دوشنبه، 9 اردیبهشت ماه 1392 = 29-04 2013از اعمال محدوديت در تردد تا واردات چارتری گوسفندروزنامه اعتماد: ظاهرا تحريمهاي بينالمللي دامن كشورهاي دوست و همسايه را نيزگرفته است. هرچند تاكنون اطلاعيه رسمي درباره اعمال تحريمهاي اروپايي در كشورهاي شمالي كشور شنيده نشده است اما گويا همسايگان ايراني در بنادر درياي خزر بدون در دست داشتن ابلاغيهيي رسمي تنگنظريهاي خود را شامل حال فعالان دريايي ايراني كردهاند به گونهيي كه بنا به گفته محمدرضا قادري، مديرعامل شركت كشتيراني خزر، هر چند تحريمها و محدوديتهاي بينالمللي آنگونه كه در ساير آبها وجود دارد در درياي خزر ديده نميشود با اين حال گاهي محدوديتهايي در پهلوگيري و همچنين بازرسي از كشتيها در بنادر كشورهاي شمال دريايخزر اعمال ميشود در حالي كه هنوز به طور رسمي تحريمهاي اعمالي اعلام نشده است. وي افزود: با وجودي كه ما جوانترين ناوگان كشتيراني در درياي خزر هستيم اما بعضا ميبينم كه كشتيهاي ما به بهانههاي مختلف متوقف و بازرسي ميشوند در حالي كه كشتيهاي مسن و فرسوده اين كشورها به راحتي و بدون هيچگونه بازرسي، در بنادر آنها تردد دارند. قادري با بيان اينكه كشتيهاي اين شركت تحت پرچم ايران و با نام فارسي در درياي خزر در حال فعاليت هستند، ادامه داد: توسعه ناوگان كشتيراني درياي خزر به عنوان يكي از شركتهاي گروه كشتيراني جمهوري اسلامي ايران درحالي انجام شده كه كشتيراني ايران تحت تحريمهاي شديد بينالمللي قرار داشته علاوه براين ركود بيسابقه اقتصاد جهاني نيز مشكلات زيادي را براي صنعت حمل و نقل دريايي ايجاد كرده است. قادري با بيان اينكه هنور فرهنگ كار بينالمللي در درياي خزر ايجاد نشده است، افزود: اين وضعيت در همه كشورهاي حاشيه اين دريا حاكم است، به عنوان مثال ما به آذربايجان كالا صادر ميكنيم اما اين كشور به بهانههاي مختلف اجازه بارگيري به كشتيهاي ما را نميدهد. قادري در عين حال يكي ديگر از معضلات پس از تحريمها را مشكلات در نقل و انتقال ارز خواند و گفت: با اين حال در بندرآستارا نيز كه به تازگي و با پهلوگيري يك فروند كشتي اين شركت افتتاح شد نيز با توجه به انتقال بار وارداتي و صادراتي استانهاي غربي كشور از بندر انزلي به بندر آستارا، اين بندر ميتواند آينده خوبي داشته باشد. وي كه شركت تحت مديريتش را بزرگترين شركت كشتيراني در درياي خزر مينامند در نخستين نشست خبري بيست و يكمين همايش ارگانهاي دريايي درباره كشتيراني درياي خزر و فعاليتهاي اين شركت سخن ميگفت و به نامگذاري اين شركت در سال 68 با نام «نوح نبي» اشاره كردكه بعدها به خزر تغيير نام يافت. به اين ترتيب در سال 71 و در پي توافق ايران و روسيه مبني بر تردد كشتيهاي ايران از رودخانه ولگا؛ نخستين كشتي شركت كشتيراني درياي خزر با نام ايران بشير خريداري شد كه هماكنون نيز در حال فعاليت است و بعدها با برنامههاي توسعه ناوگاني كه پيشبيني شده بود موفق شديم تعداد كشتيهاي ناوگان كشتيراني درياي خزر را طي سالهاي 71 تا 87 به 10 فروند افزايش دهيم. وي ادامه داد: علاوه براين از سال 87 و ادامه برنامههاي توسعه ناوگان كشتيراني درياي خزر ظرف مدت سه سال 9 فروند كشتي ديگر به ناوگان اين شركت افزوده شد كه با اين 9 فروند تعداد كشتيهاي ما به 19 فروند كشتي مخصوص حمل كالاي فله خشك با ظرفيت حمل 85000 تن بالغ شد.
