نشست مشورتی در باره سوریه که در غیاب بازیگران اصلی بحران این کشور و با حضور کشورهای فاقد نفوذ بر گروههای مخالف رژیم سوریه در تهران برگزار شد، با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
کشورهای غربی، کوفی عنان دبیرکل پیشین سازمان ملل و نیز مبتکر طرح صلح ۶ مادهای سوریه، عربستان سعودی، قطر، ترکیه در این نشست شرکت نکردند.
این نشست با سخنرانی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی آغاز شد که گفت، مسلح كردن گروهها و فضا دادن به گروههای افراطی از جمله برخی گروههای افراطی معلومالحال، كمكی به حل مساله سوریه نمیكند و موجب تسری التهاب به ديگر كشورهای منطقه میشود.
به گزارش رادیو آلمان، صالحی در شرایطی به تجهیز مخالفان بشار اسد اعتراض میکند که جمهوری اسلامی خود بهعنوان میزبان نشست مشورتی تهران متهم به ارسال سلاح و مهمات جنگی برای رژیم بشار اسد متهم شده است.
در همین رابطه تلويزيون عراقی الشرقيه گزارش داده که سعيد جليلی دبير شورای عالی امنيت جمهوری اسلامی که به صورت غيرمنتظره از دمشق به بغداد سفر کرده است از مقامهای عراقی خواسته تا اجازه دهند هواپيماهای بيشتری از طريق آسمان عراق به سوريه پرواز کنند.
منابع عراقی در بغداد گفتند جليلی به محض ورود به بغداد خواستار دوبرابر کردن تعداد هواپيماهای ايرانی شد که از طريق آسمان عراق برای انتقال سلاح به سوريه پرواز می کنند.
یک کنفرانس مرده
ناظران اعتقاد دارند که نشست تهران قبل از بر پایی آن به عنوان یک کنفرانس مرده شناخته شده که نمی تواند به هیچوجه اثری در فرآیندهای آینده سیاسی در سوریه داشته باشد.
در این رابطه علیرضا نوری زاده روزنامه نگار مقیم لندن به رادیو فرانسه می گوید که جمهوری اسلامی در واقع جزئی از مشکل کنونی سوریه است و نه یک کشور خارجی بیطرف که بتواند در جهت حل مشکل اقدام نماید.
وی می گوید که چگونه می توان تصور کرد که کنفرانسی در تهران برای حل بحران سوریه بر گزار میگردد، بدون آنکه حتی یک نفر از مردم سوریه و یا از اعضای اپوزیسیون این کشور در آن شرکت نماید.