آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 20 اردیبهشت ماه 1391 برابر با 2012 Wednesday 09 May

یارانه نقدی از پس جهش قیمت ها برنمی آید

نمایندگان مجلس بودجه ۶۶ هزار میلیاردی برای هدفمندی یارانه ها را به تصویب رسانند که به گفته کارشناسان اقتصادی افزایش تند قیمت ها را در پی خواهد داشت، درهمین زمینه ...

جوان آنلاین: نمایندگان مجلس بودجه ۶۶ هزار میلیاردی برای هدفمندی یارانه ها را به تصویب رسانند که به گفته کارشناسان اقتصادی افزایش تند قیمت ها را در پی خواهد داشت، درهمین زمینه جوان آنلاین گفت و گویی با غلامرضا کیامهر استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی که بدین شرح است:

مجلس بودجه هدفمندی یارانه ها را به تصویب رساند نظر شما در این خصوص چیست؟

سال گذشته مجلس ۵۶ هزار میلیارد تومان در آمد از هدفمندی یارانه ها تصویب کرده بود یعنی از محل درآمد افزایش قیمت حامل های انرژی ۵۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرد که دولت می تواند از محل ما به تفاوت قیمت های حامل های انرژی ۵۶ هزار میلیارد تومان در آمد کسب کند.

اما دولت نتوانست بیش از ۴۱ هزار میلیاراد در آمد کسب کند و ۱۵ هزار میلیارد تومان کسری آورد و ناچار شد کسری را یا از بانک مرکزی قرض بگیرد یعنی پول بدون پشتوانه که موجب افزایش تورم شد و یا از بودجه عمرانی یا محل های دیگر که کسی نمی داند بردارد.

به نظر می رسد با تصویب بودجه ۶۶ هزار میلیاردی برای هدفمندی یارانه ها، دولت ۲۰ هزار میلیارد کسری بیاورد مگر آنکه دولت بنزین را لیتری ۱۲۰۰ تومان کند.

چرا در نهایت بودجه ۶۶ هزار میلیاردی برای هدفمندی یارانه ها تصویب شد علیرغم اینکه ابتدا نمایندگان کمیسیون تلفیق بودجه ۵۶ هزار میلیاردی را تصویب کرده بودند؟

ابتدا مجلسی ها بودجه هدفمندی یارانه ها را مانند سال گذشته تصویب کردند اما ظاهرا دولتی ها چانه زدند و ۶۶ هزار میلیارد تومان تصویب شد.

شاید دولت برای اینکه مانند سال گذشته با کسری مواجه نشود جهش بالایی در نرخ بنزین،گاز و گازوئیل بدهد البته نه در آن حدی که آقای لاریجانی چند روز پیش گفته بودند که تا سه برابر افزایش پیدا خواهد کرد.اما ممکن است دولت ناچار شود برای اینکه این در آمد را بدست بیاورد افزایش قیمت نسبتا تندی بدهد.

نمایندگان مجلس زیر فشار هستند و آخرین روزهای مجلس هشتم است. نمایندگان می خواهند مملکت بدون بودجه باقی نماند.در ماه دوم سال هستیم اما بودجه نداریم و حتی دو دوازدهم هم تصویب نشده و کشور با تنخواه گردان اداره می شود.

البته بنده به طور قطع نمی توانم بگویم اما حدس می زنم که نمایندگان دیدند که دولت کوتاه نمی آید و مملکت بدون بودجه مانده آن هم در سال تولید ملی و کار ایرانی و شاید بخاطر ملاحظاتی ناچار شدند، کوتاه بیایند.

جهش قیمت ها چه تاثیری در زندگی مردم خواهد داشت؟

ما شاهد جهش قیمت ها هستیم و در چند روز اخیر نیز بار دیگر قیمت لبنیات جهش پیدا کرد. جهش قیمت در حوزه لبنیات ارتباط مستقیم با سلامت مردم دارد و من نگران به خطر افتادن سلامت مردمی هستم که نمی توانند لبنیات مصرف کنند وآن را از سبد غذایی خود حذف می کنند و عدم مصرف لبنیات نیز افراد را در معرض بیماری های مختلف قرار می دهد و بدن را آسیب پذیر می کند.

افزایش قیمت ها تاثیرات روانی دارد و زمانیکه یکدفعه قیمت ها افزایش پیدا کند تاثیرات روانی بیش از تاثیرات واقعی آن است. برخی از تولید کنندگان می گویند ۳۰ درصدی که قرار بوده به ما داده شود پرداخت نشده و همانطور که هزینه ها بالا می رود تولید کنندگان مجبور می شوند قیمت را بالا ببرند و یا تعطیل کنند. این گونه می شود که این دور تسلسل همچنان ادامه پیدا می کند و هیچ ربطی هم به سیاسیت ندارد و یک مسئله اقتصادی است.

افزایش قیمت حامل های انرژی به طور طبیعی روی قیمت تولید اثر می گذارد و چون تولید کنندگان ۳۰ درصد یارانه ای را که باید دولت می داد را دریافت نکردند، چاره ای ندارد به جز اینکه قیمت هایشان را افزایش بدهند و این افزایش قیمت با بودجه در آمد های خانوارهای حقوق بگی همخوانی نخواهند داشت و مبلغ یارانه ها هم نمی تواند جبران افزایش جهشی قیمت ها باشد.

دولت یارانه ها را افزایش داده است، آیا با توجه به این موضوع نیز مردم با افزایش قیمت ها دچار مشکل می شوند؟

درست است که دولت ۲۸ هزار تومان یارانه را افزایش داده است ولی جهش قیمت به قدری است که یارانه نقدی نمی تواند قدرت خرید خانوارها را متعادل نگهدارد. یارانه نقدی مقداری اثر دارد اما آنگونه نیست که از پس جهش یارانه ها بر بیاید.

در نتیجه قدرت خرید بسیاری از خانوارهای حقوق بگیر کم می شود و ناچار می شوند به صورت حذفی زندگی کنند و هر روز یک چیزی را از زندگیشان حذف کنند.

اما وقتی پای مواد غذایی بخصوص لبنیات به میان می یاد باید گفت که اگر همچنان قیمت ها افزایش پیدا کند مردم مجبور می شوند مصرفشان را پایین بیاورند و زمانی که مصرفشان را کم کنند بدن مستعد پذیرش بیماری می شود و به دنبال سوتغذیه بیماری می آید.

آنچه باید به برسد نمی رسد و بدن ضعیف می شود که شوخی بردارهم نیست و آن وقت مملکت مجبور می شود بخاطر درمان مردم و بیماری بودجه هنگفتی را صرف پزشکی-درمان کند.

این بودجه اگر صرف تغذیه بهتر مردم شود تا پروتئین و لبنیات بیشتری مصرف کنند مریض نمی شوند که احتیاج به درمان داشته باشند و مملکت هزینه کمتری برای ساخت بیمارستان واردات دارو و هزینه های درمان مردم می دهد.

هزینه درمان در حال حاضر بیش از هزینه بهداشت و سلامتی است و آرزو می کنم جهش زیادی در قیمت حامل های انرژی صورت نگیرد و آن جو روانی مخرب بار دیگر ایجاد نشود و مردم و دولت راضی باشند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved