آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 11 تیر ماه 1391 برابر با 2012 Sunday 01 July

پل تاريخی گوراب تولم گيلان در آستانه تخريب

مردمسالاری: پل تاريخي گوراب تولم شهرستان صومعه سرا يادگار بجا مانده از دوران قاجاريه در آستانه تخريب است. اين پل در منتهي اليه شمال غربي روستاي گوراب تولم صومعه سرا بر روي يکي از شاخه‌هاي فرعي رودخانه گازروبار و در جهت شرق به غرب قرار دارد.

جهت پل شرقي - غربي به طول 17 متر و عرض سه متر و داراي يک دهانه با قوس جناغي است، جان پناه جنوبي تقريبا سالم مانده و ارتفاع آن 80 سانتيمتر و عرض آن 50 سانتيمتر است در حاليکه جان پناه شمالي پل تا 80 درصد تخريب شده که ارتفاع باقي مانده جان پناه در ضلع شمالي در بعضي نقاط به 30 سانتيمتر مي‌رسد. کف گذرگاه پل در گذشته سنگ فرش بوده و قسمتهاي زيادي از آن بر اثر تردد وسايل نقليه از بين رفته است، آثاري از قسمتي از قوسي کوچکتر در ضلع شرقي پل مشهود است و به تبع وجود دهانه‌هايي ديگر را در ساختار پل اشاره مي‌کند که با کمي‌کاوش و خاکبرداري از اطراف پل اين امر نيز ممکن مي‌شود.

بناهاي تاريخي گيلان، زخمي از بي توجهي

آجر‌هاي بکار رفته در ساختمان پل به ابعاد 5×23×23 سانتيمتر بوده و ملات بين آنها از نوع ساروج است، اندازه دهانه اصلي پل 2.8 متر و فاصله سطح آب تا روي ضخامت قوس دهانه اصلي به 85.4 متر مي‌رسد.

پيش‌بيني مي‌شود پل خشتي گوراب با توجه به وضع موجود بقاياي آن تا 15متر در ضلع شرقي و 9 متر در ضلع غربي امتداد داشته باشند، اين پل در حال حاضر راه ارتباطي روستاهاي گوراب و خراط محله بوده و فاصله آن تا شهر تولم نيز پنج کيلومتر است.

با توجه به ويژگي‌هاي معماري پل منحصر بفرد گوراب تولم مي‌طلبد ميراث فرهنگي گيلان در حفظ و مرمت اين ابنيه تاريخي همت گمارد.

پل خشتي گوراب تولم شهرستان صومعه سرا به شماره 1364 در 15 آبان ماه سال 1384 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. در اين ارتباط فرماندار صومعه سرا خواستار توجه ويژه به ميراث فرهنگي و ابنيه‌هاي تاريخي اين شهرستان شد و گفت: مرمت و احياي آثار تاريخي شهر‌ستان و توجه ويژه به اين مهم مي‌‌تواند نقش موثري در توسعه صنعت گردشگري و ايجاد اشتغال و شکوفايي اقتصاد منطقه داشته باشد.

صومعه سرا داراي ظرفيتهاي ويژه ‌اي در حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري است

کريم شعباني در گفت و گو با مهر با اشاره به اينکه صومعه سرا داراي ظرفيتهاي ويژه ‌اي در حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري است، افزود: با اختصاص اعتبارات مناسب بايد عمليات مرمت ابنيه تاريخي و حفاظت از آن سرعت بيشتري به خود گيرد.

وي همچنين با بيان اينکه بايد با برنامه ‌ريزي مناسب زمينه بهر‌ه ‌وري بهتر و استفاده مناسب‌ تر از اين بنا‌ها فراهم شود، اظهارداشت: ابنيه‌هاي تاريخي شناسنامه اي براي بيان موجوديت يک تاريخ است.

فرماندار صومعه سرا با اشاره به ظرفيت بسيار خوب بناهاي تاريخي و جاذبه‌هاي گردشگري اين شهرستان گفت: با توجه به اينکه اکثر آثار و بناهاي تاريخي شهرستان از قدمت تاريخي بالايي برخوردارند از اينرو ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بايد توجه ويژه اي به آثار و بناهاي تاريخي اين منطقه داشته باشد. وي اظهاراميدواري کرد: در سالي که توسط مقام معظم رهبري به سال توليد ملي، حمايت از کار و سرمايه ايراني مزين شده است، ميراث فرهنگي بتواند با تخصيص اعتبارات لازم حضور علاقه مندان و گردشگران که خود يک نوع کارآفريني است را در حوزه آثار، بناهاي تاريخي و گردشگري شهرستان صومعه سرا فراهم کند. به هر حال حفظ و مرمت آثار تاريخي گيلان با توجه به بالا بودن رطوبت نسبي هوا ضرورتي اجتناب ناپذير است. ازسويي توجه بيشتر به آثار تاريخي اين استان مي‌تواند به رونق هر چه بيشتر اقتصاد گردشگري و رونق معيشتي مردم موثر باشد.

ميراث فرهنگي شامل آثار باقيمانده از گذشتگان است که نشانگر حرکت انسان در طول تاريخ است و با شناسايي آن زمينه شناخت هويت و خط حرکت فرهنگي بشريت ميسر مي‌شود. به يقين بسياري از آثار باقيمانده از گذشتگان حاصل ازاين تجربه‌ها بوده و از اين نظر براي انسان ارزشمند است و از اين طريق زمينه‌هاي عبرت براي انسان فراهم مي‌آيد. آثار تاريخي کشورها در واقع آيينه جان، انديشه و معنويت هر منطقه است که گاهي در معرض بي توجهي و نابودي قرار مي‌گيرد. آنچه در اين ميان اهميت دارد، آگاهسازي مردمان به اين ميراثهاي ارزشمند و برنامه‌ ريزيهاي دقيق فرهنگي، عمراني براي نگهداري از آنهاست.

ميراث تمدن هر ديار در حکم دريچه‌هايست که به سوي روحيات، خلق و خوي، آداب و رسوم ساکنان آن ديار باز مي‌‌شود، ميراث فرهنگي هر کشور که عصاره شخصيت وجودي و هويت فرهنگي، اعتقادي و سياسي هر ملتي در تاريخ بوده و هر ملتي همان قدر داراي شخصيت هويت و اصالت ريشه و ارزش تاريخي است که مستنداتي به عنوان ميراث فرهنگي از خود ارايه کند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved