رادیو آلمان: اتحادیه عرب و ترکیه بر این نظرند که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، دیگر نمیتواند مدت زیادی علیه مخالفان خود مقاومت کند.
نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب، روز سهشنبه (۳ مرداد /۲۴ ژوئیه) در مصاحبهای با روزنامه "الحیات" گفت او گرچه نمیتواند زمان سقوط اسد را تعیین کند، اما میداند که «رژیم سوریه دیگر نمیتواند مدتی طولانی برسر قدرت باقی بماند.»
دبیرکل اتحادیه عرب همچنین اعلام کرد که دیگر اصلاحات در سوریه موضوع روز نیست و مسئله تغییر قدرت در این کشور مطرح است.
به گزارش خبرگزاری "آناتولی" در ترکیه، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، نیز عصر دوشنبه (۲ مرداد/ ۲۳ ژوئیه) در باره سوریه گفت «پیروزی مردم در این کشور نزدیکتر از هر زمان دیگری است».
'راه حل يمنى'
بی بی سی: شوراى ملى سوريه، مهمترين گروه مخالف نظام بشار اسد، اعلام كرد كه با "راه حل يمنى" براى پايان دادن به بحران در سوريه موافق است.
راه حل يمنى، طرحى است كه با ابتكار دولتهاى عرب حاشيه خليج فارس به ناآرامیها و تظاهرات يمن پايان داد و بنابر آن، على عبدالله صالح رئيس جمهور يمن با دريافت مصونيت از پيگرد قانونى از قدرت كناره گرفت اما حكومت او براى انتقال قدرت پا بر جا باقى ماند و دولتى انتقالى تشكيل داد كه عمدتاً از افراد داخل نظام با مشاركت برخى از مخالفان شكل گرفت.
جورج صبرا، سخنگوى شوراى ملى سوريه به خبرگزارى فرانسه گفته كه اين شورا با كناره گيرى بشار اسد و سپردن اختيارات او به يكى از افراد درون نظام به همان شيوه اى كه در يمن رخ داد راضى است.
او افزود كه سوريه پر از شخصيتهاى ميهن پرست حتى ميان افراد داخل نظام و افسران ارتش است كه مى توانند نقش انتقال قدرت را ايفا كنند.
آقاى صبرا با اين حال تأكيد كرده كه دليل موافقت با چنين طرحى، اولويت دادن به پايان كشتار خونريزى است وگرنه محاكمه بشار اسد حقى قانونى است كه هيچ كس نمى تواند شهروندان سورى را از آن محروم كند.
موضع تازه شوراى ملى سوريه يك روز پس از نشست وزيران خارجه دولتهاى عضو اتحاديه عرب در قطر اتخاذ مى شود كه در آن از بشار اسد خواسته شد فوراً از قدرت كناره بگيرد، هرچند دولتهاى عراق و الجزاير حاضر به تأييد اين خواسته نشدند.
وزيرخارجه قطر در نشست ديروز از مخالفان بشار اسد خواست هر چه زودتر دولتى انتقالى تشكيل دهند، پيشتر نيز وزير خارجه فرانسه همين درخواست را با مخالفان بشار اسد مطرح كرده و خواهان همبستگى ميان آنان شده بود.
آمدند تهدید کنند، گرفتار شدند
وزارت خارجه سوریه نسبت به زمینه سازی حمله خارجی به این کشور به بهانه وجود تسلیحات شیمیایی ابراز نگرانی کرده است.
روز سه شنبه، ٣ مرداد (٢٤ ژوئیه)، خبرگزاری دولتی سوریه - سانا - متن اطلاعیه وزارت خارجه این کشور را منتشر کرد که در آن، رسانه های خارجی متهم شده اند که اظهارات سخنگوی این وزارتخانه پیرامون سیاست دولت سوریه در زمینه مقابله با تهاجم خارجی را تحریف کرده اند.
در این اطلاعیه که با عنوان "برخی شبکه های رسانه ای بیانات مقدسی را خارج از مضمون نقل کردند" آمده است که برخی از رسانه های خارجی سخنان جهاد مقدسی، سخنگوی وزارت خارجه را "عمدا بدون ارتباط با مضمون اظهارات او گزارش و چنین القا کردند که سوریه دارای تسلیحات غیرمتعارف است."
در نشست خبری روز دوشنبه سخنگوی وزارت خارجه سوریه، از او در مورد احتمال استفاده از اسلحه شیمیایی علیه مخالفان مسلح حکومت سئوال شد. به گزارش برخی منابع خبری بین المللی، آقای مقدسی در پاسخ گفته بود: "بدون توجه به اینکه روند بحران سیاسی داخلی خواهد بود، دولت سوریه هرگز اینگونه تسلیحات را علیه شهروندان خود یا در درگیری داخلی به کار نمی برد و این تسلیحات تنها علیه متجاوزین خارجی مورد استفاده قرار می گیرد و زرادخانه های آنها نیز تحت نظر فرماندهان نظامی است."
وزارت خارجه سوریه گفته است که سخنان جهاد مقدسی به منزله "اعلام موضع دولت نبود بلکه پاسخی به جنگ تبلیغاتی مستمری بوده است که سوریه را هدف قرار داده با این منظور که (همانگونه که در عراق روی داد) افکار عمومی جهان را برای مداخله نظامی احتمالی خارجی آماده سازد آنهم براساس این فرض ساختگی که تسلیحات کشتار جمعی در سوریه وجود دارد یا اینکه کاربرد اینگونه تسلیحات علیه گروه های تروریستی یا غیرنظامیان یا انتقال آنها به طرف ثالث محتمل است."
برخی مخالفان حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، در مورد احتمال کاربرد تسلیحات شیمیایی علیه گروه های مسلح مخالف و حتی شهروندان عادی هشدار داده و بعضی منابع اسرائیلی هم هشدار داده بودند که ممکن است دولت سوریه اینگونه تسلیحات را در اختیار گروه های متحد خود از جمله حزب الله لبنان قرار دهد.
در پی انتشار اظهارات سخنگوی وزارت خارجه سوریه در روز دوشنبه، برخی از رسانه های خبری و کارشناسان گفتند که این نخستین باری است که یک مقام رسمی سوری وجود تسلیحات شیمیایی در آن کشور را تایید می کند و افزودند که احتمالا هدف از این حرکت، هشدار به کشورهای خارجی در مورد مداخله نظامی در درگیری های داخلی سوریه است.
در واکنش به سخنان سخنگوی وزارت خارجه سوریه، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، گفت که "اگر کسی در سوریه از اسلحه کشتار جمعی استفاده کند، چنین اقدامی مذموم است."
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا نیز هشدار داد که اگر بشار اسد مرتکب "اشتباه فاجعه بار" استفاده از سلاح شیمیایی شود، باید پاسخگو باشد و وزیر خارجه آلمان نیز اعلام کرد که "تهدید به کاربرد جنگ افزار شیمیایی، ننگ آور است."
به گفته ناظران، نحوه انعکاس سخنان سخنگوی وزارت خارجه سوریه و واکنش به آن، باعث نگرانی مقامات سوری در این زمینه شده که ممکن است کشورهای غربی که در تصویب قطعنامه های بین المللی برای مداخله نظامی در سوریه موفق نبوده اند، با استناد به این سخنان، دست زدن به عملیاتی علیه واحدها یا تاسیسات نظامی سوریه را برای حفاظت از مردم این کشور در برابر تسلیحات شیمیایی موجه بدانند.