فقط 2 تا 3 شرکت محصول واقعي توليد مي کنند؛
آبمعدني هم سرطانزا ميشود!
کلمنهاي پر از يخ و دستگاههاي آبخوري برقي به دلايل مختلف بهداشتي و مالي، جاي خود را به بطريهاي آب معدني دادهاند که فروشگاهها، يخ زده آن را با عزت و منت به مشتريهاي هميشگيشان ميفروشند.
آبي که عموما به آن معدني ميگويند درحاليکه برخي از آنها فقط آشاميدني است. رئيس انستيتو تحقيقات تغذيهاي و صنايع غذايي ايران گفت: بسياري از کارخانهها و شرکتهاي توليدکننده آب معدني در ايران بهطور واقعي اقدام به توليد آب معدني نميکنند و در اين ميان شايد بين آب معدنيهاي توليدشده در کشور، دو تا سه شرکت آب معدني توليد کنند.
به گزارش سلامت نيوز، دکتر صادقيان، مديرکل نظارت و ارزيابي فراوردههاي خوراکي و آشاميدني وزارت بهداشت در اينباره گفت: آبهايي که در بازار وجود دارند دو نوع معدني و آشاميدني هستند. آن کارخانجاتي که از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو پروانه ساخت و بستهبندي دريافت کردهاند، ملزم هستند که روي برچسب بطري، آب معدني يا آشاميدني بودن آن را قيد کنند.براي دريافت پروانه آب معدني، کارخانجات بايد مدارکي ارائه کنند که نشاندهنده معدني بودن باشد. اين مدارک همچنين درصد ثبات املاح آب را بر اساس نمونهبرداريهاي چهارفصل سال نشان ميدهد و درصورتي که استانداردهاي لازم را دارا باشد، مجوز صادر ميشود ولي اکثر آبهاي موجود در بازار آب آشاميدني هستند که آنها هم بايد پروانه ساخت بگيرند.وي در پاسخ به اين سؤال که آيا هردوي اين آبها از چشمههاي طبيعي بهدست ميآيد، گفت: اين آبها لزوما از چشمههاي طبيعي بهدست نميآيد. آب معدني از چشمههايي است که آبشان ويژگيهاي لازم و املاح مورد نظر را داشته باشد ولي آب آشاميدني الزاما نبايد از چشمه باشد؛ ميتواند حتي از آب شهري هم تأمين شود فقط بايد ويژگيهاي آب و سلامت آن از نظر ميکروبي و شيميايي درنظر گرفته شود.
وي با اشاره به اينکه داشتن جدول املاح موجود در آب معدني ميتواند نشاندهنده معدني بودن آن باشد، گفت: بر اساس ماده 11 قانون مواد خوردني- آشاميدني واحدهاي توليدي بايد يکسري موارد را روي محصول غذايي از جمله آب درج کنند. اين موارد شامل نام محصول، نشاني واحد توليدي، پروانه ساخت و... ميشود.
يکسري اطلاعات ديگر وجود دارد که ادعاي تغذيهاي است؛ جدولي که ميگوييد از همان است. اين ادعاها بايستي در آزمايشگاههاي مورد قبول وزارت بهداشت تأييد شود و در آن صورت ميتوانند روي برچسب ماده غذايي منتشر کنند. کارشناسان تغذيه معتقدند بطريهاي پلاستيکي آب معدني که در فروشگاههاي عرضه مواد غذايي، در معرض تابش نور آفتاب نگهداري ميشوند، غيرقابل استفاده و سرطانزا هستند. دکتر صادقيان درباره شرايط نگهداري آب گفت: توصيه ميشود که آب معدني در دماي بالا و بسيار پايين قرار نگيرد. اين بطريها از پلي اتيلن ترفتالات (PET) درست شدهاند و مونومرهاي آن در حرارت يا سرما آزاد شده و براي سلامتي مضر است. دماي معمولي زير 25درجه است.
مدتها پيش حرف از اين بود که از کارخانجات توليدکننده آب معدني بسته بندي شده درخواست شود روي بستههاي ششتايي بطريهاي آب معدني، روکش سياه استفاده شود که البته اين ايده هيچ وقت عملي نشد. مديرکل نظارت و ارزيابي فراوردههاي خوراکي و آشاميدني وزارت بهداشت گفت: توصيههاي وزارت بهداشت در حد رعايت نکاتي است که روي بستهبنديها درج شده و با توجه به اينکه گردش مالي آن بسيار بالاست و آب معدني در انبارها زياد نميماند الان اين کار صورت نميگيرد.يقينا اگر بنا بر اين است که بطريها زير نور آفتاب قرار بگيرد بهعنوان توصيه پيشنهاد ميشود از روکش مشکي استفاده شود. وي همچنين توصيه کرد: مردم موقع خريد بايد توجه کنند که آبهاي خريداري در معرض نور نباشند و از يخچالهاي فروشگاهها آب يخ زده انتخاب نکنند.