رادیو آلمان: لایحهی بودجه سال ۹۱ با ۵۷ روز تاخیر تقدیم مجلس شد. شماری از نمایندگان این تاخیر را غیرقانونی خوانده و از هیات رئیسه خواستند از پذیرش لایحه خودداری کند. به پیشنهاد دولت بودجه دفاعی سال آینده ۱۲۷ درصد افزایش مییابد.
برابر اصل ۵۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی «بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی که در قانون مقرر میشود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم میگردد.» مطابق زمانبندی نحوه بررسی لایحهی بودجه در آئیننامه داخلی مجلس، دولت موظف است حداکثر تا ۱۵ آذر ماه هرسال لایحهی پیشنهادی خود را به مجلس ارائه کند.
دولت محمود احمدینژاد هیچگاه در مهلت مقرر پیشنویس بودجه را تحویل نداده است. لایحه بودجه سال جاری اول اسفند ماه ۱۳۸۹ با ۷۵ روز تاخیر به مجلس ارائه شد و تصویب آن تا بیستم اردیبهشت سال ۹۰ ادامه داشت. این تاخیرها، به رغم اعتراض نمایندگان و تذکرهای پی در پی علی لاریجانی رئیس مجلس هیچگاه پیامدی برای دولت نداشته است.
کاهش ۲۸ هزار میلیاردی بودجه پیشنهادی
محمود احمدینژاد سرانجام پیش از ظهر چهارشنبه، ۱۲ بهمن ماه همراه با شماری از اعضای کابینه وارد مجلس شد تا لایحهی پیشنهادی بودجه سال ۹۱ را به هیات رئیسه تحویل دهد. مجموع بودجه سال ۹۱ حدود ۵۱۰ هزار میلیارد تومان تعیین شده که نسبت به بودجه پیشنهادی دولت برای سال گذشته ۲۸ هزار میلیارد تومان کمتر است.
ظاهرا کاهش بودجه به دلیل دستکاریهای نمایندگان در بودجهی سال جاری انجام شده است. بودجه سال ۹۰ پس از تغییرات مجلس با رقم ۵۰۸ هزار میلیارد تومان به تصویب رسید. حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از بودجه سال آینده به شرکتهای دولتی اختصاص دارد. به گزارش پایگاه خبررسانی مجلس، محمود احمدینژاد گفت: «ما سعی کردیم هزینههای مصرفی دولت را کاهش دهیم و بودجه شرکتهای دولتی افزایش پیدا کرده است؛ این بدان معناست که سرمایهگذاری، تولید و خدمات اضافه خواهد شد.»
رشد اقتصادی معطل سرمایهگذاری
به گفتهی محمود احمدینژاد برای حمایت از تولید، مجموع سرمایه گذاریهای دولت و شرکتهای دولتی در سال آینده، با ۲۰ درصد افزایش به نسبت سال جاری، ۱۳۶ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. او میگوید محور اصلی لایحه بودجه ۹۱ دست یافتن به رشد ۸ درصدی اقتصادی و کاهش میزان بیکاری است. احمدینژاد مدعی است دولت برای اشتغال دو نیم میلیون نفر برنامهریزی کرده است.
حمید حسینی، عضو هیات رئیسه اتاق تهران در یادداشتی که ۲۷ دیماه در سایت خبرآنلاین منتشر شد، به بررسی علتهای "کاهش رشد اقتصادی و بحران بیکاری" پرداخته است. به اعتقاد حسینی، برای دست یافتن به اهداف برنامه پنجم توسعه، سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است، در صورتی که «بازار بورس و فرابورس بیش از پنج هزار میلیارد تومان امکان جذب منابع جدید ندارد و سرمایه گذاری خارجی نیز حداکثر سالانه ۳ تا ۵ میلیارد دلار است.» برخی از کارشناسان رشد اقتصادی در سال آینده را حدود دو درصد پیشبینی کردهاند.
افزایش ۱۲۷ درصدی بودجه دفاعی
خبرگزاری مهر ۱۲ بهمن به نقل از محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس نوشت، در تنظیم بودجه سال ۹۱ هر بشکه نفت ۸۵ دلار و هر دلار آمریکا ۱۱۵۰ تومان محاسبه شده است. بهای نفت در بودجه امسال ۸۰ دلار پیش بینی شده بود که مجلس آن را به ۸۱/۵ دلار افزایش داد.
خبرگزاری موج اردیبهشت سال جاری به نقل از علی رشیدی رییس انجمن اقتصاد دانان نوشت، با توجه به اختلاف بهای نفت در لایحه بودجه و قیمتهای واقعی بازار جهانی "شاهد سالانه ۱۵-۱۴ میلیارد دلار تفاوت در درآمدهای کشور خواهیم بود." رشیدی میگوید «از این درآمدهای اضافی ۳ میلیارد دلار برای تقویت قوای دفاعی و نظامی هزینه خواهد شد.» به گفتهی احمدینژاد در بودجه سال ۹۱ نیز بودجه دفاعی کشور به نسبت امسال ۱۲۷ درصد افزایش پیدا کرده است.