روزنامه مردمسالاری: تبديل جنگلهاي بلوط لرستان به ذغال، معضلي است که گريبانگير منابع طبيعي و محيط زيست اين استان شده است به طوري که سرمايههاي طبيعي و خدادادي اين ديار به بهايي اندک از دست ميرود.
به گزارش مهر، در سالهاي اخير زيستگاههاي منحصر به فرد زاگرس در استان لرستان مورد بي مهريهاي زيادي قرار گرفته است به طوريکه آتش سوزي، تغيير کاربري، تجاوز به مراتع و عرصههاي جنگلي و در کنار اين عوامل خشکسالي و ريزگردها قلب زاگرس را نحيف و بيمار کرده است به طوريکه به نظر ميرسد بايد هر چه سريعتر برنامهها براي احيا اين منطقه از زاگرس آغاز شود.
ذغال بلوط موجود است
استان لرستان به عنوان بام طبيعت ايران ميزبان يکي از غني ترين رويشگاههاي اصلي گونه منحصر به فرد بلوط در غرب کشور است که از لحاظ وسعت جنگل بعد از استانهاي فارس و خراسان جنوبي در رده سوم کشور قرار گرفته است. همچنين جنگلهاي استان لرستان در بين استانهاي زاگرس نشين بعد از استان فارس در رده دوم قرار دارد.
اين در حاليست که در سالهاي اخير جنگلهاي زاگرس تهديدات بسياري را تجربه کرده و در اين بين بخش عظيمي از وسعت اين جنگلهاي ارزشمند از دست رفته اند. استان لرستان نيز از گزند آسيبها در امان نمانده و متاسفانه تخريبهاي خرد و کلان بسياري را تجربه کرده است. جنگلهاي بلوط استان لرستان در قلب منطقه زاگرس قرار گرفته اند و به اعتقاد کارشناسان به خطر افتادن آنها ميتواند تاثيرات بسيار پيچيده اي بر روي کل اکوسيستم ناحيه زاگرس داشته باشد.تخريب جنگلهاي بلوط لرستان براي تبديل به ذغال چالشي است که هر روز عمق آن بيشتر ميشود به طوريکه به راحتي در برخي مناطق شهر ميتوان تابلوهايي را ديد که روي آن نوشته شده است «ذغال بلوط موجود است»! نايب رئيس کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي اتاق بازرگاني خرم آباد در جلسه اين کميسيون اظهار داشت: تخريب منابع طبيعي طي سالهاي گذشته آب و خاک اين استان را تهديد کرده و امروز مشکل کمبود آب به نقطه بحراني رسيده است.
مرتضيهادي پور با بيان اينکه يکي از ابزارهاي حفظ و ذخيره آب، منابع طبيعي محسوب ميشود، افزود: عليرغم اينکه استان لرستان از ميزان بارندگي خوبي برخوردار است به دليل تخريب منابع طبيعي متأسفانه اين بارندگيها جذب سفرههاي آب زير زميني نشده و به صورت سيل و سيلاب خساراتي را متوجه استان ميکند. وي همچنين به مواردي از قانون بودجه سال 91 کشور اشاره کرد و گفت: در مواد 147 و 148 قانون بودجه سال 91 به حمايت از حفظ منابع طبيعي اشاره شده که اين خود فرصتي است که بايستي در راستاي حفظ آب و خاک استان از آن استفاده شود.
هادي پور همچنين با اشاره به ازدياد دام سبک در استان گفت: متأسفانه پس از هدفمندي يارانهها هزينههاي توليد در بخش کشاورزي بالا رفته و بسياري از دامداران سنتي و عشاير براي تأمين علوفه مورد نياز دام به جنگلها و مراتع استان فشار ميآورند.
خشکساليهاي پي در پي باعث تضعيف درختان شده است
عليرضا احمدوند مدير کل منابع طبيعي استان لرستان نيز در اين جلسه گفت: لرستان با دو ميليون و 100 هزار هکتار منابع طبيعي مقام سوم را در کشور داراست که از اين ميزان 880 هزار هکتار مراتع و يک ميليون و 217 هزار هکتار جنگل است. وي مبارزه با آلودگي هوا، مبارزه با فرسايش خاک، جلوگيري از رانش زمين، تلطيف آب و هوا، وجود گياهان دارويي و نقش اقتصادي در زندگي روستاييان را از فوايد منابع طبيعي عنوان کرد. احمدوند ادامه داد: متأسفانه خشکساليهاي پي در پي در سالهاي اخير باعث تضعيف درختان و آسيب پذير شدن جنگلها در مقابل آفات و بيماريها شده است. مدير کل منابع طبيعي استان لرستان با بيان اينکه به دليل از بين رفتن پوشش جنگلي متأسفانه در سالهاي ترسالي نيز سيلاب داريم، طرحهاي عمراني و ساخت و سازهاي بي رويه را از جمله عوامل تخريب جنگلها دانست و گفت: احداث آزاد راهها و جادهها خسارات و لطمات جبران ناپذيري را به منابع طبيعي استان وارد کرده است.
وي همچنين اختلافات محلي روستاييان، بيکاري اکثر جنگل نشينان و استفاده اقتصادي آنها از جنگل، برداشت غير قانوني و قاچاق گونههاي مرتعي کمياب توسط سودجويان غير بومي، عدم توجه گردشگران به هشدارها در خصوص ايجاد حريق غير عمد در جنگلها و ريزگردها را ساير عوامل تخريب منابع طبيعي استان دانست. احمدوند همچنين ضمن انتقاد از کمبود نيرو در اداره کل منابع طبيعي استان گفت: مطابق استاندارد جهاني هر 5000 هکتار منابع طبيعي به يک جنگل بان نياز دارد اين در حاليست که در استان لرستان اين ميزان به ازاي هر 70000 هکتار يک جنگل بان وجود دارد که اين خود معضل بزرگي بوده و نظارت را در برخي مناطق غير ممکن ميکند.
مدير کل منابع طبيعي استان لرستان در پايان به اقدامات اداره کل منابع طبيعي اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با اقدامات پيشگيرانه در منطقه پلدختر از بروز سيلاب جلوگيري شده و اين اداره کل سعي دارد با تقويت تشکلهاي روستايي در حفظ مراتع تلاش کند. احمدوند همچنين آموزش حدود 30 هزار نفر از جنگل نشينان استان را در سال گذشته از اقدامات موثر اين اداره کل دانست که سبب کاهش 50 درصد از آتش سوزيها شده است. رئيس نظام مهندسي کشاورزي و منابع طبيعي لرستان نيز با اشاره به اينکه منابع طبيعي در هر کشوري به عنوان مهمترين ثروت ملي محسوب ميشود، گفت: استان لرستان يکي از استانهاي غني در زمينه منابع طبيعي است و به برکت وجود منابع طبيعي بيشترين ذخاير آب زيرزميني در استان وجود دارد.
مهرداد فتحي افزود: کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي اتاق بازرگاني ميتواند نظرات کارشناسي در خصوص چگونگي بهره برداري اقتصادي از جنگل و مرتع بدون آسيب رساندن به آن را اخذ کند و به عنوان مشاوره به دستگاههاي اجرايي بدهد و يا کميته تخصصي در اداره کل منابع طبيعي با همين موضوع تشکيل و نتايج آن در کميسيون مطرح شود.