العربیه: رئیس شورای انقلاب سوریه و یکی از شخصیت های برجسته مخالف رژیم اسد، روز جمعه ضمن انتقاد شدید از عملکرد شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت:" ملت سوریه تا کی باید قربانی وتوی روسها باشد".
هیثم المالح که با تلویزیون العربیه مصاحبه می کرد گفت:" ما تاکنون بیش از 30 هزار شهید که 2500 کودک و 2200 زن در میان آنها هستند ازدست داده ایم. بیش 1600 مورد تجاوز جنسی در بازداشت گاههای رژیم علیه زنان مخالف صورت گرفته است و در مجموع 250 هزار زندانی و حدود 2 میلیون آواره در داخل و خارج سوریه داریم.
وی در ادامه افزود:" مردم سوریه از جامعه بین المللی می پرسند، تاکی ما باید تاوان وتوی روسیه را بپردازیم و چقدر باید قربانی بدهیم تا سازمان های بین المللی برای برکناری رژیم اسد گام بردارند."
اظهارات هیثم المالح در واکنش به جلسه روز گذشته شورای امنیت ابیان می شود.
حمایت تلویحی ترکیه از مداخله نظامی در سوریه
رادیو آلمان: شکاف میان قدرتهای غربی و چین و روسیه بر سر بحران سوریه٬ مانع از دستیابی به نتیجهای مشخص در آخرین نشست شورای امنیت شد. با به بنبست رسیدن تلاشهای دیپلماتیک٬ احتمال مداخله نظامی در سوریه افزایش یافته است.
نشست شورای امنیت در روز پنجشنبه (۹ شهریور / ۳۰ اوت) برای بررسی بحران سوریه٬ بدون دستیابی به راهکار یا نتیجه مشخص پایان یافت٬ اگرچه قدرتهای غربی تاکید کردند که اقدام نظامی برای تامین امنیت شهروندان غیرنظامی همچنان گزینهای است که ممکن است در آینده نزدیک آن را انتخاب کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ این نشست که با حضور ۱۵ عضو شورای امنیت برگزار شد٬ بدون تصویب قطعنامه یا صدور بیانیه درباره بحران رو به گسترش سوریه به کار خود پایان داد. آخرین نشست شورای امنیت سازمان ملل نیز بار دیگر شکاف میان قدرتهای غربی و چین و روسیه بر سر مساله سوریه را به نمایش گذاشت و به نظر میرسد با توجه به موضع چین و روسیه٬ تصویب قطعنامهای که انتخاب گزینه «مداخله نظامی» را میسر سازد در شرایط کنونی غیر ممکن است.
کشورهای غربی به تاکید و صراحت خواهان کنارهگیری بشار اسد از قدرتاند٬ اما چین و روسیه مدافع حفظ وضع موجود در سوریهاند و تا کنون دو قطعنامه شورای امنیت علیه حکومت سوریه را وتو کردهاند. به همین خاطر٬ ممکن است قدرتهای غربی با اجماع در خارج از ساختار شورای امنیت٬ مانند آنچه در سال ۱۹۹۹ در کوزوو رخ داد٬ زمینه مداخله نظامی را فراهم کنند.
وزاری خارجه کشورهای همسایه سوریه٬ از جمله ترکیه٬ اردن٬ لبنان و عراق نیز در این نشست حضور داشتند و از سوی دیگر٬ وزرای خارجه آمریکا٬ چین و روسیه از شرکت در این نشست خودداری کردند. کمتر از نیمی از اعضای شورای امنیت وزرای خارجه خود را به این نشست فرستاده بودند و از میان اعضای دائم این شورا نیز فقط وزرای خارجه بریتانیا و فرانسه حضور داشتند.
حمایت تلویحی ترکیه از مداخله نظامی در سوریه
ترکیه٬ از همسایگان سوریه و از حامیان براندازی رژیم بشار اسد٬ که از زمان آغاز خیزش مردمی و درگیریها در این کشور٬ بسیاری از شهروندان سوری به خاک آن پناهنده شدهاند٬ روز پنجشنبه (۹ شهریور٬ /۳۰ اوت) اعلام کرد که طرحهای سازمان ملل برای پایان دادن به خشونت در سوریه تا کنون هیچ نتیجه ملموسی برای مردم این کشور نداشته و از قدرتهای جهانی خواست که برای ساماندهی به سیل آوارگان و پناهجویان سوری٬ درون مرزهای سوریه کمپهای مخصوص پناهندگان ایجاد کند. شمار پناهجویان سوری در ماههای اخیر و با گسترش تنشها٬ سیری اکیدا صعودی در پیش گرفته است.
احمد داوداوغلو٬ وزیر امور خارجه ترکیه که کشورش بارها بر ضرورت کنارهگیری بشار اسد از قدرت تاکید کرده٬ روز پنجشنبه در نشست شورای امنیت گفت: «ما تا چه زمانی باید بنشینیم و نظارهگر این باشیم که نسلی از شهروندان در اثر بمباران بیهدف از بین میروند؟ انتظار ما این بود که این نشست نتایج ملموسی برای کمک به مردم تحت ستم سوریه داشته باشد٬ اما ما اکنون هیچ چیز جدیدی برای گفتن به شهروندان سوری نداریم.»
آقای داوداوغلو افزود: «اگر ما در برابر این جنایت آشکار علیه بشریت که در برابر چشمانمان رخ میدهد اقدام لازم را انجام ندهیم٬ شریک جرم محسوب خواهیم شد.»
فرانسه و بریتانیا پیش از آغاز نشست شورای امنیت در روز پنجشنبه اعلام کرده بودند که طرح ایجاد پناهگاههای ویژه برای شهروندان غیرنظامی را در دست بررسی دارند.
ویلیام هیگ٬ وزیر امور خارجه بریتانیا در اینباره گفت: «ما برای طیف گستردهای از احتمالات٬ طرحهایی در نظر گرفتهایم٬ اما واضح است که ایجاد یک منطقه امن در سوریه بدون مداخله نظامی میسر نخواهد بود.»