اراضی کشاورزی تخریب و تبدیل به آپارتمان میشوند
تعدادی از ساکنان لواسان با ارسال نامه ای به مصطفی پورمحمدی ، رئیس سازمان بازرسی کل کشور خواستار برخورد قضایی با نابود کنندگان باغات و درختان شدند.
به گزارش خبرنگار ایران: در نامه اهالی لواسان به رئیس سازمان بازرسی کل کشور (که یک نسخه از آن در اختیار خبرنگار ما قرار گرفته) آمده است: «باغات و درختان در فرهنگ اسلامی ایرانی ما از اهمیت و حتی قداست برخوردار هستند.
سکنه بومی شهر لواسان در طول سالیان طولانی باغات بسیاری در این منطقه زیبا ایجاد کردهاند. بسیاری از مردم تهران بخصوص افراد بازنشسته یا بیمار برای گذران دوران پایانی عمر خود به دور از آلودگی هوای تهران، باغچهای در لواسان یا دیگر نقاط خریده و به زندگی ادامه میدهند. این شرایط لواسان و ییلاقهای مشابه را به تنفس گاهی برای ساکنین تهران و تعدیل فشارهای ناشی از زندگی شهری تبدیل کرده است.»
اهالی لواسان در نامه خود عنوان کردهاند: «اما این آرامش لواسان اخیراً مورد تهدید قرار گرفته و باغات سرسبز و خرم و همچنین اراضی کشاورزی آن تخریب و تفکیک و تبدیل به آپارتمان میشوند! این در حالی است که شهر لواسان از سال 1378 دارای طرح جامع و از سال 1386 دارای طرح تفصیلی بوده و ضوابط شهرسازی در آن کاملاً روشن است.
باغاتی که میتواند پذیرای مردم خسته تهران در آخر هفتهها باشد به آپارتمانهایی تبدیل میشوند که مشرف به زمینهایی است که با رعایت قانون و به شکل ویلایی ساخته شده است و حقوق مالکانه آنان را در منطقه ییلاقی نیز مورد تجاوز قرار میدهد. آیا باید به کوهها پناه برد تا از شر بسازوبفروشها و اشراف همسایگان و سروصدای ساختوسازهای غیرقانونی نجات یافت؟»
در نامه اهالی لواسان خطاب به مصطفیپور محمدی با بیان مثالی آمده است: «به عنوان نمونه به باغ 18 هزار متری حکمت در بلوار معلم شهر لواسان اشاره میکنیم. تمام درختان این باغ توسط مرحوم محمد شکری کاشته و آبیاری شدند.
متأسفانه پس از فوت ایشان باغ به تصرف درآمد و در کمتر از 2 سال تخریب و تفکیک و آماده فروش و ساخت و ساز شد!»
این اهالی تأکید کردهاند که تفکیک این باغ به صورت غیرقانونی و برخلاف دستورالعمل اجرایی ماده 14 قانون زمین شهری و طرح تفصیلی شهر لواسان انجام شده است. علاوه بر این در توافقی با شهردار سابق لواسان، اجازه ساخت یک طبقه اضافی غیرقانونی در 14 قطعه تفکیکی این باغ کسب شده است!
تهدید دریاچه سد لتیان
ساکنان لواسان همچنین از تهدید محیط زیست منطقه خود ابراز نگرانی کردهاند. در نامه آنها آمده است: «با تقدیم این شکوائیه درخواست میکنیم با توجه به تخلفات آشکار انجام شده در تخریب باغ و تفکیک و صدور پروانه و تهدید جدی محیط زیست لواسان و دریاچه سد لتیان (منبع تأمین 30 درصد آب شهر تهران) دستور توقف ساخت و سازها در این باغ را صادر و پرونده را برای رسیدگی به مراجع قضایی ارسال فرمایید.
تأکید سازمان محیط زیست بر ضرورت برخورد قانونی
سازمان محیط زیست نیز پس از بررسی ابعاد موضوع (تخریب باغات و قطع درختان در لواسانات)، خواستار توقف این روند شده است.
قائم مقام سازمان محیط زیست چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی بر آشکار بودن تخلف در این منطقه تأکید کرده و خواستار برخورد جدی با آن شده است.
مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری
شورای عالی شهرسازی و معماری با هدف حفظ باغات لواسان و جلوگیری از آلودگی آب دریاچه لتیان، طرح جامع سال 78 شهر لواسان را تصویب کرد.
این اقدام در پی مصوبه شماره 544-185/316 مورخ 16/6/78 شورای عالی امنیت ملی کشور درخصوص آب دریاچه سد لتیان صورت گرفت.
شورای عالی شهرسازی و معماری همچنین با ابراز نگرانی از وضعیت باغات و آلودگی آب دریاچه لتیان در بند 9 مصوبه خود چنین آورده است: با توجه به حساسیت زیاد منطقه و ضرورت حفظ باغات، دستورالعمل ماده 14 قانون زمین شهری برای باغات و اراضی زراعی در محدوده طرح جامع لواسان لغو گردید.
این موضوعات نشان میدهد که قرارگیری شهر لواسان در بالادست دریاچه لتیان باعث شده است که توسعه این شهر با کیفیت آب شرب پایتخت گره بخورد.
ضوابط و مقررات در طرح تفصیلی باغ شهر لواسان
از سوی دیگر در بخشهایی از مقررات تفکیک اراضی مسکونی باغ شهر لواسان آمده است: «برای کنترل هرچه بیشتر جمعیت، حداقل تفکیک اراضی مسکونی و ویلایی در این شهر 2 هزار متر مربع میباشد... جهت رعایت مسئله اشراف و همجواری لازم است که ضمن رعایت تراکمها، سطح اشغال، تعداد طبقات نیز تحت کنترل باشد.
در کاربری مسکونی تعداد طبقات حداکثر 2 طبقه تعیین میشود... در این شهر تراکم برای اراضی حداکثر 150 متر مربع در پلاک، مشروط به رعایت حداکثر تراکم صددرصد با مساحت حداقل 100 متر و بالاتر میباشد. به عبارت دیگر تراکم در این شهر غیر از قطعات کوچک زیر 150 متر مربع، حداکثر 150 متر مربع در هر پلاک ثبتی است.»