نگراني مردم دوباره از سر گرفته شد؛
روزنامه ابتکار: دور دوم ارسال پيامک براي افراد دوباره از سر گرفته شد و براي برخي ديگر از شهروندان پيامکي با همان مضمون قبلي ارسال شد: آقاي... نظر به تمکن مالي، لطفاً جهت انصراف از دريافت يارانه، به سامانه Refahi.ir مراجعه نماييد.
پس از اينکه سازمان هدفمندسازي يارانهها در اسفند ماه سال گذشته پيامکهايي براي برخي شهروندان که به گفته آنها داراي”تمکن مالي” بودند ارسال نمود و با اعتراضاتي گسترده از سوي شهروندان مواجه شد، مديرعامل سازمان هدفمندي يارانهها براي کاهش بار منفي اين اقدام گفت: انصراف از دريافت يارانه نقدي به هيچ وجه اجباري نيست. بهروز مرادي كه پيش از اين در خصوص پيامك انصراف از يارانه نقدي كه به شماري از خانوارهاي ايراني ارسال شده بود، گفته بود كه انصراف از يارانه كاملا اختياري است، حرفهاي تازهاي درباره انصراف از يارانه گفته كه به منزله اجبار انصراف از مابهالتفاوت يارانه فاز اول و دوم هدفمندسازي يارانههاست.
اما ماجرا بدين جا ختم نشد و ارسال پيامک انصراف براي افراد مجددا از سر گرفته شدهاست و اين مسئله سبب شد تا روز گذشته گروه کثيري از شهروندان با حضور در برابر ستاد هدفمندي، نسبت به ارسال پيامک حذف يارانه اعتراض کنند.
هدفمندي يارانهها هر چند در اصل و ذات خود، اقدامي لازم براي برون رفت اقتصاد ايران از بحران بود و به تعبيري”جراحي اقتصاد ايران” ناميده ميشد اما به دليل اجراي نامناسب، اينک به نگراني بزرگ طبقه متوسط جامعه تبديل شدهاست.
بسياري از كارشناسان معتقدند در هدفمندي يارانهها، طبقات فرودست اقتصادي جامعه به معناي واقعي کلمه متمتع شدند. آنها براي دهههاي متمادي، به دليل کم مصرف بودنشان، کمترين بهرهها را از يارانهها ميبردند ولي در اين طرح، سهم و حق خود از يارانهها را ستاندند به گونهاي که گاه درآمد برخي خانوارهاي فقير و پرجمعيت با دريافت يارانهها به دو الي سه برابر قبل رسيد و اوضاع آنها را نسبت به قبل بهبود بخشيد که البته دستاوردي مناسب -و البته غيرپايدار- در عرصه تحقق عدالت اجتماعي است.
اقشار پردرآمد نيز هر چند در طرح هدفمندي با افزايش هزينههايي به مراتب بيشتر از يارانه دريافتي مواجه شدند اما توان ماليشان به حدي بالا هست که بتوانند بدون آسيب اقتصادي گذران زندگي کنند. وانگهي بسياري از اين افراد، در پروسههاي اقتصادي حضور دارند و قادرند فشار مالي را به حلقههاي بعدي منتقل کنند.
در اين ميان، بخش عمدهاي از مردم که طبقه متوسط را تشکيل ميدهند، بهرغم دريافت يارانههاي 44 هزار و 500 توماني نتوانستهاند موازنهاي بين دخل و خرجشان بعد از طرح هدفمندي ايجاد کنند؛ چه آنکه يارانه دريافتي، به هيچ وجه تکافوي هزينههاي رو به رشد و قيمتهاي روزافزون را نميکند به گونهاي که يارانه بسياري از خانوارهاي طبقه متوسط، صرفا به کار پرداخت بخشي از قبوض آب و برق و گاز و تلفن ميآيد و اين درحالي است که غير از قبوض مذکور، چيزهاي ديگر نيز در اين مدت به شدت گران شدهاست. هم از اين روست که بسياري از مردم ميگويند که نه يارانهها را ميخواهيم و نه افزايش قيمتها را.
با همه اين اوصاف مدتي است که دولت آمادگي خود را براي اجراي فاز دوم طرح هدفمندي اعلام ميکند و حتي واريز 28 هزار تومان (فعلاً غيرقابل برداشت) به حساب مردم را نيز مقدمه اجراي مرحله دوم ميداند.
به گزارش عصر ايران، اجراي مرحله دوم قطعاً موج جديدي از افزايش قيمتها را به دنبال خواهد داشت. اين موضوعي محرمانه نيست و رئيس سازمان هدفمندي نيز در گفتوگوي اخير تلويويزني خود بدان صحه گذاشته و از”اصلاح” مجدد قيمت حاملهاي انرژي سخن گفتهاست.
طبق تجربه، افزايش قيمتها در مرحله جديد نيز بيش از افزايش مبلغ يارانه خواهد بود؛ وانگهي افزايش يارانه بسياري از مردم نيز رسما منتفي شدهاست. حقوق، دستمزد و ساير درآمدهاي مردم هم که افزايش متناسبي نداشتهاست. لذا ميتوان گفت که اجراي عجولانه مرحله دوم هدفمندي، منجر به تشديد فشارهاي اقتصادي بر مردم و مشخصا طبقه متوسط -که عمدتا کارمند و کارگر و کاسب جزء هستند- ميشود.
اين در حالي است كه اکثر مردم - دستکم طبقات متوسط - اينک نگران اجراي فاز دوم هدفمندي و گرانيهاي ناشي از آن هستند؛ اين نگراني، البته صرفا در ميان مردم کوچه و خيابان نيست و دغدغه برخي مسئولان را نيز باعث شدهاست؛ حتي رئيس مجلس هم که چندي پيش گفته بود فاز دوم هدفمندي”توفان تورم” ايجاد ميکند، طي نامهاي به رهبر انقلاب از ايشان خواسته با استفاده از اختياراتشان، جلوي دولت در اجراي فاز دوم هدفمندي را بگيرند.
در اين راستا بسياري از شهروندان در گفتوگو با فارس، از سخنان مرادي رئيس سازمان هدفمندي يارانهها در صداوسيما انتقاد داشته و ميگفتند: گرچه اعلام شده يارانه افراد متمکن و به صورت اختياري و با تقاضاي فرد حذف ميشود اما مگر ما بازنشستگان و مردم عادي چه تمکن مالي داريم که بدون وارد شدن به سايت اعلام شده و بدون ارسال پيامک، يارانههاي 28 هزار توماني قطع شدهاست.
فرد ميانسالي گفت: بازنشسته آموزش و پرورش هستم و 4 فرزند دارم، پيامک تمکن مالي را دريافت کردم اما روز پنجشنبه هر چه تلاش کردم وارد سايت رفاهي شده و عدم انصراف را اعلام کنم اما يارانه 28 هزار تومان برايم واريز نشد.اين بازنشسته گفت: بسياري از مردم سواد درست و حسابي ندارند و اگر وارد سايت شوند نميدانند چه کار کنند. مرد ديگري که ميانسال بود، گفت: براي من پيامک ارسال شده و من نيز بازنشسته ارتش و هنوز مستاجر هستم اما 28 هزار تومان قطع شده ولي هنوز يارانه 45 هزار و 500 تومان واريز ميشود.
اين در حالي است كه مردم با مراجعه به ستاد هدفمندي مدارک مورد نياز را ارائه ميکنند، ولي گفته ميشود جواب قطعي را بعدا به اطلاع آنها خواهند رساند.