مردمسالاری: اطلاع رساني قطره چكاني درباره اينترنت ملي يا همان شبكه ملي اطلاعات همچنان از جانب مقامات مسئول ادامه دارد. بعد از گذشت شش ماه از اعلام رسمي راه اندازي اينترنت ملي، در حالي كه هنوز تعريف دقيق و جامعي از اين پروژه داده نشده است و حتي نمايندگان مجلس نيز به درستي مفهوم اينترنت ملي و شبكه ملي اطلاعات را نميدانند و به دليل ابهام در آن، در سالهاي گذشته حاضر به راي دادن براي تصويب بودجهاش نشدهاند، خبر اجرايي شدن آن از شهريور ماه امسال روز گذشته منتشر شد. رضا تقي پور، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دي ماه سال گذشته اعلام كرده بود كه تا شش ماه آينده شبكه ملي اطلاعات راه اندازي مي شود و دليل راه اندازي آن را نيز چنين اعلام كرده بود: براساس تکليفي که تا پايان برنامه پنجم توسعه داريم، با تکميل اين طرح، بايد همه مراکز دادهها و ميزباني سايتها به داخل کشور منتقل شود. تقيپور پيشاز اين نيز درباره اينترنت گفته بود: اينترنت کنوني بر اساس تئوريهاي اومانيستي و ليبراليستي است. اينترنت براي جوامع خطرناک است و نياز به باز تعريف دارد كه در اين راستا طرح اينترنت پاک ارائه شده است.
حال با گذشت پنج ماه، روز گذشته آقاي وزير در گفتوگوبا فارس درباره زمان راهاندازي شبکه ملي اطلاعات گفته است كه زيرساختهاي شبکه ملي اطلاعات تقريبا به طور کامل تکميل شده است و ابراز اميدواري كرده است كه تا قبل از شهريور ماه شاهد راهاندازي کامل اين شبکه اطلاعاتي در داخل کشور باشند. آنطور كه رضا تقي پور اعلام كرده، اينترنت در کنار شبکه ملي به همان شکلي که وجود داشته همچنان باقي خواهد ماند و با اجراي اين طرح امکان پيادهسازي تلويزيون اينترنتي، ويدئو درخواستي، آموزش از راه دور، دورکاري، سلامت الکترونيکي و تجارت الکترونيکي به وجود خواهد آمد. از مهمترين ويژگيهاي اين شبکه، پهناي باند آن تا دو مگابيت بر ثانيه اعلام شده است.
ظرف ماه هاي گذشته و از زمان طرح اينترنت ملي در كشور دغدغه هايي در جامعه و نيز نزد مسئولان درباره اين پروژه بوجود آمده است كه با توجه به اين نگراني ها هنوز مفهوم دقيق و جامعي از آن ارائه نشده است. سردار احمدي مقدم رئيس پليس کشور در دي ماه سال گذشته و همزمان با اعلام اين پروژه، ضمن تلاش براي روشن کردن اهداف اجراي پروژه شبکه ملي گفت: اينترنت ملي يعني اينکه اگر ميخواهيم حساب بانکي خود را کنترل کنيم چه ضرورتي دارد که يک بار از طريق سرورها به خارج از کشور برويم و برگرديم و يک ردي از اطلاعات خودمان در موتورهاي جستوجوگر که موتور جاسوسي هستند باقي گذاريم. اينترنت ملي ميتواند در حفظ اطلاعات و امنيت مردم کمک بسياري کند. هماکنون کرهجنوبي نيز براي تعاملات داخلي از اينترنت ملي استفاده کرده و براي تعاملات خارجي از اينترنتهاي بينالمللي استفاده ميکند. به نظر من اينترنت ملي ميتواند گام بلندي براي محافظت از کشور باشد.
اما بسياري با اين نظر موافق نيستند و اينترنت ملي را به نوعي قطع ارتباط جهاني ميدانند. در بهمن ماه سال گذشته، براي چند روز پورتهاي وي پي ان و همچنين پروتکلهايي نظير HTTPS بسته شد و خدمات اي ميل در ايران با قطع شدن مواجه گشت که حتي باعث اعتراض برخي خبرگزاريها و موسسات دولتي و خصوصي در داخل ايران شد. اما سعيد مهديون، مديرعامل شرکت فناوري اطلاعات، درباره ايميل ملي و علت بسته شدن سرويس ايميل هايي نظير جي ميل و ياهو گفت: در مورد بسته شدن اين سرويس ها اگر کسي اعتراضي داشته باشد، بايد به سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي منتقل کند؛ ولي از نظر بنده اين يک فرصت حساب ميشود و بايد مردم کشور به سمت ايميل ملي هدايت شوند.
به عقيده بسياري از كارشناسان امور فناوري اطلاعات، منظور از شبكه اينترنت ملي همان شبكه ملي ديتا است كه سالها در حال راهاندازي است و عدهاي نيز بر اين باورند كه پروژهاي كه تنها مانع انتقال اطلاعات به خارج از كشور شود نام ديتا سنتر را نيز ميتوان بر آن نهاد.
كارشناسان بر اين باورند كه اينترنت ملي خودروي پيكان نيست كه ملي شود و خودكفايي در اين زمينه تا حدي مضحك به نظر ميآيد، چرا كه قطع نياز از وابستگي به كشورهاي ديگر، حركت به سوي برنامهريزي در جهت سانسور اطلاعات منتشر شده در اينترنت و ورود آن به كشور از طريق چند لايه كردن ورود اطلاعات به رايانه كاربران داخلي براساس معيارهاي خاص پندار باطلي است. در واقع به اعتقاد اين منتقدان، اين كه بخواهيم نسخه ايراني اينترنت را در اختيار كاربران قراردهيم اقدامي است كه بيشتر به يك شوخي شبيه است تا واقعيت.
علي اکبر جلالي استاد دانشگاه علم و صنعت معتقد است اينترنت ملي در هيچ جاي دنيا وجود ندارد و اگر مسئولان از همان ابتداي اين طرح به جاي واژه شبکه ملي پرسرعت يا اصطلاح اينترانت نام ميبردند مشکلات و انتقادات فعلي بر اين شبکه وارد نبود و نخبگان فناوري هم از اين مسئله استقبال ميکردند.
اين کارشناس فناوري اطلاعات بهترين حالت در استفاده از اينترنت را آموزش به مردم مي داند که مانند ساير کشورهاي جهان بتوان از اين امکان استفاده کرد. وي معتقد است که اگر هر روز نسخه جديدي براساس فکر شخصي يا ايدههاي خيالي بنويسيم و درصدد اجراي آن باشيم، دچار مشکل ميشويم.
اينترنت ملي ايران پروژهاي است که توسط سازمان تبليغات اسلامي راه اندازي شده. در اين پروژه موسسه فرهنگي و اطلاعرساني تبيان اينترانت يا همان شبکه داخلي را در اکثر شهرهاي کشور راهاندازي كرده و قرار است در چند مرحله با اتصال تمام شهرهاي کشور به هم يک اينترانت سراسري ايجاد شود. بر اساس اخبار رسمي منتشر شده توسط دولت، يکي از اهداف مهم اين پروژه ايجاد امنيت و مصون ماندن از حملات اينترنتي و مقابله با آمريکا در جنگ نرم عنوان شده است.
اما همزمان با انتشار خبر راه اندازي اينترنت ملي در آينده نزديک و نيز اعلام ممنوعيت استفاده از پست الکترونيک خارجي در مراودات بانکي، پست الکترونيک چاپار شوراي عالي اطلاع رساني، به عنوان يکي از سرويسدهندگان رسمي کشور در حوزه پست الکترونيک داخلي معرفي شد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از واحد ارتباطات دبيرخانه شوراي عالي اطلاعرساني، سعيد سالاريان قائممقام دبير شوراي عالي اطلاعرساني، سرويس پستالکترونيک چاپار را به عنوان يکي از محصولات مجموعه سرويسهاي چاپار دانست که تحت عنوان ChMail (سي_اچ_ميل) اواسط اسفندماه سال گذشته آغاز به کار کرد و با ارائه سرعت دسترسي بالا و بدون نياز به احراز رسمي هويت افراد، بيش از 20 هزار مشترک را در عرض دو ماه به عضويت خود درآورده است. قائم مقام دبير شوراي عالي اطلاعرساني تصريح کرد: به دنبال ارسال نامهاي از سوي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به رئيس کل بانک مرکزي، مبني بر ممنوعيت استفاده از پستالکترونيکهاي عمومي با ميزباني خارجي از جملهYahoo ،Gmail ،Hotmail و MSN در مراودات بانکي مشتريان، با هماهنگيهاي انجام شده، اکنون پستالکترونيک چاپار با ميزباني در مراکز داده امن داخلي آماده سرويسدهي به کاربران جديد است.
سالاريان خاطر نشان ساخت: پروژه مجموعه سرويسهاي چاپار با حمايت دبيرخانه شوراي عالي اطلاعرساني و تلاش بخش خصوصي طي 2 سال به ثمر رسيده و اکنون در حال سرويسدهي به کليه کاربران است و به تدريج ساير سرويسهاي پيشبيني شده در اين مجموعه، آماده بهرهبرداري شده و به اطلاع علاقهمندان خواهد رسيد.