در حالي که تيپ غالب درختان استان ايلام از نوع بلوط است و بيش از 90 درصد جنگلهاي استان از اين گونه تشکيل شده ولي اين نماد زيبايي طبيعت استان در حال از بين رفتن است.
به گزارش مهر، زيبايي استان ايلام به گياهان و درختان بلوط، ارژن، کيکم، زلزالک و ... است که در صورت عدم استفاده صحيح مردم از آنها، اين استان در آينده زيبائيهاي خود را از دست خواهد داد که بايد آحاد مختلف مردم به اين مهم توجه کنند.
استان ايلام داراي 600 هزار هکتار جنگل، يک ميليون و 200 هزار مرتع و 80 زيستگاه با ارزش يکي از مناطق زيباي کشور است که در حال حاضر از لحاظ گردشگري داراي استعداد قابل توجهي است، بايد مردم اين مهم را مد نظر داشته باشند و از طبيعت آن محافظت کنند. استان ايلام علاوه بر گياه و مرتع و درختان آن، محل زيستگاه 35 پستاندار و 183 پرنده زيبا است که توانسته اند زيباييهاي خاصي به اين ديار مرزي ببخشند و بايد مردم به اين موضوعات مهم توجه کنند. يکي از گونههاي غالب درخت در استان ايلام بلوط است و اين گونه درختي 90 درصد از 600 هزار هکتار جنگل استان را تشکيل ميدهد.
درختان بلوط استان ايلام که طي چند سال گذشته به دليل خشکسالي و گرد و غبار رنج زيادي را تحمل کردهاند تشنه باران الهي هستند و اين روزها، اولين بارشهاي پاييزي اين درختان را بيشتر از انسانها خوشحال کرد. در سالهاي اخير به خصوص فصول تابستان به دليل خشکسالي و گرد و غبار، زيانهاي زيادي به درختان بلوط استان وارد شده و هم اکنون درختان تشنه باران الهي هستند. درخت بلوط جلوه اي زيبا به ايلام بخشيده به طوري که در اکثر مناطق استان ايلام در کوهستانهاي استان اين گونه به وفور يافت ميشود ولي بايد در جهت حفظ اين گونه تلاش کرد.
در چند سال اخير و در سال جاري درختان بلوط استان ايلام به عنوان گونه غالب درختي جنگلهاي استان ايلام بر اثر مشکلات مختلف دچار خشکيدگي شده اند. به همين منظور در سال جاري طرح احياي جنگلهاي زاگرس به چندين روش در سطح جنگلهاي استان ايلام آغاز شده است.
بارش متوالي ريزگردها در استان ايلام علاوه بر تهديد سلامت افراد باعث خشک شدن درختان و روزنه تنفسي آنان کاملا بسته ميشود که در هر حال هم سلامت انسان و هم سلامت جانداران و محيط زيست در خطر است. متاسفانه بر اثر عوامل شروع کننده از جمله خشکسالي، تغيير اقليم در استان، ريزگردها و عومل مستعدکننده مثل حضور دام در جنگل، زراعت، فعاليتهاي عمراني، آتش سوزي باعث شده درختان بلوط استان ايلام دچار خشکيدگي شوند.
مهمترين بيماري که در درختان بلوط استان ايلام وجود بيماري زغالي بلوط است که متاسفانه هيچ گونه درماني ندارد. ايلام در بين 11 استان زاگرس نشين در رده چهارم در زمينه ميزان مساحت جنگل قرار دارد و بر اساس برآورد انجام شده نزديک به 10 درصد از 642 هزار هکتار جنگلهاي بلوط استان ايلام خشک شده اند و متاسفانه ميزان و شدت خشکيدگي درختان بلوط در استان ايلام نسبت به ديگر استانهاي زاگرس نشين بيشتر است.
معاون منابع طبيعي استان ايلام در اين ارتباط گفت: طرح پيشگيري از خشکيدگي درختان بلوط در سطح 100 هزار هکتار از عرصههاي مناطق جنگلي ايلام اجرا ميشود. عبدالسلام پيري افزود: موفقيت اجراي اين طرح در گرو همکاري و مشارکت مردم بوده و ضرورت دارد با توجه به نقش ويژه جنگل همه مردم در اين زمينه همکاري لازم داشته باشند.