎های باستان شناسی تنها در بخش کوچکی از این سایت انجام شده، اما شواهدی از تجارت شهری و سنت صید مروارید ارائه می‎کند که در کل منطقه و شهرهای ساحلی بزرگ منطقه ادامه داشته که توسعه یافته وبه تشکیل دولت‎های عرب کنونی درمنطقه خلیج فارس انجامیده که خارج از کنترل امپراتوری‎های عثمانی ، اروپایی و ایران انجامیده است.

دراین گزارش که در سایت یونسکو منتشرشده، هیچ اشاره‎ای به تاریخ معاصر و شکل گیری کشورهای کوچک عربی در سواحل خلیج فارس و نقش کشورهای انگلستان و فرانسه و ایتالیا در ابتدای قرن بیستم در شکل‎گیری نقشه وجغرافیای سیاسی کشورهای نوظهورعرب در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس نشده است.

این اقدام از سوی قطر در حالی صورت می‌گیرد که آثار مسلم باستانی باشواهد معتبر در کتاب‎های جغرافی دانان عرب و مسلمان قرون اولیه هجری، در بندرسیراف و دیلم و دیگر بندرهای باستانی ایران در سواحل خلیج فارس و استان بوشهر روز به روز بیش از پیش تخریب می‌شوند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: