سایت ملت آنلاین: رئيس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور گفته است كه«آمار طلاق در سه سال گذشته با روند رشد ۱۴ درصدي مواجه بوده و قطعا مسئولان بايد به اين مسئله توجه داشته باشند.» كارشناسان خانواده و سلامت جنسي ميگويند كه علت ۳۰ تا ۴۰ درصد طلاقها در ايران مشكلات جنسي است. زنگ خطر! طلاق در چهار سال گذشته بيش از 10 درصد رشد داشته است، اما هنوز حرفزدن از مهمترين علت طلاق يعني روابط جنسي زوجها تابو است.
ثبت حدود ۱۱۸ هزار واقعه طلاق تا پايان ديماه امسال
بسياري از كارشناسان دلايلي چون شناخت ناكافي زوجها از يكديگر، دخالت خانوادهها، توقعات نامعقول دو طرف از هم، عدم وفاداري، اعتياد، مشكلات عاطفي، مشكلات اقتصادي، مهريههاي سنگين، كوتاهبودن مدت آشنايي، تفاوت راههاي آشنايي دو طرف، خشونت عليه زنان و فرهنگ مردسالاري و از همه بيشتر عدم مهارت در روابط جنسي را به عنوان عوامل مهم افزايش آمار طلاق معرفي ميكنند.
بر اساس آخرين آمار اعلام شده از سوي سازمان ثبتاحوال در ده ماهه امسال 117 هزار و 847 واقعه طلاق در كشور ثبت شده است. اگر اين آمار با آمار طلاق سالهاي گذشته مقايسه شود به وضوح ميتوان روند رو به رشد طلاق در جامعه ايران را حس كرد، رشدي كه گويي هيچ چيز از جمله هشدارهاي مكرر كارشناسان و مسئولان مانع آن نشده است.
درباره اين آمار رو به رشد همين بس كه چندي پيش يكي از مسئولان دادگستري از وجود ١٢ هزار پرونده طلاق توافقي طي يكماه در سراسر كشور خبر داد و گفت كه اين نوع طلاق، دومين موضوع پروندههاي مدني است. اوضاع بدتر هم ميشود وقتي كه به اين آمار رو به رشد، آمار طلاق عاطفي هم اضافه شود.
اوضاع آن قدر خراب است كه يك استاد دانشگاه معتقد است كه اگر كشور ما يك گام ديگر در حوزه طلاق بردارد، بر سكوي چهارم آمار طلاق در دنيا خواهد ايستاد. براساس آمارهاي ثبت احوال در 9 ماهه سال 1390، 104 هزار و 992 واقعه طلاق به ثبت رسيده كه نسبت بهمدت مشابه سال قبل 1/4درصــد افـزايش داشته است.
مدتي قبل هم رئيس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور گفته بود كه«آمار طلاق در سه سال گذشته با روند رشد 14 درصدي مواجه بوده و قطعا مسئولان بايد به اين مسئله توجه داشته باشند.»
مهمترين عامل طلاق و تابوهاي بازدارنده
آمار و علائم طلاق نشان ميدهد كه جامعه ايران با يك آسيب جدي اجتماعي روبهرو است. كارشناسان مسائل اجتماعي هم كمابيش به اين موضوع ميپردازند و دلايلي براي آن ذكر ميكنند. بسياري از كارشناسان دلايلي چون شناخت ناكافي زوجها از يكديگر، دخالت خانوادهها، توقعات نامعقول دو طرف از هم، عدم وفاداري، اعتياد، مشكلات عاطفي، مشكلات اقتصادي، مهريههاي سنگين، كوتاهبودن مدت آشنايي، تفاوت راههاي آشنايي دو طرف، خشونت عليه زنان و فرهنگ مردسالاري و از همه بيشتر عدم مهارت در روابط جنسي را به عنوان عوامل مهم افزايش آمار طلاق معرفي ميكنند.
از اين موارد فقر و بيكاري و مهريههاي سنگين در دسته علل اقتصادي طلاق قرار ميگيرد. ازدواج بدون شناخت و مطالعه قبلي، خشونت عليه زنان و فرهنگ مردسالاري را ميتوان جزو علل فرهنگي طلاق محسوب كرد. اعتياد، خيانت به همسر و عدم مهارت در روابط جنسي نيز در شاخه علل اجتماعي طلاق جاي ميگيرد.
از ميان اين دلايل مهارت نداشتن در ارتباط جنسي قرباني زيادي ميگيرد، اما به دلايل مختلف از جمله تابو بودن اظهارنظر عمومي درباره مسائل جنسي، كمتر به آن پرداخته ميشود. كارشناسان خانواده و سلامت ميگويند كه علت 30 تا 40 درصد طلاقها در ايران مشكلات جنسي است.
در بررسي علل و عوامل طلاق در ايران، مشكلات جنسي مسكوت مانده است، در حالي كه حقيقت آن است كه بيشتر طلاقها ناشي از ناآگاهيهاي جنسي است. طبق برخي اظهارنظرها 25 تا 40 درصد مردان و زنان ايراني از اختلالات و ضعف جنسي رنج ميبرند. اختلال توانايي جنسي به عنوان يكي از بيماريهاي شايع جوامع بشري است و در جامعه ايران معمولا به علت شرم و حيا از ديد بيماران پنهان و امكان معالجه و درمان آن فراهم نميشود.
كارد بر استخوان و انفعال مسئولان
پيامدهاي مخرب طلاق تا حدودي مسئولان را هوشيار كرده است، مسئولاني كه متاسفانه به همهچيز از زاويه طرح و لايحههاي ضربتي نگاه ميكنند. در اين ميان دولت هم خطر اين بحران را احساس كرده است. مدتي قبل رئيس مركز امور زنان و خانواده از تقديم برنامههاي ستاد پيشگيري از طلاق براي تصويب به مجلس شوراي اسلامي خبر داد و گفته بود در اين لايحه وظايفي براي دستگاههاي مختلف همچون آموزش و پرورش، دانشگاهها، ثبتاحوال، قوهقضاييه، صدا و سيما براي جلوگيري از طلاق تعريف شده است.
مجلس هم نگران است. يك عضو كميسيون اجتماعي مجلس نيز با ابراز نگراني از رواج طلاق در جامعه ميگويد: در صورت عدم توجه مسئولان به افزايش معضل طلاق، در آينده نزديك بايد منتظر بروز بحرانهاي اجتماعي در سطح جامعه باشيم. يكي ديگر از نمايندگان مجلس نيز تنها راه كاهش آمار طلاق در جامعه را فرهنگسازي و توسعه سطح معيشتي مردم ميداند و...
از اين دست اظهارنظرهاي مسئولان كم نيست. اين اظهارنظرها فقط نشان ميدهد كه كارد به استخوان رسيده و مسئولان هم اين را متوجه شدهاند وگرنه در عمل هيچ اقدام مثبت و رو به جلويي ديده نميشود و موريانه طلاق در حال خوردن پايه نهاد خانواده است.