جوان آنلاین: "وزارت نفت مورد «حمله سايبري» قرار گرفته است." این خبری بود که دررسانه ها پیچید و نگرانی هایی را برای افکار عمومی پدید آورد و شایعاتی مبنی بر اختلال در کارت های سوخت نیز رسانه ای شد.
اخبار تکمیلی نیز زیاد امیدوار کننده نبود.از گوشه و کنار خبر می رسید، شبكه اينترنت و شبكه داخلي ساختمانهاي اصلي وزارت نفت و شركت ملي نفت قطع شده، كامپيوترها آسيب ديدهاند و برخي اطلاعات از دست رفتهاند.
حتی گفته می شد، اينترنت شركتهاي تابعه وزارت نفت هم قطع شده است. مناطق عملياتي، نظير پايانه صادراتي خارك، خود را از سيستم اينترنت مركزي وزارت نفت جدا كردهاند، شبكههاي داخلي (اينترانت) مناطق عملياتي اما وصل است.
در حالی که اخبار ضد و نقیضی از وزارت منفت به گوش می رسد اما، سخنگوي وزارت نفت حمله سايبري به اين وزارتخانه را تاييد كرده و در اظهارنظري به سايت خبري وزارت نفت گفته است: «به دليل جداسازي سرورهاي عمومي از سرورهاي اصلي، آسيبي به اطلاعات اساسي وزارت نفت وارد نشده است.»
نيكزادهمچنین درباره جزئیات این حمله گفته است: ويروس نفوذي، «مادربرد»هاي كامپيوترها را سوزانده و براي پاك كردن اطلاعات اقدام كرده است اما به دليل در دست داشتن نسخه پشتيبان از همه اطلاعات، مشكلي از اين بابت وجود ندارد. هنوز نميتوان ابعاد و خسارات اين حمله سايبري را مشخص كرد.
حمدالله محمدنژاد رئیس پدافند غیر عامل وزارت نفت نیز ديروز در گفتوگویيکوتاه با بیان اینکه ستاد ویژهای برای مقابله با این حملات سایبری در سطح وزارت نفت تشکیل شده، گفته است : در حال حاضر برنامهریزی برای خنثی سازی این حملات در فضای مجازی در دستور کار قرار دارد. معاون وزیر نفت در امور مهندسی در پاسخ به این سوال که حملات اینترنتی از داخل یا خارج کشور طرح ریزی شده است، تصریح کرد: این موضوع در حال بررسی است.
از سوی دیگر یک مقام مسئول در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به افزایش ضریب امنیتی سامانه هوشمند سوخت در مقابله با حملات سایبری و جلوگیری از اختلالات در جایگاه های عرضه سوخت اعلام کرده است: هم اکنون هیچ گونه اختلالی در سطح سامانه هوشمند سوخت وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه سامانه هوشمند سوخت به طور آف لاین فعالیت میکند، اظهار داشت: در شرایط فعلی فعالیت سامانه هوشمند سوخت کشور به طور عادی در حال انجام است.
از سوی دیگر اما بنا به گفته يك منبع آگاه اعلام شده، ممكن است به دليل جلوگيري از خسارات آتي، برخي سيستمها را تا جايي كه به توليد نفت ضربه نخورد براي مدتي خاموش كنند.
يكي از كارمندان شركت ملي نفت در این خصوص گفت:«عصر يكشنبه به كارمندان وزارت نفت و شركت ملي نفت اخطار داده شد كه كامپيوترهايشان را خاموش كنند.»
در هر حال، از دو روز گذشته تاکنون سامانه اینترنتی در مناطق عملیاتی خارك، بهرگان، سیری، لاوان، قشم و کیش قطع شده است. با این وجود این موضوع مشکلی در تولید و صادرات نفت خام کشور به ویژه در منطقه خلیج فارس و پایانه های نفتی ایجاد نکرده است.
البته این اولین باری نیست که حوزه انرژی مورد حملات هکرها قرار می گیرد. سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل پیشتر در یک گردهمایی تاکید کرده بود: حوزه انرژی بیشترین حملات سایبری در دو سال گذشته را به خود اختصاص داده است.
به این ترتیب، براساس تازهترین اخبار به دست آمده، اطلاعات وزارت نفت در داخل کشور میزبانی میشود و پیشامد اخیر رخ داده برای این وزارتخانه، به دلیل نفوذ ویروس اتفاق داده و هک شدن سیستمها در كار نبوده است. هم اکنون وزارت نفت برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی سرورها را خاموش کرده و سیستمهای الکترونیکی شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت و دیگر شرکتها را نیز قطع کرده است.
بر اساس پیگیریهای فارس از مرکز ماهر (مرکز مدیریت امداد و هماهنگی عملیات رخدادهای رایانه ای)، مشکل ایجاد شده ناشی از نفوذ ویروس بوده و سیستمهای این وزارتخانه مورد حمله هکری قرار نگرفتهاند.
باید منتظر ماند و دید بعد از حل شدن کامل مشکل، کارشناسان وزارت نفت چه توضیحی در این خصوص خواهند داد تا اصل ماجرا روشن شود.