روزنامه شرق: تعداد شاغلان کشور از پاییز سال ۸۹ تا پاییز امسال بیش از ۸۰۰هزار نفر کاهش یافته است. این میزان ریزش مشاغل را از مقایسه وضعیت بیکاری دو پاییز اخیر میتوان برداشت کرد.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، در پاییز امسال در حالی میزان شاغلان کشور به ۲۰میلیون و صدهزار نفر رسیده که این تعداد در پاییز سال گذشته ۲۰میلیون و ۹۰۰هزار نفر بود. کاهش شاغلان کشور در شرایطی است که طبق اعلام دولت طی شش ماهه امسال یکمیلیون شغل ایجاد شده است اما آمارهای مرکز آمار نشان میدهد که تعداد فرصتهای شغلی موجود کاهش یافتهاند.
از بهار سال ۹۰ تا پایان پاییز امسال هم میزان شاغلان بیکار شده کشور یکمیلیون و ۳۰۰هزار نفر هستند اما از آنجایی که مقایسه بهار و پاییز شبهه بیکاری فصلی را به همراه دارد، مقیاس را همان فصل مشترک در نظر میگیریم که نشان میدهد اقتصاد ایران در پاییز امسال کاهش ۸۰۰هزار شغل را تجربه کرده است. علی دادپی، استاد دانشگاه کلایتون کاهش ۸۰۰هزار نفری شاغلان ایران را محتمل و نگرانکننده میداند و متذکر میشود که با توجه به شوک تحریمها و اجرای هدفمندسازی یارانهها اینچنین اتفاقی ممکن است رخ داده باشد.
ضرر ۱۳هزار میلیاردتومانی اقتصاد ایران
با احتساب تولید ناخالص ۳۷۰هزار میلیارد تومانی و جمعیت ۲۰میلیونی شاغلان کشور میتوان میزان درآمد یا تولید هر شاغل ایرانی را سالانه ۱۷میلیون تومان برآورد کرد. با توجه به این رقم، بیکاری ۸۰۰هزار شاغل در اقتصاد ایران به معنای آن است که فرصت کسب ۱۳هزار میلیارد تومان در سال از بین رفته است. در این مورد علی دادپی نیز تایید میکند که با کاهش میزان تولیدناخالص داخلی کشور در پایان سال میتوان فهمید که کاهش ۸۰۰هزار شغل چقدر با واقعیت مطابقت داشته است.