روزنامه ابتکار: اين روزها مسئولان ارشد وزارت آموزش و پرورش با محوريت حاج بابايي، سکاندار اين وزارتخانه به شدت در تدارک آغاز سال تحصيلي متفاوتي براي بيش از 12 ميليون دانش آموز ايراني هستند. آموزش پرورشيها از مهر امسال در حالي، در مدارس کشور را به روي دانشآموزان ايراني ميگشايند که اين دانشآموزان بايد خود را براي درس آموزي در قالب نظام جديدي با عنوان نظام آموزشي 6-3-3 مهيا نمايند. اين اقدام بخشي از برنامههاي حاج بابايي و سند تدوين شدهاش براي تحول بنيادين در آموزش و پرورش کشور است. سندي که بر اساس آن قرار است علاوه بر تغيير نظام آموزشي طي يک دوره 5-6 ساله محتواي تمامي دروس مقاطع مختلف تحصيلي هم به طور کامل تغيير کند.
آنگونه که وزير آموزش و پرورش و معاونانش گفتهاند؛ نسل کنوني و آينده بايد با محتواها و سرفصلهاي تازهاي 12 سال تحصيل در مدرسه را پشت سر بگذارند. به عبارت ديگر، کودکان و نوجوانان ايراني قرار است براي هميشه با تصميم کبري، باز باران، کتاب خوب، دهقان فداکار، کوکب خانم و... خداحافظي کنند و شخصيتها و زندگي هاي ديگري براي آنان جايگزين شود.حميدرضا حاجيبابايي، وزير آموزش و پرورش روز گذشته سخنران پيش از خطبههاي نمازجمعه تهران بود تا رو در رو با والدين دانشآموزان ايراني از برنامههايش براي سال تحصيلي جديد و سالهاي آينده مدارس و دانش آموزان کشور بگويد. او در سخنان خود از تغيير تمام کتب درسي طي 6 سال آينده خبر داد و گفت: در حال حاضر 290 اقدام مهم در آموزش و پرورش طراحي شده و در حال انجام است.وزير آموزش و پرورش به تدوين سند ملي آموزش و پرورش که به عنوان سند تحولي اين وزارتخانه ناميده ميشود، اشاره کرد و افزود: براي تدوين اين سند، صاحبنظران حوزه و دانشگاه بررسي و تبادل نظر کردند و درنهايت پس از طي جلسات متعدد، به تصويب اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيد و در 22 آذر سال گذشته براي اجرا به آموزش و پرورش ابلاغ شد.وي با بيان اينکه مباني فلسفي سند تحول آموزش و پرورش برگرفته از آموزههاي قرآني، سيره پيامبر اعظم (ص) و ائمه معصومين (ع) است، اضافه کرد: با اجراي سند تحول آموزش و پرورش شاهد تحول در کتب درسي، نوع نگاه به دانشآموز و درس، روابط خانواده، مدرسه و دانشآموز خواهيم بود ضمن اينکه در سند تحول آموزش و پرورش، اساسيترين نقش بر عهده معلم است و درحقيقت بدون معلم، اين سند معنا ندارد.وي با تأکيد بر اين نکته که معلم نقش حساس و کليدي در اجراي سند تحولي آموزش و پرورش بر عهده دارد، گفت: ايجاد دانشگاه ويژه فرهنگيان براي آموزشهاي کوتاه و بلند مدت فرهنگيان، از ضرورياتي بود که اجرايي شد و امسال 25 هزار دانشجو جذب اين دانشگاه خواهند شد و منطبق با سند تحول بنيادين آموزش و پرورش، آموزش ميبينند.اين مقام مسئول در آموزش و پرورش به اجراي 290 اقدام در اين وزارتخانه اشاره کرد و افزود: تمام تلاشها در آموزش و پرورش براي اجراي تحول بنيادين آموزش و پرورش است. حاجيبابايي با بيان اينکه طي 6 سال تمام کتب درسي آموزش و پرورش تغيير خواهد کرد، ادامه داد: براي سال تحصيلي جديد کتابهاي پايه دوم و ششم ابتدايي بر اساس سند تحول آموزش و پرورش تدوين شدند و کتابهاي پايه اول ابتدايي نيز در سال تحصيلي جاري تغيير يافتند. وي، پايه ابتدايي را مهمترين پايه تحصيلي ذکر کرد و با بيان اينکه تمام مقاطع تحصيلي مورد اهميت هستند، گفت: در مقطع ابتدايي، شخصيت، راه، روش و منش زندگي دانشآموزان مشخص ميشود و معلم نيز در اين مسير نقش حساسي بر عهده دارد.وي با بيان اينکه امسال، سال ريلگذاري آموزش و پرورش بر اساس سند تحول بنيادين است، گفت: در مسير تحول بنيادين آموزش و پرورش، از رسانهها ميخواهيم که به کمک آموزش و پرورش بيايند و اطلاعات دقيق را در اختيار مردم قرار دهند تا بتوانيم تحول مورد نظر را در آموزش و پرورش اجرا کنيم.وي در ادامه سخنانش به طرح حفظ قرآن در آموزش و پرورش نيز اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر بيش از 3 ميليون و 500 هزار دانشآموز براي حفظ قرآن اعلام آمادگي کردند که اين حرکت، نهضتي عظيم در زمينه قرآن آموزي در کشور است.
تکليف جاماندههاي نظام 5،3،3،1 چه ميشود؟
همچنين همزمان معاون آموزش متوسطه وزير آموزش و پرورش در گفتوگويي با فارس، از تمهيداتي که براي بازماندههاي پايه اول راهنمايي در نظام جديد آموزشي پيشبيني شدهاست، خبر داد. ابراهيم سحرخيز، اظهار داشت: بر اساس آييننامهاي تنظيم شده اگر دانشآموزي امسال در پايه اول راهنمايي است و در چند درس نمره قبولي نياوردهاست، ميتواند مانند سالهاي گذشته در امتحانات جبراني شرکت کند. سحرخيز افزود: اگر يک دانشآموز اول راهنمايي باز هم در اين امتحانات نمره نياورد به پايه دوم راهنمايي ميرود اما بايد دروسي که از پايه اول راهنمايي ماندهاست را در سال دوم امتحان دهد. معاون آموزش متوسطه وزير آموزش و پرورش اضافه کرد: به شرطي اين دانشآموز ميتواند پايه دوم راهنمايي را قبول شود که دروس باقيمانده از سال اول راهنمايي را نيز نمره قبولي بگيرد. وي ادامه داد: درنهايت اگر باز هم دانشآموز موردنظر نتواند نمره قبولي را از دروس پايه اول راهنمايي کسب کند، ميتواند به پايه اول نظام جديد راهنمايي بازگردد يا به مدارس بزرگسالان يا آموزش از راه دور براي ادامه تحصيل برود.