مدیرکل پردازش و ساماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از جعل فیپا در برخی شهرهای کشور با قیمتهایی حدود 10 تا 20 هزار تومان خبر داد و ناشران را از هرگونه همکاری خارج از ضوابط و مقررات با این قبیل مراکز بر حذر داشت.
به گزارش خبرنگار مهر همایش ناشران کشور با مسئولان بخش فیپای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران صبح امروز یکشنبه 30 بهمن در سالن همایشهای این سازمان برگزار شد.
این مراسم با حضور اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از معاونان و مدیران این سازمان و حدود 90 نفر از ناشران کشور برپا شد.
در این مراسم رضا خانیپور مدیر کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سخنانی همکاری ناشران را با اداره کل مطبوعش خوب توصیف کرد و گفت: طبق آمار مربوط به سال 2004 میلادی کتابخانه ملی ایران بعد از کتابخانه کنگره آمریکا و کتابخانه بریتانیا سومین مرکز اصلی در صدور فیپا برای ناشران است.
وی همچنین از افزایش درخواستهای ناشران برای اخذ فیپا در 2 مقطع از سال، یکی پیش از آغاز سال تحصیلی و دیگری قبل از شروع نمایشگاه تهران سخن گفت و یادآور شد: با این وجود نیروهای شاغل در بخش فیپا محدود است و پاسخگوی همه نیاز ناشران نیستند. در عین حال ما تلاش میکنیم به این درخواستها پاسخ دهیم.
وی همچنین با اشاره به برخی مشکلات مربوط به فیپا گفت: برخی از کتابها مجوز نمیگیرد. علی رغم این برای آنها فیپا صادر میشود. این وضعیت در مورد کتابهایی که مجوز میگیرند، ولی چاپ نمیشوند هم صادق است.
مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین از جعل فیپا توسط برخی افراد و موسسات ناشناس در یکی دو شهرکشور خبر داد و نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرد.
وی گفت: متأسفانه در برخی مناطق کشور فیپاهایی به صورت جعلی و با قیمتهای 10 تا 20 هزار تومان صادر میشود و جای تأسف دارد که برخی از ناشران به این مراکز مراجعه میکنند.
وی یادآور شد: این اتفاق در حالی رخ میدهد که کتابخانه ملی 2 روزه آن هم به صورت رایگان برای کتابخانه ناشران فیپا صادر میکند.
در این برنامه همچنین محبوبه قربانی معاون این اداره کل نیز در سخنانی گزارشی از عملکرد بخش فیپای الکترونیک کتابخانه ملی را ارائه کرد.
به گفته وی و بر اساس آمار موسسه خانه کتاب در حال حاضر 8769 ناشر در کشور مجوز نشر دارند که البته همه آنها فعال نیستند.
تاکنون هم 6483 ناشر به عضویت سامانه فیپای الکترونیک درآمده اند که 1131 ناشر حقیقی، 5352 ناشر هم حقوقی هستند.
در این برنامه همچنین سعیده اکبری داریان، سرپرست اداره کل منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در گزارشی که از عملکرد واحد مربوطه ارائه کرد، گفت: 145 هزار و 738 عنوان رکورد فیپا که در این واحد به ثبت رسیده، فاقد موجودی است. به عبارت دیگر بسیاری از کتابها و منابع که فیپا میگیرند از سوی ناشران به کتابخانه ملی ارائه نمیشوند. این در حالی است که یکی از وظایف ناشران، تحویل کتاب به این سازمان به محض دریافت فیپا است.
وی با بیان اینکه سیاست کلان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، توسعه خدمات غیرحضوری برای کاربران آن است، توسعه کتابخانه دیجیتال، دیجیتال سازی منابع و توسعه استفاده از خدمات مرجع مجازی را از طرحهای در دست اجرای این سازمان یاد کرد.
در ادامه این برنامه تنی چند از ناشران به بیان برخی دغدغههای خود در زمینه صدور فیپا برای کتابهایشان پرداختند.