سایت قانون: چهارمین اجلاس کمیسیون مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال نیجریه دوشنبه شب با امضای یک سند همکاری ۱۰ ماده ای توسط وزیر صنعت ، معدن و تجارت کشورمان و وزیر امور خارجه نیجریه به کار خود پایان داد.
چهارمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و نیجریه از 27 فروردین ماه جاری به مدت دو روز در تهران برگزار شد تا سطح تجاری دو کشور افزایش یابد.جمهوری فدراتیو نیجریه با 923 هزار کیلومتر مربع و بیش از 155 میلیون نفر جمعیت در غرب آفریقا قراردارد و درآمد سرانه در نیجریه 2 هزار و 500 دلار ، نرخ بیکاری 10 درصد و تورم آن 13.9 درصد است؛ میزان مبادلات ایران و نیجریه در سال گذشته 50 میلیون دلار برآورد شده ، بخش عمده این تبادلات متعلق به صادرات ایران به این کشور است. رقم تجارت نیجریه با جهان 131 میلیارد دلار است و چین، هلند، آمریکا، جمهوری کره، انگلستان، فرانسه، برزیل، آلمان، ایتالیا و هند مهمترین شرکای تجاری این کشور هستند.ریاست طرف ایرانی این کمیسیون را دکتر " مهدی غضنفری " برعهده داشت و خانم "ویولا اونوولیری " رییس هیات نیجریه ای اجلاس را عهده دار بود.
پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک قرار است سال 2013 میلادی درابوجا پایتخت نیجریه برگزار شود .
در بند اول این یاداشت تفاهم ، همکاری های اقتصادی و بازرگانی مورد توجه قرار گرفته که شامل ، افزایش تبادل هیات ها و برگزاری همایش ها و نمایشگاه های بین المللی، اهمیت همکاری در زمینه صنعت و معدن ، صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش های مختلف عمرانی ، راهسازی ، نیروگاهی ، پتروشیمی و نفت و اعلام آمادگی جهت امضای یادداشت تفاهم در چارچوب فدراسیون اتاق های جهانی WCF) ) و گروه دی هشت است .
همکاری های مالی ، بانکی ، بیمه ای و سرمایه گذاری محور دوم توافق این یادداشت تفاهم است که مواردی چون اعلام آمادگی جهت انجام دور دوم مذاکرات کارشناسی در خصوص انعقاد موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف ، توسعه هرچه بیشتر روابط بانکی و مالی بین دو کشور ، ارایه متن پیشنهادی یادداشت تفاهم همکاری در زمینه اقتصادی و فنی ، بیمه ای ، مبارزه با پولشویی وبورس را در برمی گیرد .
یکی دیگر از بند های این توافق همکاری در زمینه تکنولوژی ، صنعت و معدن است که شامل بازدید متقابل کارشناسان از معادن وصنایع معدنی دو کشور ، تبادل تجربیات در زمینه های مهندسی و فناوری معدن در بخش های استخراج ، اکتشاف و نوآوری ،موافقت با تبادل کالا و خدمات مورد نیاز طرفین و همکاری مشترک در بازارهای یکدیگر و بازارهای ثالث می باشد .
بند چهارم یادداشت تفاهم ، "اطلاعات و فناوری اطلاعات " است که براین اساس راه اندازی کارگروه حوزه اطلاعات و فناوری اطلاعات پیش بینی شده است .
همچنین یکی دیگر از بندهای مورد توجه در تعامل تهران و ابوجا ، همکاری در زمینه انرژی ، نفت و گاز است که موضوعاتی چون گسترش همکاری در زمینه نیرو ، صنایع نفت و گاز ، آموزش های تخصصی فنی و تربیت مربی و کادر آموزشی درارتباط با پروژه نفت، گازو پتروشیمی، آمادگی طرف ایرانی جهت احداث کارخانه کوئتینگ و ساخت یارد سکوهای دریایی را دربر می گیرد.
همکاری در زمینه پتروشیمی محور ششم همکاری ایران و نیجریه را شامل می شود که دراین بخش انتقال تجربیات در زمینه تولید کود شیمیایی و اعلام آمادگی جهت فروش محصولات پتروشیمی مورد توجه است .
افزایش همکاری ها در زمینه حمل ونقل و ارتباطات، ترانزیت کالا، امور زیربنایی بند هفتم سند همکاری است که محورهایی چون گسترش روابط هوانوردی و مبادله متن موافتنامه حمل ونقل هوایی ، همکاری شرکت های هواپیمایی دو کشور در زمینه اجاره هواپیما ، مشارکت در فروش صندلی پرواز، مساعدت در تعمیر هواپیما را در خود جای داده است .
همچنین انعقاد قرارداد بازرگانی بین شرکت های هواپیمایی معینه طرفین ، همکاری در اجرای برنامه بازرسی ایمنی ایکائو، انجام مذاکرات کارشناسی پیرامون موافقتنامه کشتیرانی تجاری – دریایی ، موافقت با استفاده از ظرفیت های خالی ناوگان کشتیرانی تجاری دو کشور ، صدور خدمات فنی و مهندسی و آموزش تخصصی دریایی ، بندری و کشتیرانی ، صدور خدمات ساخت اسکله و ... ، اعلام آمادگی کشتیرانی جمهوری اسلامی جهت حمل محمولات صادراتی و وارداتی کشور نیجریه به بنادر ایرانی و سایر نقاط جهان دیگر محورهای هفتمین بند این یادداشت تفاهم محسوب می شود .
وزیران صنعت ، معدن و تجارت و امورخارجه ایران و نیجریه همچنین درخصوص همکاری در زمینه مسکن و صدور خدمات فنی و مهندسی ایران به ابوجا به تشریک مساعی رسیدند و مقرر شد دبیرخانه مشترک با هدف همکاری دو کشور در زمینه فناوری ساختمان ، فناوری نوین ساخت و ...راه اندازی شود.
آمادگی طرف ایرانی جهت توسعه همکاری های زیست محیطی ، مشارکت دراجرای پروژه روغن پالم درنیجریه ،برگزاری دوره های آموزش کشاورزی و بخش شیلات و آبزی پروری محورهای اصلی نهمین بند توافق در زمینه کشاورزی و زیست محیطی رادر بر می گیرد .
آخرین بند توافق وزیران ایران و نیجریه شامل همکاری درزمینه دارو ، واکسن ، سرم و تجهیزات پزشکی و بهداشت است که براین مبنا اعلام آمادگی طرف ایرانی در زمینه تبادل استاد و دانشجو در مقاطع عمومی و تخصصی با اولویت دانشکده داروسازی، بازدید کارشناسان دربخش PHC از مراکز بهداشتی و سیستم های درمانی، همکاری در زمینه تحقیقات مشترک و انتقال تکنولوژی در علوم دارویی، بیوتکنولوژی و ژنتیک وواکسن ، داروهای ضد سرطان و تجهیزات پزشکی عنوان شده است .
همچنین اصلاحیه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری ، موافقتنامه انتقال محکومیت به حبس بین دو کشور و موافقتنامه حمل ونقل هوایی از دیگر اسنادی بود که در فرایند مذاکره کارشناسان دو کشور قرار گرفت و مقرر شد در آینده تکمیل شوند.
پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک قرار است سال 2013 میلادی درابوجا پایتخت نیجریه برگزار شود .
نگاه عدالت محورانه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا
وزیر صنعت ، معدن و تجارت در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری با بیان اینکه نگاه جمهوری اسلامی ایران به آقریقا برمبنای نوعی همکاری عادلانه و در شرایط برابر است، گفت : دیدگاه های استعماری که در قرون مختلف علیه این قاره بوده همواره مورد انتقاد ما بوده است .
"مهدی غضنفری" در اختتامیه چهارمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و نیجریه عنوان کرد: سفر وزیر امور خارجه نیجریه به ایران بیانگر آن است که روابط تهران و ابوجا در حد اعلای خود است و دو کشور علاقه مند هستند تا روابط خود را توسعه دهند .
وزیر صنعت ، معدن و تجارت ابراز امیدواری کرد تا ایران و نیجریه در پنجمین اجلاس مشترک شاهد حضور پررونق بخش خصوصی باشند .
وی همچنین با اشاره به 10 محور سند همکاری میان ایران و نیجریه گفت : تعداد محورهای مورد توافق زیاد است و لازم است معاونان هر وزارتخانه از دو کشور روند پیشرفت را بررسی کنند .
دکتر غضنفری این توضیح را نیزداد که اگر آهنگ روابط دو کشور کمی آهسته به نظر می رسد اما در مقابل روند آن مبتنی بر عدالت است .
وی به توضیح نحوه اجرای فاز نخست قانون هدفمندی یارانه ها در ایران پرداخت و تصریح کرد: اجرای موفق قانون در مرحله اول مورد تایید موسسات بین المللی بود و دولت نیجریه که در ابتدای اجرای قانون هدفمندی است تمایل بسیاری به بهره گیری از تجارب ایران دراین خصوص دارد .
وزیر صنعت ، معدن و تجارت افزود: همکاری میان دو کشور به اشکال مختلف وجود دارد که به عنوان نمونه می توان به سرمایه گذاری جهت احداث کارخانه در نیجریه اشاره کرد و مقرر شده در ملاقات وزیر امور خارجه نیجریه با وزیر بهداشت ، درمان و اموزش پزشکی کشورمان شکلی از همکاری ها تعیین گردد.
وزیر امور خارجه نیجریه با بیان اینکه سفر او هیات همراهش به کشورمان فرصت مناسبی را برای طرف نیجریه ای جهت دیدار و ملاقات با مقامات ایرانی و گفت وگو برای توسعه روابط فراهم کرده ، گفت : درسه روز گذشته کارشناسان دو کشور تلاش زیادی جهت یافتن زمینه های همکاری مشترک داشتند که سند همکاری شاهدی برای اراده دو کشور جهت ارتقا روابط است .
به گزارش شاتا ،خانم " ویولا اونوولیری همچنین ابراز امیدواری کرد: تا توافقات حاصله میان دو کشور زمینه حضور بیشتر بخش های خصوصی را در ایران و نیجریه فراهم کند که از نظر او گسترش همکاری و تعاملات بیشتر اتاق ها از هدف های تفاهمنامه می باشد .
وی در پایان با اشاره براینکه سند همکاری به منظور تنظیم روابط تدوین شده ، گفت : توسعه مناسبات و گسترش همکاری ها منجر به انتقال تجارب می شود.
این مقام نیجریه ای در پایان از وزیر صنعت ، معدن و تجارت کشورمان برای سفر به ابوجا دعوت کرد.