آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 3 اردیبهشت ماه 1391 برابر با 2012 Sunday 22 April

مراجع در بیوت‌شان را به روی دولت بسته اند

دل باختگی و شیفتگی رییس جمهور نسبت به رییس دفتر شان مشهود است و این درست نیست. بالاخره این فرد حرف های پرتنشی میزند و رییس جمهور باید یک جایی این بند را می بریدند و موضع گیری قاطعی می کردند ولی متاسفانه اینگونه نشد. ما ماندیم که رمز این رفتار دولت چیست؟...بعدا طوری شد که حتی مراجع حاضر نشدند در خانه شان را به روی اعضای دولت باز کنند، این یعنی دولت مراجع را راضی نکرد. من شخصا با مراجع و علما در ارتباط هستم و نارضایتی و نگرانی آنها را می بینم. دیگر از این دولت مایوس شده ایم

فردانیوز: حجت الاسلام محمدتقی رهبر از روحانیون مجلس و از منتقدان سرسخت رویکرد فرهنگی دولت است؛ وی هرچند دولت احمدی نژاد را ماهیتا دیندار و پایبند به نظام می داند ولی معتقد است حاشیه هایی این دولت را متاثر از خود کرده که باعث بروز برخی چالش ها و تنش ها در کشور شده است. او می گوید نظام سرمایه های کلانی را پای این دولت گذاشت اما دولت به خوبی جواب این اعتماد را نداد و انتظارات را برآورده نساخت. گفتگوی «فردا» با رییس مجمع روحانیون مجلس پیرامون رویکرد فرهنگی دولت نهم و دهم، نفوذ جریان انحرافی در حوزه فرهنگ و انتقادات مراجع به وضعیت عفاف و حجاب را بخوانید؛

*************************

بعد از دوران سازندگی و اصلاحات، انتظارات این بود که با روی کار آمدن دولتی اصولگرا تحولی جدی در عرصه فرهنگ شاهد باشیم اما آنچه در این 7 سال مشاهده شد و به اذعان بسیاری از شخصیت ها، علما و مراجع رویکرد این دولت چندان هم ارزشی و دینی نبوده است. تحلیل شما از رویکرد و استراتژی فرهنگی دولت دهم چیست و اساسا ایا این دولت در بخش فرهنگ و ارشاد استراتژی مورد قبولی داشته است؟

اگر بخواهیم به کلیت این دولت نگاه کنیم ما نیز به تاسی از فرمایش مقام معظم رهبری می گوییم این دولت توانست مسیر انقلاب را به ریل اصلی خود برگرداند. برخی اقدامات خوب مثل موضع گیری های محکم در برابر دشمنان نظام، هدفمندی یارانه ها، ارتباط با مردم و... ... هم داشتند که مثبت بود اما این به آن معنا نیست که ما تمام عملکرد دولت را قبول داشته باشیم. بخشی از عملکرد دولت ایراد و اشکال اساسی داشته است و ما به آن انتقاد داریم، یک جاهایی از رییس جمهور سوال داریم، در همین موضوع سوال از رییس جمهور که برای اولین بار در تاریخ روابط دولت و مجلس در نظام جمهوری اسلامی اتفاق افتاد ما 10 سوال اساسی از رییس جمهور داشتیم که برای خیلی از آنها جواب درست و قانع کننده ای نداشتند.
شاید بتوان از کنار برخی مسائل راحت گذشت ولی عملکرد دولت در برخی جاها چالش برانگیز بوده است. بحث خانه نشینی رییس جمهور و وجود جریان انحراف در بدنه دولت که رییس جمهور هنوز هم حاضر به پذیرش آن نیستند نمونه هایی از این دست است.

و مشخصا در بخش فرهنگ؟
ما در مسائل فرهنگی انتقادات زیادی به دولت داریم. در این دولت با وجود آنکه بودجه های فرهنگی خوبی تصویب شد اما در عمل و در عرصه های فرهنگی شاهد تحولات خوب و مثبتی نبودیم. خود من در کتاب عفاف و حجاب که اخیرا منتشر کردم به همین مسائل پیش روی عرصه فرهنگی کشور و مطالبات مردم، علما، مراجع و ... از دولت پرداختم. متاسفانه رییس جمهور در این 7 سال نتوانست به این خواسته ها و مطالبات فرهنگی به گونه ای شایسته پاسخ دهند. حتی در چند مصاحبه ای که پیرامون مسئله عفاف و حجاب داشتند رسما اعلام کردند کاری به این موضوع ندارند. آخرین بار در مجلس گفتند که به پسرها و دخترها گیر ندهید! خب این چه حرفی است که او می زند. آیا این فساد، این بی بندوباری، این بدحجابی و بی حجابی شایسته جامعه اسلامی ما است؟ خودشان که کاری نمی کنند، عملکرد نیروی انتظامی را هم زیر سوال می برند آن هم به این دلیل که با مروجین فساد برخورد کرده است.


تفکراتی در حاشیه؛ دولت را متاثر از خود کرده است

آنچه از نوع عملکرد دولت در حوزه فرهنگ برداشت می شود این است که دولت تلاش دارد یک فرهنگی نسبت به همه اندیشه ها، بینش ها و اقشار را تحت عنوان فرهنگ ایرانی در کشور رواج دهد که طبیعتا این امر چندان با ارزش ها و مبانی دینی ما سازگاری ندارد

ببینید دولت ماهیتا به مبانی و اصول اسلام و نظام معتقد است و این بی انصافی است که بخواهیم این موضوع را زیر سوال ببریم اما متاسفانه تفکراتی در حاشیه دولت وجود دارد که دولت را متاثر از آن تفکرات کرده است. مثلا همین بزرگ کردن فرهنگ ایرانی. یکی از سوالات ما از رییس جمهور همین بحث مکتب و فرهنگ ایرانی بود. ایشان گفتند ما نمی گوییم ایران منهای اسلام ما می گوییم اسلامی که زادگاهش ایران است، اسلام تشیع، اسلام ولایی، اسلام امام زمانی و ... با این توضیحات ما هم نمی گوییم که دولت با ارزش ها در تعارض است اما این عقاید باید در عملکرد هم نمود داشته باشد.

سرمایه های کلانی پای این دولت گذاشته شد
سرمایه های کلانی پای این دولت گذاشته شد، حمایت های رهبری ، رای مردم و ... همه چیزهایی هستند که ما می خواهیم رییس جمهور بیشتر به این چیزا توجه داشته باشند . ما معتقدیم بافت دولت بافت دینی و متدینی است اما بعضی عملکردها چالش برانگیز است.
مثلا رییس دفتر ایشان خیلی حرف ها در مورد اسرائیل، کوروش، اسلام ایرانی و ... مطرح کرد که بسیاری را معترض و ناراحت کرد. ما که نباید نگاه ناسیونالیستی به مسائل داشته باشیم. ما می گوییم اسلام و ایرانیت، ایران و اسلامیت. توجه بیشتر به ارزش های اسلامی چیزی بود که از دولت انتظار می رفت ولی متاسفانه برآورده نشد.

رییس جمهور شیفته و دل باخته رییس دفترش است

اطرافیان رییس جمهور طی چندسال اخیر بارها محل چالش بوده اند و با وجود همه انتقاداتی که به رییس جمهور شده ولی ایشان اصرار عجیبی بر حفظ و حضور این افراد پرحاشیه خصوصا رییس دفترشان در بدنه دولت دارند

متاسفانه نوعی شیفتگی نسبت به این افراد وجود دارد؛ نوعی شیفتگی و صحه گذاری بر عملکرد این حاشیه ها که چالش های زیادی را هم برای دولت ایجاد کرده اند ولی همچنان حضور دارند. رییس جمهور حتی یکبار هم نیامد که با صراحت و قاطعیت بگوید این اظهارات رییس دفتر من در فلان موضوع اشتباه بوده است. یا حتی در بحث انتصاب این فرد دیدیم که با تاخیر نامه رهبر انقلاب را اعمال کردند و حتی بلافاصله به او سمت دادند.

این دل باختگی و شیفتگی رییس جمهور نسبت به رییس دفتر شان مشهود است و این درست نیست. بالاخره این فرد حرف های پرتنشی میزند و رییس جمهور باید یک جایی این بند را می بریدند و موضع گیری قاطعی می کردند ولی متاسفانه اینگونه نشد. ما ماندیم که رمز این رفتار دولت و اینکه چرا این بند پاره نمی شود چیست؟

برخی معتقدند که تفکر امروز احمدی نژاد در حوزه فرهنگ بیش از آنکه تفکر حزب اللهی و اصولگرایانه باشد تفکرات مشایی است، شما تا چه اندازه این ادعا را قبول دارید؟

اجازه بدهید از این موضوع رد شویم. انتظار بیشتری از رییس جمهور می رفت که متاسفانه برآورده نشد.


مراجع از دولت ناراضی هستند

از دولت احمدی نژاد به عنوان نزدیک ترین دولت به مرجعیت و فقاهت یاد می شد اما همین دولت در ادامه روند خود موجبات انتقاد و دلخوری بسیاری از علما و مراجع را فراهم ساخت و تلاشی برای بهبود این ارتباط هم نکرد

بله همینطور است. در همین موضوع عفاف و حجاب مراجع بزرگی چون ایت الله مکارم شیرازی، آیت الله صافی و سایر آیات عظام اعتراض و انتقاد کردند. حتی در یکی از دیدارهای نوروزی رییس جمهور با مراجع، انها خواسته ها و مطالبات خود از وی را عنوان کردند که یکی از آنها همین بحث عفاف و حجاب بود ولی متاسفانه اعتنایی نشد. مردم راهپیمایی کردند باز هم توجهی نشد، بعدا طوری شد که حتی مراجع حاضر نشدند در خانه شان را به روی اعضای دولت باز کنند، این یعنی دولت مراجع را راضی نکرد. من شخصا با مراجع و علما در ارتباط هستم و نارضایتی و نگرانی آنها را می بینم باید علما و مراجع را راضی تر از این می کردند.

