مدير امور کشت و صنعتهاي نظام صنفي کشاورزي خوزستان از افزايش بيسابقه شوري آب کارون خبر داد.
به گزارش ايسنا، محسن ممبيني با اشاره به اينکه شوري آب درنهايت باعث کاهش توليد ميشود، گفت: براي هر کشت محدودهاي به نام”حد آستانه افت محصول” تعيين شده که براي نيشکر، آستانه تحمل شوري 7.1 ميليموس بر سانتيمتر است و هرچه اين مقدار بالاتر برود و آبياري ادامه يابد، افت محصول بيشتر ميشود و با افزايش هر واحد شوري، افت 5 درصدي توليد را در هر هکتار نيشکر خواهيم داشت؛ اين مسئله براي بقيه محصولات کشاورزي هم صادق است.
وي افزود: با توجه به اينکه نوع خاک منطقه از نوع سنگين است و سطح آبهاي زيرزميني بالاست، بالا بودن EC خاک و آبياري آب با EC بالا، مشکلات فراواني براي محصولات ديگر به وجود ميآورد. متأسفانه با وجود اينکه حد آستانه تحمل گندم به شوري 4 ميليموس بر سانتيمتر است ولي اين نکته را نبايد فراموش کرد که تداوم آبياري با اين آب و نوع خاک، آن هم در زمينهاي بدون زهکش، مشکلات فراواني را براي کشاورزان به وجود ميآورد و اين مسئله باعث افزايش قابل توجه نمک در پروفيل خاک ميشود.ممبيني گفت: با وجود اينکه ذخيره آب پشت سد کارون يک ميليارد مترمکعب بيشتر از سال قبل بوده اما دبي پايين آب، شور شدن آن را به دنبال داشتهاست.
مدير امور کشت و صنعتهاي نظام صنفي کشاورزي خوزستان، متوسط ميانگين EC در سال 1390 را بين 84.1 تا 79.2 ميليموس بر سانتيمتر اعلام کرد و افزود: اين ميزان EC در 29 اسفند سال 90 به 89.3 رسيد.
وي خاطرنشان كرد: متأسفانه در نمونهگيريهاي مختلفي که از کانالهاي آب منتهي به زمينهاي کشاورزي، آن هم در دماي مناسب و کمتر از 20 درجه گرفته شد، گاهي درجه شوري آب به خصوص در20 کيلومتري جاده اهواز از سمت منطقه کوت عبدالله به 78.3 هم ميرسد و با توجه به اينکه کشاورزان داراي دستگاه سنجش EC نيستند و دانش آن را در اختيار ندارند، متوجه علل کاهش و افت توليد نميشوند و با توجه به اينکه در مرحله خوشهزني گندم هستيم، ضربه سنگيني به کشاورزي خوزستان وارد ميشود.
ممبيني تصريح کرد: با وجود تمام زحماتي که سازمان آب و برق خوزستان براي تأمين آب کشاورزي متحمل ميشود اما بايد به مسئله کيفيت آب توجه ويژهاي شود زيرا آب مهمترين و حياتيترين نياز در بخش کشاورزي به شمار ميرود و قطعا کشاورزان بعد از برداشت متوجه خواهند شد که با چه مشکلي مواجه شدهاند و آن وقت است که مراجعات به بيمه کشاورزي شدت ميگيرد كه ديگر آن زمان فايدهاي ندارد.
وي بيان كرد: در ماههاي گذشته شخصيتهاي علمي و دانشگاهي و کارشناسان زبده کشاورزي اعلام کردهاند که آبگيري سد گتوند باعث بالارفتن EC آب کارون ميشود که مورد توجه قرار نگرفت و متأسفانه کاهش دبي رودخانه کارون هم اين بحران را افزايش ميدهد و قطعا با قرار گرفتن در فصل گرما درجه شوري آب بيشتر از قبل هم خواهد شد. اين موضوع کشاورزي خوزستان به خصوص محصولاتي مانند گندم و نيشکر را با مشکلات عديدهاي مواجه ميكند.
مدير امور کشت و صنعتهاي نظام صنفي کشاورزي خوزستان تصريح کرد: يکي ديگر از مشکلاتي که قطعا با افزايش EC آب، خوزستان را وارد چالشي ديگر ميکند، عدم دلگرمي و اميدواري روستاييان براي کشاورزي و توليد است و با اين رويه بايد شاهد مهاجرت روستاييان به شهر براي يافتن شغلي ديگر باشيم که نتيجه آن گسترش حاشيهنشيني، خالي شدن روستاها، افزايش بيکاري و ناهنجاريهاي اجتماعي است.
ممبيني با اشاره به اينکه هماکنون شوري آب در بخش جنوبي اهواز در دماي 14 درجه سانتيگراد بيش از 5.3 ميليموس بر سانتيمتر است، افزود: به هر ميزان که نزديک به حوضههاي پاييندستي کارون برويم EC آب افزايش بيشتري خواهد داشت. حتي در سال 87 که با خشکسالي مواجه بوديم EC آب رودخانه کارون به اين ميزان افزايش نيافته بود و قطعا اگر اين شرايط کنترل نشود زمينهاي حاصلخيز کشاورزي در آيندهاي نزديک به زمينهاي غيرقابل کشت تبديل ميشوند.