آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 13 اردیبهشت ماه 1391 برابر با 2012 Wednesday 02 May

ببرماده باغ‌ وحش ارم هم رفتنی شد

ورود ببرهاي جديد از روسيه به تعويق افتاد؛
ببرماده باغ‌ وحش ارم هم رفتني شد

روزنامه ابتکار: رئيس سازمان دامپزشكي كشور اعلام کرد که در صورت تاييد ابتلاي ببر سيبري باغ‌ وحش ارم به بيماري مشمشه، قطعا سازمان دامپزشكي براي معدوم كردن اين ببر ماده اقدام مي‌كند. به گفته دكتردستور، بررسي‌هاي لازم در اين خصوص انجام شده‌است و نتايج آن هفته آينده اعلام مي‌شود.
اواسط فروردين ماه سال جاري نيز معاون بهداشتي و پيشگيري سازمان دامپزشکي کشور گفته بود که براي امحاي ببر روسي مبتلا به بيماري مشمشه، به همکاري سازمان‌هاي دامپزشکي، محيط زيست، باغ وحش تهران و وزارت بهداشت و درمان نياز است تا هرچه سريع‌تر اقدامات لازم صورت گيرد.به گزارش ايسنا، معاون بهداشتي و پيشگيري سازمان دامپزشکي کشور همچنين اعلام کرد که با هدف احياي نسل ببر ايراني، بزودي تعدادي ببر نر و ماده روسي به منطقه ميانکاله مازندران وارد مي‌شوند. وي گفت كه با ورود ببرهاي روسي جديد به کشور الزامات بهداشتي و قرنطينه‌اي ببرها در منطقه ميانکاله مازندران زير نظر سازمان دامپزشکي کشور انجام مي‌شود.
چندي پيش دو قلاده ببر نر و ماده روسي سيبري براي انتقال به منطقه ميانکاله مازندران به کشور وارد شد که به دليل مشکوک بودن به بيماري مشمشه در باغ وحش تهران نگهداري شدند که ببر نر به علت ابتلا به مشمشه معدوم شد. اكنون و با گذشت چند ماه معاون بهداشتي و پيشگيري سازمان دامپزشکي کشور تصريح کرد: طبق نتيجه آخرين آزمايش رفرنس از کشور آلمان، ببر ماده نيز به بيماري مشمشه مبتلا شده که به دنبال هماهنگي دستگاه‌هاي ذيربط براي امحاء ببر ماده هستيم.ارديبهشت ماه سال 89 روز ورود نخستين ببرهاي «آمور» كه به گفته كارشناسان نسل آنها نزديك به ببر «مازندران» است، پس از گذشت 52 سال به ايران بود. اين ببرها كه توسط يك هواپيماي اختصاصي روسي به تهران آمدند قرار بود پس از يكماه نگهداري در باغ وحش تهران به پناهگاه حيات وحش ميانكاله منتقل شوند. اين در حاليست كه اين ببرها به بيماري مشمشه مبتلا شده و يكي از آنها مرد و ديگري نيز همچنان در قرنطينه نگهداري مي‌شود. اين دو ببر كه يكي 5/2 ساله و ديگري چهار ساله بودند، از منطقه سيبري و قفقاز زنده‌گيري شدند و روس‌ها در مقابل آنها 2 قلاده پلنگ ايراني را با هواپيماي اختصاصي خود به روسيه بردند كه آخرين خبرها حاكيست وضع عمومي و محل نگهداري اين دو پلنگ در منطقه «سوچي» بسيار مساعد است. آخرين ببر ايران در پارك ملي گلستان در سال 1337 شكار شد و پس از آن ديگر خبري از ببر در ايران نبود. اما پيش از اين ببر ايراني در منطقه مازندران و در جنگل‌هاي مازندران و گيلان تا منطقه سرخس پراكندگي داشته و جمعيت آن بسيار زياد بوده‌است به شكلي كه ظل السطان در كتاب تاريخ مسعودي مي‌نويسد در برنامه شكاري كه در ميانكاله داشتم 35 ببر شكار كردم. در دهه‌هاي گذشته تلاش‌هاي زيادي براي يافتن ردپاي اين ببر در كشور انجام شد و پس از سالها كارشناسان به اين نتيجه رسيدند كه نسل ببر مازندران نيز مانند شير ايراني منقرض شده‌است.
