روزنامه داخلی: «دارو» بدون ارز يعنی «درد»
آقاي وزير به جاي حل مساله صورت مساله را پاك كرده است!
«دارو» بدون ارز يعنی «درد
روزنامه ابتکار: اين روزها خانوادههاي ايراني دركنارهراس طبيعي از بيمارشدن بستگان و نزديكان خود با يك ترس كم سابقه ديگر هم دست و پنجه نرم ميكنند؛ ترس از هزينههاي سرسام آور دارو و درمان. گراني وحشتناك و كم سابقه انواع انواع دارو تجهيزات پزشكي و كمبود محسوس انواع و اقسام دارو به يكي از جدي ترين مشكلات خانوادههاي ايراني در ماههاي اخير بدل شده است.
وزير كنوني بهداشت و درمان كه زمان قرار بود با نشستن بر جاي خانم دكتر مرضيه وحيد دستجردي اختلافات پيش آمده ميان رئيس جمهور و سكاندار وزارت بهداشت بر سر تامين ارز دارويي را ساماندهي كند كمتر از سه ماه پس از تكيه زدن بر صندلي وزارت نه تنها مشكل دارويي كشور را حل نكرد كه با پاك كردن صورت مساله و موافقت با حذف ارز مرجع براي تامين دارو خيل عظيم بيماران ايراني را با بحران جدي و جديدي براي تامين داروهاي حياتي تنها گذاشت تا هر قلم داروي ناياب و كمياب ديروز امروزه با چندين برابر قيمت فقط در ناصر خسرو يافت شود و ساير داروهايي كه روزانه جان هزارن بيمار را نجات ميدهد با سختيهاي بسيار با سه تا چهار برابر قيمت قابل تامين باشد يا نباشد. اين روزها بيماراني که به اميد بهبود به بيمارستانها پناه ميبرند مجبورند با اضطراب تهيه دارو نيز دست و پنجه نرم کنند. اين درحالي است که نرخ جديد تعرفههاي درماني عمومي، تخصصي، دولتي و خصوصي با احتساب افزايش نسبت به نرخ تورم هم اعلام شد و از اين پس بيماران بايد با پول بيشتر راهي به سوي درمان بجويند.
به هم ريختگي و بي سر و ساماني بازار دارو به بهانه حذف ارز مرجع وآغاز تخصيص ارز مبادلاتي براي دارو درحالي است که اواخر هفته گذشته محمود بهمني، رئيس کل بانک مرکزي بر خلاف سخنان وزير و مقامهاي وزارت بهداشت و داروسازان گفت كه همچنان ارز مرجع براي واردات دارو پرداخت ميشود و گران شدن قيمت دارو توجيهي ندارد. به فاصله كوتاهي پس از اين اظهار نظر بالاترين مقام بانكي كشور مهدي سليمانجاهي، سرپرست دفترکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو در اظهار نظر متناقض با سخنان بهمني ضمن اعلام اين خبر که تخصيص ارز مبادلهاي به دارو چند روزي است آغاز شده، به ايسنا گفت كه بخشي از داروهاي حياتي که پيش از اين دچار کمبود شده بودند، به تازگي و با ارز مبادلاتي و طبيعتا قيمتهاي چند برابري و جديد وارد کشور شدهاند.
روز گذشته و با افزايش اعتراضات مردم به اوضاع آشفته دارو در كشور سخنگوي کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي از پيگيري اين كميسيون براي اختصاص ارز مرجع به دارو خبر داد و گفت: بايد براي تأمين داروي بيماران فکري اساسي کرد چرا که افزايش قيمت دارو به طور مستقيم به بيماران فشار ميآورد و در همين راستا تلاش مجلس بر اين است که فشار ناشي از افزايش قيمت دارو را کاهش دهد.
سليمان عباسي در گفتوگو با پانا، اظهار کرد: اقدام دولت براي حذف ارز مرجع دارو منجر به نگراني مردم شده است. مجلس و به ويژه نمايندگان کميسيون بهداشت در تلاش هستند تا با مذاکراتي که با مسئولان دولت خواهيم داشت ارز مرجع به دارو نيز اختصاص پيدا کند.
