خبرگزاری مهر: محمود احمدی نژاد به منظور انجام سفر دورهای به 4 کشور آمریکای لاتین صبح امروز تهران را به مقصد کاراکاس پایتخت ونزوئلا ترک کرد.
روزنامه مردمسالاری: ده روز قبل بود که هوگو چاوز تازه از بستر بيماري برخاسته، در گفت وگويي تلفني با شبکه تلويزيوني دولتي " ونزولانا دو تلويزيون (VTV) " خبر داد که محمود احمدي نژاد در آغاز سال ميلادي با ما ديدن مي کند; امروز همان روزي است که هوگو چاوز وعده آن را داده بود، روزي که مسافر سفرهاي استاني به سفر قاره اي مي رود! براساس آنچه اعلام شده احمدي نژاد به عنوان اولين مقصد خود وارد کاراکاس پايتخت ونزوئلا خواهد شد و ضمن عيادت از 'هوگو چاوز' رييس جمهوري اين کشور، با وي درخصوص موضوعات مورد علاقه دو کشور گفت و گو خواهد کرد. سپس در سفر به نيکاراگوئه در مراسم تحليف دانيل اورتگا رييس جمهوري اين کشور که در انتخابات اخير با راي مردم مجددا به رياست جمهوري انتخاب شده است، شرکت مي کند و پس از آن احمدي نژاد در سفر به هاوانا، پايتخت کوبا نيز با مقامات عالي رتبه اين کشور درباره مسايل مختلف مورد علاقه طرفين از جمله روابط دو جانبه و مسايل منطقه اي و بين المللي رايزني خواهد کرد و از آنجا راهي اکوادر مي شود. به گفته مديرکل بين الملل نهاد رياست جمهوري تعدادي از وزيران از جمله وزير خارجه، صنعت معدن و تجارت، نيرو و اقتصاد، رئيس جمهور را در اين سفر 5 روزه همراهي مي کنند.
اين سفر در حالي صورت مي گيرد که محمود احمدي نژاد براي پاسخگويي به سوالات نمايندگان، براي سه شنبه اين هفته به کميسيون امنيت ملي دعوت شده است و در روزهاي اخير اين سوال مطرح بود که از بين عيادت از هوگو چاوز و شرکت در مراسم تحليف اورتگا يا حضور در مجلس شوراي اسلامي کدام يک براي احمدي نژاد اولويت دارد؟! کميسيون امنيت ملي قرار است دو سوال از مجموعه سوالات طرح شده توسط نمايندگان از احمدي نژاد را با حضور نمايندگان سوال کننده در اين جلسه طرح کند.
علي مطهري، کسي که به همت او پس از ماهها نامه سوال نمايندگان از احمدي نژاد به جريان افتاده است، روز گذشته در گفت وگو با مهر، با بيان اينکه دو محور از طرح سئوال از رئيس جمهور به کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي ارجاع شده است، گفت: سئوال درباره علت مبني بر ابقاي مصلحي وزير اطلاعات و همچنين نحوه عزل متکي وزير سابق خارجه کشور دو موضوعي است که کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس مامور به رسيدگي و بررسي آن شده است. وي در پاسخ به اين سئوال که آيا به طور قطعي احمدي نژاد براي پاسخ به سئوال در کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي حضور مي يابد، گفت: طبق آئين نامه داخلي مجلس شوراي اسلامي نماينده رئيس جمهور در کميسيون هاي تخصصي حاضر مي شود اما به نظر مي رسد به دليل اهميت اين دو موضوع، هيئت رئيسه کميسيون تصميم گرفته تا شخص رئيس جمهور پاسخگو باشد.
اينک درحالي که احمدي نژاد به آمريکاي لاتين سفر مي کند اين سوال پيش ميآيد که آيا احمدي نژاد درخواست تغيير زمان اين جلسه را از مجلس کرده يا اينکه از کنار آن به سادگي گذشته است؟! براساس عرف، چنانچه احمدي نژاد شخصا مايل به تشريح دلايل علت برکناري وزراي اطلاعات و امور خارجه اش باشد، مي تواند درخواست تغيير زمان اين جلسه را مطرح کند.با اين حال حسين ابراهيمي نايب رئيس دوم کميسيون امنيت ملي اعلام کرد: احمدي نژاد چه خودش به مجلس بيايد، چه نماينده اش را بفرستد و چه نفرستد، کميسيون امنيت ملي اين موضوع را بررسي کرده و گزارشش را به هيات رئيسه مي دهد. وي در گفت وگو با فارس گفت: اگر رئيس جمهور يا نمايندگان وي در جلسات بررسي ها حضور پيدا کردند، نتايج بررسي ها را با توجه به توضيحات ارائه شده رئيس جمهور يا نمايندگان وي به هيئت رئيسه ارائه خواهيم کرد، در غير اين صورت گزارش مذکور را کميسيون مستقلا به هيئت رئيسه تقديم مي کند. از سوي ديگر علي اکبر اوليا عضو فراکسيون خط امام(ره) در خصوص طرح سوال از احمدي نژاد گفت: از آنجايي که اين طرح براي نخستين بار اجرا مي شود نبايد انتظار خروجي صد در صدي داشت.
وي در گفت و گو با خبرنگار ايلنا، در اين زمينه گفت: پيش از ارجاع اين طرح به کميسيون هاي مربوطه، مماشات هايي شد که شان مجلس را زير سوال برد اما براي پيگيري طرح کميته اي تشکيل شد تا موانع کار را برطرف کند.
نماينده يزد و صدوق با اشاره به دعوت کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس از احمدي نژاد گفت: الزامي به حضور شخص ايشان در کميسيون مربوطه نيست و نماينده ايشان هم مي تواند در کميسيون امنيت حاضر شود و از سوي ديگر به نفع احمدي نژاد است که خود يا نماينده اش در کميسيون حاضر شود چرا که در غير اين صورت محورهاي مورد نظر در صحن علني بررسي مي شود. درصورت بررسي طرح سوال از رئيس جمهور در صحن علني بايد خود ايشان براي ارائه توضيحات به مجلس بيايند. وي تاکيد کرد: در کميسيون امنيت ملي معاونين، وزرا و يا ديگر نمايندگان ايشان نيز مي توانند حاضر شوند.
ديدارهاي تکراري
ديدارهاي احمدي نژاد با مقامات چهار کشور آمريکاي لاتين بارها اتفاق افتاده اما آنکه در اين بين و شايد در تاريخ ديدارهاي ديپلماتيک دنيا بي سابقه باشد ديدارهاي احمدي نژاد و چاوز است که اگر چاوز گرفتار بيماري لگن خاصره نشده بود ديدار اين روزها چند ماهي زودتر اتفاق مي افتاد.
نخستين ديدار محمود احمدي نژاد در مقام رئيس دولت با چاوز، نه در تهران و نه در کاراکاس که در نيويورک صورت گرفت. شهريور ماه 84، احمدي نژاد که حدود يک ماه قبل از آن مراسم تحليف خود را به جا آورده بود، عازم نيويورک شد، تا براي نخستين بار در اجلاسيه سالانه سازمان ملل متحد شرکت کند. چاوز حدود 10 ماه بعد يعني در هفتم مردادماه سال 85، يک روز بعد از جشن تولدش، براي نخستين ديدار رسمي از ايران در دوره رياست جمهوري احمدي نژاد، به تهران سفر کرد. ابتدا قرار بود اين سفر هم زمان با جشن تولد چاوز انجام شود و حتي دفتر رياست جمهوري ايران خبرنگاران را به فرودگاه دعوت کرده بود تا از هوگو چاوز که همزمان با تولد 52سالگي خود وارد تهران مي شد، استقبال کنند، ولي نا گهان اين برنامه بدون هيچ توضيح خاصي يک روز به عقب افتاد و پس از چند ساعت انتظار خبرنگاران را مرخص کردند. احمدي نژاد، شهريورماه 85، يعني حدود يک ماه و نيم بعد از سفر چاوز به تهران، به نيت شرکت در نشست سران کشورهاي عضو جنبش عدم تعهد، روانه کوبا شد. 25 شهريور 85، احمدي نژاد، چاوز را در کوبا ملاقات کرد. احمدي نژاد، 26 شهريور85 در کاراکاس، مورد استقبال رسمي هوگو چاوز قرار گرفت تا اولين سفر رسمي چاوز به تهران در دوره رياست جمهوري خود را با نخستين سفرش به ونزوئلا پاسخ گفته باشد. 23 دي ماه سال 85 يعني 40 روز بعد از پيروزي چاوز در انتخابات رياست جمهوري، احمدي نژاد که در گفتگوي تلفني با چاوز تاکيد کرده بود "همه آزاديخواهان جهان از جمله ملت ايران از اين پيروزي خوشحالند"، براي تبريک حضوري بار ديگر راهي کاراکاس شد. در سال 86 چاوز تصميم گرفت بار ديگر به تهران بيايد و اين تصميم خود را دهم تيرماه سال 86 عملي کرد و به همراه چهار وزير، براي ديداري سه روزه به تهران آمد.