مديرعامل كشتيراني درياي خزر متوسط سن ناوگان اين شركت را 14 سال اعلام كرد و اظهار داشت: كشتيراني درياي خزر؛ جوانترين ناوگان ملي كشور و از نظر شركتي بزرگترين و مدرنترين شركت كشتيراني در درياي خزر است كه پس از ما شركتهاي روسيه و آذربايجان قرار دارد. وجود كشتيهاي بزرگ و با تكنولوژي بالا در ناوگان كشتيراني درياي خزر باعث شده است تا حتي شركتهاي خارجي نيز اولويت حمل بار فله خود را به اين شركت بدهند. البته قادري برنامه آتي شركت را افزايش ظرفيت ناوگان ذكر كرد و اظهار داشت: در تلاش هستيم تا ظرف دو تا سه سال آينده تعداد كشتيهاي خود را به 25 فروند افزايش دهيم. و به اين جهت كه هماكنون بايد برنامههاي توسعهيي خود را سريعتر پيش ببريم ناگريز از خريد كشتي از خارج هستيم اما در شرايط عادي نگاه ما به ساخت داخل خواهد بود. وي با اين حال نيمنگاهي هم به داخليها انداخت و افزود: در بحث تعميرات، اقدامات خوبي را در استفاده از ظرفيت تعميراتي موجود در شمال كشور انجام داده است به طوري كه به جز شش فروند كشتي كه امكان تعميرات آنها در يارد صدرا وجود نداشت تعميرات ادواري تمامي كشتيهاي خود را به اين شركت سپردهايم. با اين اقدام كشتيراني درياي خزر كه پيشرو در رعايت استانداردهاي بينالمللي است و به نوعي رهبريت را درياي خزر بر عهده دارد توجهات شركتهاي خارجي نيز به يارد صدرا جلب شده است.
مديرعامل كشتيراني درياي خزر افزود: به جز افزايش كشتيهاي ناوگان به 19 فروند، كشتيراني درياي خزر توانست در سالهاي گذشته در جهت توسعه پايدار اقتصاد كشورگامهاي مثبتي بردارد به طوري كه موفق شديم از اواخر سال 87 و اوايل سال 88 سفرهاي صادراتي منظمي را از بنادر شمال كشور به بنادر كشورهاي حاشيه درياي خزر نظير باكو درآذربايجان، آستاراخان و ماخاچ كالا در روسيه و تركمنباشي در تركمنستان راهاندازي كنيم. وي با بيان اينكه راهاندازي اين سفرهاي صادراتي نقش مهمي در تسهيل صادرات كالا در درياي خزر داشته است، اظهار داشت: سهم كشتيراني درياي خزر در صادرات كالا در سالهاي اخير و با راهاندازي اين سفرهاي منظم با افزايش قابل توجهي روبهرو بوده است به طوري كه ميزان حمل كالاي صادراتي ما در سال 87 حدود 47 هزار تن، سال 88 حدود 260 هزار تن، سال 89 حدود 400 هزار تن، سال 90 حدود 560 هزار تن و در سال 91 حدود 750 هزار تن بوده است.
قادري در ادامه و در پاسخ به سوالي با بيان اينكه كشتيراني درياي خزر در حمل گوشت وارداتي از قزاقستان فعاليتي ندارد، گفت: با توجه به اينكه روسيه قرار است براي پرورش گوسفند در اين كشور، زمين در اختيار بخش خصوصي ايران قرار دهد ما هم قصد داريم برنامهريزيهايي را براي حمل گوسفند زنده به كشور انجام دهيم. البته در حال حاضر واردات گوسفند از طريق بخش هوايي و به صورت چارتري انجام ميشود. وي درباره ورود به بحث مسافري نيز گفت: اين شركت در گذشته با كشتي ميرزاكوچك خان در بخش مسافري درياي خزر فعاليت داشت كه با فرسوده شدن و عدم موفقيت در تمديد گواهينامههاي دريانوردي آن و همچنين خارج شدن اين كشتي از ناوگان كشتيراني درياي خزر، فعاليت ما در اين بخش نيز متوقف شد اما در هر حال در صورت فراهم شدن زيرساختهاي مسافري آمادهايم كه در اين بخش نيز فعاليت كنيم. |