سخنگوي کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه حذف ارز مرجع دارو مورد قبول اعضاي اين کميسيون نيست، تصريح کرد: بيماران نيازمند تامين داروي خود هستند که با اين همه گراني که وجود دارد تمام فشارها بر روي مردم خواهد بود. افزايش بهاي خدمات درماني و بالارفتن نرخ دارو نه تنها نارضايتي مردم را به همراه دارد بلکه دانشگاههاي علومپزشکي و بيمارستانها را نيز با بحراني جدي روبرو خواهد کرد.نماينده مردم گنبدکاووس همچنين با اشاره به اختصاص يارانه دارو از سوي دولت نيز گفت: دولت براي جبران نرخ ارز مرجع مبلغ 2200 ميليارد تومان را اختصاص داده است که اگر اين اعتبار تامين شود حتي کفاف مواد اوليه کارخانههاي توليد دارو را نيز نميدهد.
عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بايد عدالت سلامت در جامعه حاکم شود، گفت: نبايد دغدغه بيمار علاوه بر بيماري که وجود دارد تامين هزينه دارو باشد که متاسفانه با افزايش قيمتهايي که رخ داده، اينگونه شده است.وي در ادامه همچنين از کاهش بودجه حوزه سلامت نيز انتقاد کرد و گفت: کاهش بودجه حوزه سلامت قطعا فشار کاستيهاي ارائه خدمات درماني و گراني دارو را بردوش مردم تحميل و پيامدهاي منفي را براي آينده بهداشت و درمان کشور به همراه ميآورد.
بحران دارويي در كشور از ميانه سال گذشته و به دنبال تشديد تحريم ها، صعود بي سابقه قيمت دلار آغاز شد. همزمان با افزايش بي سابقه قيمتها و سقوط آزاد ارزش ريال در نيمه دوم سال گذشته قيمت دارو هم روزهاي پرتلاطمي را پشت سر گذاشت. اين درحالي بود كه در سال گذشته بيش از 90 درصد ارز اختصاصي براي اين گروه کالايي، ارز مرجع بود. با اين حال تصميم وزير جديد براي موافقت با حذف ارز مرجع و اختصاص ارز مبادلاتي به دارو از همان آغازين روزهاي سال بحران دارويي در كشور را كهپيش از اين كليد خورده بود تشديد كرد تا هم قيمت محصولات دارويي موجود در داروخانهها و بازار آزاد به صورت نجومي افزايش يابد و هم شرکتهاي توزيع دارو براي كسب منافع بيشتر از توزيع و عرضه دارو به بازار خودداري کرده و موجودي انبارهاي خود را با نيت كسب سود بيشتر نگه دارند. در اين وانفسا اظهار نظرهاي ضد و نقيض و غير قابل اتكاي مسئولان اقتصادي و بهداشتي كشور نيز مزيد بر علت شد تا اكنون و در آخرين روزهاي ارديبهشت پازل بحران دارويي كشور به هم ريخته تر از هميشه هم گراني بي سابقه و هم كمبود كم سابقه را تجربه كند.در اين بين اگرچه مردم بيشترين فشار را درجريان گراني و كمبود دارو تحمل ميكنند اما داروسازان هم از اوضاع پيش رو نيز نگرانند و گلايه دارند. روزهاي گذشته دکتر مژدهي آذر رئيس انجمن داروسازان ايران با عنوان اين مطلب که داروخانههاي کشور در حال جان دادن هستند، اظهارداشت: مسئله دارو با ساير کالاها فرق دارد و روند افزايش قيمت دارو بر حسب نرخ تورم افزايش قيمت نداشت! وي گفت: دولت با دادن يارانه به دارو، داروخانهها و صنعت داروسازي کشور را ورشکسته کرده است.مژدهي آذر ادامه داد: سود پايين فروش دارو، داروخانهها را به فلاکت انداخته است و اين در حالي است که تغيير قيمت دارو خيلي کمتر از افزايش نرخ تورم بوده است.مژدهي آذر با اشاره به اينکه مردم بيمه شده اند و افزايش قيمت دارو نبايد متوجه آنها باشد، گفت: مشکل ما مديريت و بودجه است.