سومين سفر احمدي نژاد به کاراکاس هم در مسير بازگشت از نيويورک به تهران و تنها چند روز پس از سخنراني و جلسه پرسش و پاسخ معروف احمدي نژاد در دانشگاه کلمبيا آمريکا در سال 86 صورت گرفت.
در اين سفر کوتاه چند ساعته، هوگو چاوز از اينکه بار ديگر ميزبان احمدي نژاد در ونزوئلا است ابراز خوشحالي کرد و با بيان اين که احمدي نژاد از بزرگترين رهبران امروز دنيا در مبارزه با استکبار است، خطاب به وي اظهارداشت: "ونزوئلا سرزمين خود شما است". هفتمين سفر هوگو چاوز به تهران که 28 آبان ماه 86 يعني کمتر از دو ماه بعد از سومين سفر احمدي نژاد به کاراکاس انجام شد، چند ساعت بيشتر طول نکشيد. اين سفر کوتاه که ساعتي از آن به مراسم رسمي استقبال و بدرقه و ساعتي به ضيافت نهار گذشت، بيشتر نمايش همبستگي بود تا فرصتي براي گفت وگو در مورد گسترش روابط دوجانبه. هوگو چاوز، فروردين ماه 1388بار ديگر به تهران سفر کرد که نهمين ديدار احمدي نژاد و چاوز بود. بيماري چاوز در يکسال اخير باعث شد که اين ديدارها متوقف شود که با بهبود حال چاوز، حالا ادامه اين ديدارها ميسر شده است.
موضع گيري مقامات آمريکايي
از سوي ديگر سفر احمدي نژاد با موضع گيري مقامات آمريکايي مواجه شده است . بر اساس آنچه روز گذشته خبرگزاري ها خبر دادند سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا از سفر رئيس جمهوري اسلامي ايران به برخي کشورهاي آمريکاي لاتين ابراز نگراني کرد.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، ايالات متحده آمريکا در واکنش به سفر محمود احمدي نژاد به کشورهاي آمريکاي لاتين از اين کشورها خواست روابطشان را با ايران توسعه ندهند. ويکتوريا نولند سخنگوي وزارت خارجه آمريکا روز جمعه گفت: آمريکا به شکل کاملا روشني به کشورهاي جهان گفته که اکنون زمان تعميق روابط امنيتي و اقتصادي با ايران نيست. سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا همچنين از تماس هاي ديپلماتيک آمريکا با مقامات اکوادور و نيکاراگوئه درباره سفر رئيس جمهوري ايران خبر داد.
سخنگوي وزارت خارجه آمريکا ادعا کرد سفر احمدي نژاد به منطقه آمريکاي لاتين در راستاي پيدا کردن دوستاني جديد در اين منطقه است. نولند همچنين مدعي شده است که اين سفر در پي فشارهاي بيشتر آمريکا و انزواي بيشتر تهران صورت مي گيرد. "کارلوس رومرو" استاد بازنشسته روابط بين المللي دانشگاه مرکزي ونزوئلا مي گويد: سفر احمدي نژاد به آمريکاي لاتين براي به دست آوردن اکسيژن جديد است تا کشور را از مرحله پيچيده اي که در صحنه بين المللي با آن روبرو است عبور دهد. "ليتوس گيمارائس" استاد دانشگاه در برزيل نيز ضمن اذعان به روابط نزديکتر دولت "ديملا روسف" با ايران نسبت به دولت قبلي "لولا داسيلوا" مي گويد: برزيل درصدد دفاع از ايران و يا حمله به آن نيست. اين کشور منتظر است تا ببيند چه اتفاقي خواهد افتاد.