البته من نمی گویم که رییس جمهور به دین و اسلام و موازین و مراجع اعتقادی ندارند، نه ایشان دیندار است وزرا هم خوب هستند اما حاشیه ها مشکل دارند. می گویند بودجه های فرهنگی خوبی اختصاص داده شده، خب پس چرا در عمل چیزی مشاهده نمی شود بهرحال اگر عمل نشده یعنی همین مسئولان و دستگاه اجرایی از مسئولیت خود شانه خالی کرده اند.

زمانی خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم به ایشان گفتیم ما هر وقت با این آقایان صحبت می کنیم می گویند کارفرهنگی می کنیم ما که منکر کار فرهنگی نیستیم ولی خب باید ین کارها دیده شود. رهبری معظم هم فرمودند بله ما اگر می گوییم کار فرهنگی باید براساس موازین اسلام برای آن حد و حدود تعریف کرد، تعزیزات داریم مجازات داریم و ... که همه باید دیده شوند. یک طلبه را به دلیل امر به معروف و نهی از منکر ضرب و شتم می کنند یا یکی را به قصد کشتن می زنند، یا از نیروی انتظامی به دلیل برخورد با متخلفین و مروجین فساد انتقاد می کنند خب اینها کجایش کار فرهنگی است. این نگاه دولت باید اصلاح شود هرچند دیگر زمان آن گذشته است.

رویکرد دولت در بخش فیلم و سینما که به گفته برخی افراد از بدنه دولت نوعی گشایش بوده است با انتقاداتی مواجه شده، در این دولت فیلم هایی اجازه اکران گرفتند که حتی در دوره اصلاحات هم بعید به نظر می رسید اجازه اکران بگیرند. این رویکرد به ظاهر باز فرهنگی را چگونه می بینید؟

در حوزه سینما کارهای خوبی در این دولت شد اما کارهای ناشایست و بدی نیز شد برای مثال ما به جشنواره فیلم فجر سال 89 و 90 انتقادات جدی داشتیم و حتی وزیر را به مجلس فراخواندیم، جشنواره هایی با هزینه های میلیاردی که متعلق به مردم است برگزار می شود و شاهد اکران برخی فیلم ها و انجام برخی حرکات مغایر موازین اسلام در آن هستیم. وقتی چنین جشنواره هایی داریم دیگر جایی برای انتقاد از بی بی سی و من و تو فارسی وان نمی ماند. برخی افراد از همین دولت شانه به شانه و زانو به زانو هنرمندان زن می نشینند!اینها رفتارهایی نیست که در شان نظام جمهوری اسلامی باشدو ما به شدت به آن معترضیم.


دولت در مسیر لیبرالیسم فرهنگی گام بر می دارد

در واقع رویکرد فرهنگی دولت را نوعی لیبرالیسم فرهنگی می دانید؟

بله دولت نه تنها در مبارزه با لیبرالیسم فرهنگی انتظارات را برآورده نکرد بلکه خود در همین مسیر گام برداشت. این رویکرد آن چیزی نیست ک خواست ملت، مراجع و علما، خانواده شهدا و ... باشد.

نشریه خاتون را منتشر می کنند که هر صفحه آن را ورق میزنی تصاویری می بینی که توهین به زن و حجاب است، اینها همه مصداق لیبرالیسم فرهنگی است. من از اشخاص خاصی نام نمی برم ولی اینها همه تاثیرات جریان حاشیه دولت است. وقتی عملکردها را با گذشته مقایسه می کنیم می بینیم روز به روز لغزش ها بیشتر شده است این رویکرد با آن استواری مد نظر رهبری در عرصه فرهنگ همخوانی ندارد ما 8 سال اعتراض کردیم الان هم دیگر از این دولت مایوس شده ایم و باید امیدوار باشیم دولت بعدی بهتر عمل کند.

مدیران فرهنگی باید قاطعیت بیشتری داشته باشند

درخصوص انتصاب مدیران فرهنگی در دولت نهم و دهم؛ تا چه اندازه این افراد را آشنا و مسلط به مقوله فرهنگ می دانید؟

برخی افراد مثل وزیر ارشاد افراد متدین و دینداری هستند که تفکرات لیبرالی هم ندارند ولی خب این کافی نیست بلکه باید در عملکرد قاطعیت بیشتری داشته باشند و باورها و اعتقادات خودشان را پیاده کنند.

درخصوص زیر مجموعه های این مدیران فرهنگی و اینکه گفته می شود بیشتر انتصابات در زیرمجموعه های فرهنگی زیر نظر جریان انحرافی صورت گرفته و این زیرمجموعه ها بیشتر مرعوب و فرمانبر جریان انحراف هستند

متاسفانه این معضل در زیرمجموعه های فرهنگی دیده می شود و انتظار این است که همه در یک چارچوب حرکت کنند. پشت پرده هایی وجود دارد که من چندان اطلاعی ندارم که در آن مورد صحبت کنم.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved