دولت لیبی تصمیم به جمعآوری سلاحهای غیرقانونیای گرفته که هنوز در دست مردم است. با فراخوان دولت صدها نفر سلاحهای خود را به مراکز نظامی در بنغازی و طرابلس تحویل دادند. بهزودی طرح جمعآوری به شهرهای دیگر خواهد رسید.
به گزارش رادیو آلمان، صدها نفر از مردم لیبی در روز شنبه (۲۹ سپتامبر / ۸ مهر) به پیروی از فراخوان ارتش لیبی سلاحهای خود را به مراکز نظامی و پلیس تحویل دادند.
در طرابلس و بنغازی بیش از ۶۰۰ نوع سلاح تحویل داده شده مشاهده شده است. در میان این سلاحها از تفنگ و مین و تیربار ضدهوایی گرفته تا خمپارهانداز و نارنجک دیده میشود.
یک سخنگوی ارتش لیبی گفت، فراخوان دولت مورد استقبال گسترده قرار گرفته و موفقیتآمیز بوده است.
به گزارش خبرگزاری آلمان، عمران الورفلی، سخنگوی ارتش روز شنبه (۲۹ سپتامبر) گفت: «امروز صبح صدها شهروند آمدند تا سلاحهای خود را تحویل بدهند. آنها از قشرهای مختلف جامعه بودند: مرد و زن و جوان، و حتی کودکانی که فشنگهایی را تحویل میدادند که از خیابان جمع کرده بودند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، ارتش در میدانهای اصلی دو شهر بنغازی و طرابلس چادرهایی را برای تحویل سلاحها برافراشته بود.
یک شهروند ساکن طرابلس به خبرگزاری رویترز گفت: «ما کشوری میخواهیم که امن باشد ... و دیگر نمیخواهیم در هر گوشهای سلاح ببینیم.» وی افزود: «ما میخواهیم زندگی کنیم؛ زمان جنگ دیگر گذشته است.»
یک سازمانده جمعآوری سلاح در بنغازی روز شنبه گفت، تاکنون نام ۸۰۰ مراجعهکننده به مرکز جمعآوری سلاح ثبت شده است.
گفته میشود، حتی یک تانک به ارتش لیبی تحویل داده شده است.
با اینکه برخی از گروهای شبهنظامی سلاحهای خود را تحویل دادهاند، ولی هنوز شماری تشکلهای شبهنظامی در سطح کشور وجود دارند که از تحویل تسلیحات خود خودداری کردهاند.
با این حال ارتش لیبی اعلام کرده است که این نخستین مرحله از جمعآوری سلاحهای غیرقانونی است.
یک تاجر اهل بنغازی پس از آنکه مسلسل خود را تحویل داد، گفت: «من میخواهم در جایی در صلح و آرامش زندگی کنم که فقط پلیس و ارتش باشد که مسلح است.»
طرح جمعآوری سلاحها در چارچوب همکاری میان ارتش و یک شبکه خصوصی تلویزیونی این کشور صورت گرفت. این شبکه به طور زنده از روند جمعآوری سلاحها در بنغازی و طرابلس گزارش میداد و با مردم گفتوگو میکرد.
یوسف المنقوش، رئیس ستاد ارتش، در این رابطه گفت: «مردم لیبی به ثبات نیاز دارند ... آنها سلاحها را به ارتش تحویل میدهند؛ و این بدان معناست که سلاح در این مکان به درستی نگهداری میشود نه در خیابانها.»
وی افزود: «این آغاز کار است که از طرابلس و بنغازی شروع شده و در مرحله بعدی به دیگر شهرها خواهیم رفت.»
یک مهندس ۵۸ ساله از طرابلس به هنگام تحویل سلاح خود با ابراز رضایت گفت که کشورش به سوی امنیت و ثبات میرود. وی افزود: «دیگر اوضاع مانند گذشته نیست و ارتش در حال قدرت گرفتن است.»
از نظر این شهروند لیبیایی، «امنیت را نمیتوان خرید، باید آن را احساس کرد؛ و من هماکنون آن را حس میکنم.»