بررسي‌هاي انجام شده بر روي DNA نمونه‌هاي پوست ببر مازندران كه در موزه‌هاي مختلف نگهداري مي‌شود نشان داد كه ببر ايراني با ببر آمور (ببر سيبري) از نظر ژنتيكي تفاوت چنداني ندارد تا اينكه چندي پيش وزير محيط زيست روسيه در راس هياتي با مسئولان سازمان حفاظت محيط زيست ايران ملاقات كرد و خواستار دريافت دو قلاده پلنگ ايراني و احياي نسل اين حيوان در كشور روسيه شد. در اين حال مسئولان ايراني كه مدت‌ها به دنبال گرفتن ببر مازندران بودند به شرط تحويل دو قلاده ببر توسط روسيه موافقت كردند دو پلنگ ايراني را به اين كشور بفرستند.
موضوعي كه به گفته رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، موافقت با آن در روسيه با چالش‌هاي زيادي مواجه بود به شكلي كه نخست وزير روسيه براي اين تبادل تحت فشار رسانه‌ها و گروه‌هاي مردمي روسيه قرار گرفته بود اما درنهايت با پيشنهاد ايران موافقت كرد و سرانجام دو قلاده ببر سيبري پس از چند بار تغيير ساعت پرواز در فرودگاه مهرآباد تهران با يك هواپيماي اختصاصي به كشور آمدند.
به گزارش ايسنا، در اين حال مهندس محمد جواد محمدي‌زاده، معاون رئيس‌جمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست اواخر بهمن ماه سال گذشته از آمادگي طرف روسي براي تحويل چند قلاده ببر ديگر خبر داد و گفته بود كه با توجه به مهيا بودن محل نگهداري آنها در ميانکاله فکر مي‌کنم تا پايان سال جاري (1390) اين اتفاق بيافتد.وي تاكيد كرده بود: مذاکرات با طرف روسي در خصوص تحويل چند قلاده ببر صورت گرفته اما آنچه اهميت داشت اين بود که محل نگهداري آنها در ميانکاله از استانداردهاي لازم برخوردار باشد که در بازديدي که اخيرا از آنجا داشتم اين امکان فراهم شده بود. اين اظهارات در حالي بود كه با پايان سال گذشته خبري از ورود ببرهاي روسي جديد نشد اما آخرين خبرهاي دريافتي نيز حاكيست انتقال اين ببرها فعلا به تعويق افتاده‌است. شنيده‌ها حاكي از آن است كه قرار است هياتي از كارشناسان بين‌المللي پيش از ورود ببرهاي جديد از محل جديد آنها در ميانكاله مازندران بازديد كنند و پس از آن مسئولان زمان ورود ببرهاي سيبري جديد را تعيين مي‌كنند. بدين ترتيب به نظر مي‌رسد مسئولان سازمان محيط زيست اين بار قصد دارند تا حد امكان ريسك ورود ببرهاي جديد را كاهش دهند و اين اقدام را با كارشناسي بيشتر انجام دهند.
مشخصات ببر ايراني يا ببر مازندران با نام علمي (Panthera tigris virgata) به اين شرح است: رنگ پشت و پهلوي ببر ايراني زرد متمايل به نارنجي با نوارهاي باريک و قهوه اي مي‌باشد و زير بدن يعني شکم و سينه سفيدرنگ است. پشت گوش‌ها سياه بوده لکه سفيدي در وسطش ديده مي‌شود. از ببر ايران که زيستگاه اصلي‌اش دامنه شمالي رشته کوه البرز بوده است با نام ببر خزر يا ببر مازندران در سفرنامه‌ها و کتب تاريخي و ادبي ياد شده است. ببر ايراني شباهت زيادي به ببر بنگالي دارد ولي نوارهاي قهوه‌اي دور بدنش يه پهني نوارهاي ببر بنگال نيست. همچنين رنگ پهلوها در ببر ايراني تيره‌تراست.غذاي ببر مازندران گراز، مرال، گوزن زرد، گراز، شوکا، گربه وحشي، خرگوش، پرندگان و خزندگان و در مواقع گرسنگي و عدم دسترسي به شکار طبيعي گاو و گاوميش اهلي بوده است. بچه‌هاي اين ببر در 4 سالگي بالغ مي‌شوند. طول عمر ببر در اسارت 30 سال است.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved