خانه خداوندگار نی هم فرو ریخت
مدتها است که نوای محزون نی از خانه نایب بهگوش نمیرسد. خانهای که خشت خشت آن آغشته به نتهای موسیقی بود بهحدی در انزوا و سکوت فرو رفت تا کاملا فرو ریخت. فعالان و دوستداران میراثفرهنگی بیتوجهی شهرداری، بانک سپه و سازمانمیراثفرهنگی را عامل از بینرفتن خانه نایب اصفهانی میدانند.
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ خانه تاریخی نایب اسدالله اصفهانی، پدر نی ایران عاقبت خوشی نداشت. چه زمانیکه قرار بود این خانه تبدیل به موزه موسیقی شود اما پس از مدتی شنیده شد به شعبه بانک سپه اضافه میشود و چه حالا که بر اثر بیتوجهی ارگانهای مختلف آواری از گذشته این خانه بر سرش فرو ریخته است.
بهگزارش CHN، نایب اسدالله اصفهانی که در میان دوستداران موسیقی و میراث فرهنگی اصفهان به عنوان پدر نی ایران شهرت دارد در اواخر عصر قاجار مطابق با سال1300 دارفانی را وداع گفت و در تخت پولاد اصفهان به خاک سپرده شد. از این هنرمند تنها یک خانه تاریخی بهجای مانده که اکنون به دلیل بی توجهی سقفاش فرو ریختهاست.
«شاهین سپنتا» فعال میراثفرهنگی اصفهان صبح امروز با اعلام خبر ریزش خانه نایب به CHN، گفت: «خانه تاریخی استاد نایب اسدالله، نی نواز اصفهانی سرانجام بر اثر بیتوجهی سازمان میراثفرهنگی اصفهان، شهرداری و بانک سپه که مالکیت آن را بر عهده داشت فروریخت.»
بهگفته این فعال میراثفرهنگی، تمام نهادهایی که با بیتوجهی و سهلانگاری زمینه ساز تخریب این خانه ثبت شده در فهرست آثار ملی شدهاند باید پاسخگو باشند چراکه این خانه تاریخی از ارزش معنوی فراوانی برخوردار بود. ایندرحالیاست که هنوز هم امکان جبران سهل انگاریهای گذشته وجود دارد. اگر این ارگانها هرچه سریعتر به مرمت و بازسازی دیوارهای فروریخته بپردازند میتوان خانه را از تخریب کلی حفظ کرد.
پیشاز این در خبرها آمده بود که خانه نایب اسدالله، نوازنده نامدار نی در دوره ناصری در وضعیتی اسفناک و نامناسب قرار دارد و نهادهای مسئول به آن بیتوجهند.
این خانه از سالها پیش در تملک بانک سپه اصفهان بود، تا اینکه درپی بیتوجهی مالک، با تلاش تعدادی از دوستداران میراث فرهنگی اصفهان، در سال 1381 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
اما بنایی که سالها صدای پرطنین ساز «پدر نی ایران» در میان دیوارهای آن به اوج میرسید، حالا در انزوای کامل دیوارهایاش فرو ریختهاند.
خانه نایب اسدالله اصفهانی پدر نی ایران در خیابان چهارباغ خواجو و نزدیک «مکینه خواجو» واقع شده است.