مردمسالاری: حريقي که روز شنبه و يکشنبه شهر بيشاپور را طعمه خود کرد يکي از گسترده ترين آتش سوزيهاي اين محوطه تاريخي بود، حريقي که کارشناسان معتقدند تا چند قدمي معبد آناهيتا، تالار تشريفات و ايوان موزاييک نيز رسيد.
آتش سوزي شهر تاريخي بيشاپو از حوالي ظهر شنبه هفته جاري شروع شد و تا شب ادامه داشت اما دودهاي ناشي از اين آتش سوزي و برخي شعلههاي پراکنده نيز تا صبح يکشنبه در منطقه ديده مي شد.
عضو شوراي مرکزي انجمن هم انديشان جوان در اين خصوص به مهر گفت: تمرکز اصلي محوطه آتش گرفته در قسمت شمالي و شرقي شهر بود و آتش تا چند قدمي بناهاي پرارزشي مانند معبد آناهيتا، تالار تشريفات، ايوان موزاييک، مدرسه دوره اسلامي و حتي چند متري موزه شهر تاريخي بيشاپور نيز رسيده بود.
محسن عباسپور افزود: اين آتش سوزي گرچه تقريبا تمامي قسمت شمالي محوطه بيشاپور را سوزانده اما امتداد آن تا بناهايي مانند ستونهاي يادبود هم که در مرکز شهر قرار دارند ادامه يافته و براساس مشاهدات به راحتي مي توان اذعان کرد که تقريبا نيمي از اين شهر 200هکتاري طعمه حريق شده با اين حساب مي توان آتش سوزي اخير بيشاپور را گسترده ترين آتش سوزي مشابه طي سالهاي گذشته دانست.
وي با بيان اينکه اين حجم وسيع آتش سوزي به علت وجود گياهان و علوفههاي خشک در محوطه بيشاپور است، اظهار داشت: گياهان و علوفهها معمولا در ماههاي اسفند و فروردين رويش دارند و از اوايل ارديبهشت ماه خشک مي شوند و به دليل اينکه تاکنون اقدام اصولي براي جلوگيري از رشد آنها صورت نگرفته خود به خود به يک بستر آماده براي سوختن تبديل مي شوند و تنها يک شعله کوچک کافي است که بخش وسيعي از بيشاپور را شعله ور کند.
عضو شوراي مرکزي انجمن هم انديشان جوان بيان کرد: در خصوص علت وقوع اين آتش سوزي نيز مي توان حدسهاي متعددي زد و دايره اي از احتمالات، از اتفاقي بودن آن مثلا بر اثر يک سهل انگاري ساده گرفته تا تعمدي بودن اين آتش سوزي را متصور شد اما نگاهي به سابقه اين دست از آتش سوزيها و به ويژه تخريب اخير نقش برجسته بهرام در تنگ چوگان حاکي از آن است که احتمال اتفاقي بودن اين آتش سوزي کم است گرچه در اين زمينه بايد تحقيقات درست و اصولي صورت پذيرد.
عباسپور ادمه داد: در اين راستا سئوال اين است که چرا مديريت پايگاه پژوهشي بيشاپور در حاليکه هر ساله شاهد وقوع آتش سوزي در اين شهر تاريخي بوده تاکنون هيچ اقدامي براي جلوگيري از رشد گياهان در اين محوطه و يا تشديد اقدامات امنيتي و حفاظتي از مجموعه انجام نداده که تنها يک کبريت بتواند اينگونه فاجعه آفرين باشد.
وي گفت: بايد در نظر داشت محدوده اي که در آتش سوزي اخير بيشاپور طعمه حريق شده بود از ارزشمندترين سايتهاي تاريخي ايران است که براساس مطالعات باستان شناسي در لايههاي زيرين خود آثار فراواني را مدفون کرده و سرايت حرارت ناشي از اين آتش سوزي به لايههاي دروني خاک به طور حتم تبعات منفي را براي اين آثار در پي داشته به ويژه آنکه اين مورد هر سال و در برابر ديدگان مسئول پايگاه پژوهشي بيشاپور در حال تکرار است.