رادیو فرانسه: در حالی که تنها دو روز به زمان آغاز تحریم نفتی ایران از سوی اتحادیه اروپا باقی مانده است، مهرداد عمادی- مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا، از اعمال تحریمهای ناگفتۀ دیگری خبر میدهد که در صورت «شفاف نبودن» ایران در گفتوگوهای هستهای، به سرعت و ظرف سه ماه آینده به اجرا گذاشته خواهد شد.
طرح تحریم خرید نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، از روز یک شنبه اول ژوئیه (۱۱ تیر)، به اجرا گذاشته میشود. با نزدیک شدن به زمان اجرای این طرح، تهران در حال برنامه ریزی برای مقابله با آثار احتمالی آن است.
خبرگزاری ایسنا گزارش میدهد، دبیر شورای عالی امنیت ملی- سعید جلیلی، در پیامی به کاترین اشتون- هماهنگکنندۀ گفتوگوهای ایران و گروه ۵+۱، نسبت به اعمال تحریمها هشدار داده است. البته او در پیام خود اشارهای به تحریمها نکرده و تنها از «ابزارهای غیرمشروع» نام برده است.
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، صبح دیروز چهار تن از مقامهای اقتصادی دولت دهم با محمود احمدینژاد نشست ویژهای داشتند که در آن تمامی سناریوهای طراحی شده برای مقابله با تحریم اتحادیه اروپا را در اختیار او گذاشتند.
در این نشست که هنوز جزئیات آن منتشر نشده، وزاری نفت، اقتصاد و دارایی و صنعت، معدن و تجارت، همراه با رییس بانک مرکزی، راه کارهای خود را به منظور تأیید و هماهنگی با رییس دولت مطرح کردند و محمود احمدینژاد نیز دستورهای تازه تری به به این مجموعه راه کارها اضافه کرد.
مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا در لندن، در گفتوگو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه معتقد است: «سناریوهایی که ایران برای جلوگیری از فروپاشی کامل در مقابل اثر تحریمها در اختیار دارد خیلی محدود است. عملیترین راه حل ایران برای مقابله با اثر اقتصادی تحریمها فروش نفت با تخفیفی بالاتر از ۱۰ دلار در هر بشکه است.»
مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا، زمان اجرای تحریمها را قطعی دانست و گفت: «درست است که میزان واردات نفت اروپا از ایران تنها ۱۸ درصد از صادرات نفت ایران را شامل میشود، اما همین ۱۸ درصد بین ۳۵ تا ۳۹ درصد از درآمد ارزی ایران را شامل میشود و ایران همواره در این مبادلات ارز جهانی معتبر از اروپا دریافت میکرد.»
وزارت خارجۀ آمریکا روز گذشته اعلام کرد صادرات نفت ایران نسبت به سال گذشته در همین فصل یک میلیون بشکه کاهش یافته است.
خبرگزاری فارس نیز امروز در تحلیل خود از بیاثر بودن تحریمهای اتحادیه اروپا تأکید کرده بود که ۱۹ کشور که از «خریداران عمدۀ نفت ایران» هستند، بوسیلۀ ایالات متحدۀ آمریکا از ممنوعیت خرید نفت ایران معاف شدهاند و به این ترتیب قطع صادرات نفت ایران به اروپا اثر چندانی نخواهد داشت و آن را تنها ادامۀ یک جنگ روانی علیه فعالیت هستهای ایران توصیف کرده بود.
برخلاف تحلیل خبرگزاری فارس، مهرداد عمادی معافیت این ۱۹ کشور از تحریم خرید نفت ایران را برای مقابله با آثار تحریم نفتی اتحادیه اروپا کافی ندانست و تأکید کرد که این ۱۹ کشور هم متعهد به کاهش خرید نفت و همچنین واگذار کردن بیمۀ کشتیهای حامل نفت به ایران شدهاند.
سران اتحادیه اروپا تحریم نفتی رژیم تهران را تائید کردند
بروکسل،9 تیر، خبرگزاری «ریا نووستی»/ سران 27 کشور عضو اتحادیه اروپا تصمیم اتخاذ شده در خصوص اعمال تحریم واردات نفت ایران به کشورهای عضو این اتحادیه از اول ژوئیه را مورد تائید قرار دادند. این مطلب را "هرمان وان رومپی" رییس شورای اروپا روز جمعه اعلام کرد.
وی در پایان نشست دوروزه سران اتحادیه اروپا گفت: "شورای اروپا از اعمال تحریم نفتی از روز یکشنبه آینده استقبال می کند".
شورای امورخارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه تصمیم گرفته شده در روز 23 ژانویه سال 2012 در خصوص تحریم واردات نفت ایران به کشورهای عضو این اتحادیه از روز اول ژوئیه را مورد تایید قرار داد. به این ترتیب قرارداد های امضا شده در زمینه واردات نفت از ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا قبل از 23 ژانویه باید تا اول ژوئیه بسته شوند.
"مارلنه هولتسنر" دبیر مطبوعاتی کمیسیون اروپایی در اواخر فوریه اعلام کرده بود دخایر نفت اتحادیه اروپا برای صادر نکردن نفت از ایران طی 4 سال و نیم کفایت می کند.