از تلاش برای جشن در تخت جمشيد تا همايش آزادی
روزنامه ابتکار: مراسم حمل قرآن توسط زنان دف زن، همايش ايرانيان خارج از کشور، شرکت در جشني با حضور رقصندگان زن ترک، جشن جهاني نوروز در تخت جمشيد و تشبيه آن به جشنهاي 2500 ساله و مراسم تقدير از اعضاي ستاد تسهيلات سفر در ورزشگاه صد هزار نفري آزادي از جمله برنامهها و مراسمهايي بوده که متولي برگزاري بيشتر آنها مشايي و ملک زاده به عنوان روساي سازمان ميراث فرهنگي بوده اند.
سازمان ميراث فرهنگي با ورود اسفنديار رحيم مشايي رنگ و بوي سياسي گرفت، سازماني که هدف از تشکيل آن، انجام فعاليتهاي تخصصي در حوزه گردشگري، ميراث فرهنگي و صنايع دستي بود. در اين ميان حضور روساي سازمان ميراث فرهنگي در اين برنامهها که در راس آنها مشايي بود، موج انتقادات را روانه اين سازمان تخصصي کرد. يکي از اين مراسمها که آغازگر همه حواشي مربوط به سازمان ميراث فرهنگي و روساي آن بود، در ترکيه برگزار شد. به گزارش مهر، اسفنديار رحيم مشايي در سال اول تصدي خود در اين سازمان، در مراسم افتتاحيه اجلاس گردشگري کشورهاي اسلامي شرکت کرد که در آن رقصندگان زن پايکوبي ميکردند. اين اقدام او با واکنشهاي زيادي مواجه شد. در پي شکايت و پيگيريهاي مشايي، سعيد ابوطالب نماينده مجلس گفت: شرکت ترکيهاي تورسب اين فيلم را تهيه کرده و آن را براي خبرنگاران عکاسان و شرکتهاي گردشگري حاضر در يک جشنواره در حاشيه اجلاس وزراي اقتصادي کشورهاي اسلامي ارسال کرد. هر چند مشايي اين فيلم را تصاوير گزينش شده از يک مجلس دو ساعته دانست و افزود: مجلس رسمي بوده و لهو لعب هم نداشته است. ضمن اينکه رقص نبوده و از ديدگاه بسياري هنر است و آنها برخلاف ما آن را حرام نميدانند.
حمل قران توسط زنان دف نواز
برگزاري مراسم افتتاح همايش فرصتهاي سرمايه گذاري در صنعت گردشگري ايران در روز 18 آبان 1387 از ديگر مراسمهاي پرحاشيه بود. در اين برنامه که با حضور مقامات دولتي برگزار شد، زناني با لباس محلي، دف زنان قرآن را قبل از مراسم قرائت قرآن، حمل و به قاري تحويل دادند.اين موضوع اگرچه به گفته متوليان ميراث فرهنگي، يک رسم و آيين سنتي کردي است اما مخالفتهاي بسياري را در پي داشت تا آنجا که مراجع تقليد از جمله آيتالله مکارم شيرازي در اين مورد مواضع تندي گرفتند.يک سال بعد، آيين نوروز با تلاش ايران در فهرست ميراث معنوي سازمان جهاني يونسکو با مشارکت هفت عضو ديگر از کشورهاي همسايه جهاني شد.
جشن جهاني نوروز در تخت جمشيد
پس از آن در سال 89 سازمان ميراث فرهنگي جشن جهاني نوروز را با حضور سران کشورهاي عضو پرونده نوروز برگزار کرد که در اين مراسم، امامعلي رحمان رئيس جمهور تاجيکستان به مقامات دولتي و رئيس جمهور ايران پيشنهاد داد تا سال ديگر اين جشن در تخت جمشيد برگزار شود. او با بيان اينكه زادگاه نوروز تخت جمشيد است و اين جشن با جمشيد پيوسته است، پيشنهاد كرد كه همه كشورها نوروز آينده را در زادگاه اين جشن يعني تخت جمشيد جشن بگيرند.اينچنين شد که سازمان ميراث فرهنگي براي برگزاري جشن گسترده نوروز 90 در تخت جمشيد برنامه ريزي کرد. در آن زمان، مديريت اين سازمان به احمدزاده کرماني، استاندار سابق فارس سپرده شده بود. بسياري وي را از دوستان نزديک، روساي پيشين اين سازمان يعني، مشايي و بقايي ميدانستند چرا که هنوز سايه اين افراد بر سر سازمان ميراث فرهنگي بود و در برخي برنامه سازماني، اين افراد نيز شرکت داشته و يا سخنراني ميکردند.قرار بود براي برگزاري اين جشن هزاران نفر به تخت جمشيد دعوت شوند و سران و مقامات کشورهاي عضو پرونده نوروز و 20 کشور ديگر مانند کشورهاي قطر، عمان، عراق،تاجيکستان،ترکيه،ترکمنستان، تاجيکستان، آذربايجان،پاکستان و افغانستان نيز حضور پيدا کنند منتها از آنجا که برگزاري اين جشن با هزينههاي زيادي همراه بود، اقشار مختلف جامعه نسبت به برگزاري آن انتقاد کردند و گستردگي و بزرگي اين جشن را مشابه جشنهاي 2500 ساله که محمدرضا شاه معدوم در تخت جمشيد برگزار کرد، دانستند. در اين ميان برگزاري جشن نوروز 90 با واکنش فرمانده سپاه فجر استان فارس، جامعه روحانيت و جبهه پيروان خط امام و رهبري رو به رو شد و بسياري ديگر از روحانيون نيز ريخت و پاشهاي نوروزي اين سازمان را در شرايط کشور نادرست ميدانستند. موج مخالفتهاي پي در پي درباره اين جشن، باعث شد تا مراسم نوروز 90 در مجموعه سعدآباد و به شکل مراسم کوچکتري اما با حضور سران کشورهاي عضو پرونده نوروز برگزار شود.
ماجراهاي همايش ايرانيان خارج از كشور
اما همايش ايرانيان خارج از كشور که يازدهم و دوازدهم مرداد 89 در تهران و با حضور يکهزار و 200 ايراني خارج از کشور برگزار شد از ديگر مراسمهايي بود که با واکنشهاي انتقادي مواجه شد. بيشتر منتقدان از جمله نمايندگان مجلس مخالفتهاي خود را در مورد ترکيب مدعوين و هزينههاي خرج شده و نوع فعاليتهاي شوراي عالي امور ايرانيان خارج از كشور ابراز کردند.اين مراسم که توسط ملک زاده و مشايي برگزار شده بود، باعث شد تا نمايندگان مجلس خواستار تحقيق و تفحص درباره شوراي عالي ايرانيان شوند.
استقبال از بهار و انتخابات خرداد92
بعد از آمد و رفتهاي احمد زاده کرماني و جايگزيني سيد حسن موسوي و آمدن محمد شريف ملک زاده به سازمان آن هم در قامت رياست، بار ديگر حضور مشايي، بقايي و احمدي نژاد در برنامههاي اين سازمان پررنگ تر شد به نحوي که در روز بيستم اسفند سال 91 مراسمي با عنوان جشن استقبال از بهار با حضور اين افراد در سالن اجلاس سران برگزار شد و هيات دولت چهارساعت به تماشاي رقص و پايکوبي اقوام ايراني نشستند.در اين مراسم، احمدي نژاد به مشايي نشان ويژه فرهنگ اعطا کرد و او را بهاري ناميد. سخنراني درباره فصل بهار توسط احمدي نژاد و مشايي، اين ظن را در ميان اهالي سياست تقويت کرد که هدف احمدي نژاد از بيان اين شعارها، معرفي کانديداي مورد نظر خود به مردم است.
همايش 100هزار نفري آزادي
اما جشن استقبال از بهار که با حضور گسترده اي از کارکنان ميراث فرهنگي و اقوام ايراني برگزار شده بود، پايان برنامههاي اين سازمان نبوده و نيست. چرا که قرار است ملک زاده رئيس سازمان ميراث فرهنگي با حمايت رئيس جمهور و مشايي اين بار در سطح بسيار گسترده تري از جشن نوروز 90، مراسمي را به بهانه تجليل از اعضاي ستاد تسهيلات سفر با حضور صد هزار نفر در ورزشگاه آزادي برگزار کند.جشني که هنوز برگزار نشده، با مخالفت مراجع تقليد، نمايندگان مجلس و سازمانهاي مردم نهاد مواجه شده است. حتي آيت الله ناصر مکارم شيرازي نيز به برپايي اين جشن انتقاد کرده و گفته است: عنوان تقدير از اعضاي ستاد تسهيلات سفرهاي کشور، عنوان خنده داري است که براي اين همايش برگزيده اند.وي از برگزار کنندگان خواستند تا به مردم دروغ نگويند و اگر ميخواهند کار انتخاباتي بکنند، صراحتا آن را به مردم بگويند.از سوي ديگر، احمدي مقدم، رئيس پليس کشور نيز برگزاري اين مراسم را موجب حاشيه دار شدن انتخابات خردادماه اعلام کرد.اکنون تمام نگاهها به اين مراسم و حواشي آن معطوف شده است تا بار ديگر هزينههايي که ميبايست براي ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي هزينه ميشد، صرف ضيافت شام دولتيها و شايد اين بار براي معرفي کانديداي مورد نظر رئيس جمهور شود.