پرنده خوشبختی از بام میراث جهانی ایران پرکشیده
شنیدید میگویند دست و دلات به کار باشد؛ اگر دل سیر نباشد، دست چطور کار کند؟ این حکایت حقوق کارمندان و کارگران پایگاههای میراث فرهنگی و جهانی است. از 6 تا دو ماه حقوق معوقه دارند. پایگاهها پول درست و درمونی ندارند و انگار پرنده خوشبختی، از بام آنها پرکشیدهاست.
خبرگزاریمیراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ میگویند میراثجهانی از حقوق جهانی برخوردار است اما حقوق کارکنان پایگاههای میراثجهانی ایران هنوز در جیب خالیشان نرفته است. گفته میشود که از 6 تا 2 ماه انتظار برای کارکنان پایگاههای میراثجهانی محاسبه شده است. درست برابر با زمانیکه حقوقی دریافت نکردهاند. وضعیتی نابسامان که برخی از پایگاهها را به مرز بحران رسانده و کارکناناش را بهستوه آورده است.
بهگزارش CHN، چغازنبیل، تختجمشید و پاسارگاد، ارگ بم، تخت سلیمان، مجموعه کلیساهای آذربایجان، گنبد سلطانیه و ... آثار جهانی بهشمار میروند که گرفتار تصمیمات ملی شدهاند. چغازنبیل 6 ماه است که در این شرایط گرفتار آمده و کارکنان میراثجهانی بم هم نزدیک به 4 ماه است حقوقی دریافت نکردهاند، در این میان پایگاههای استانفارس وضعیت بهتری را سپری کردند. این درحالیاست که پایگاه پارسه و پاسارگاد در خوشبینانهترین حالت تنها یک ماه از حقوق معوقهاش میگذرد.
اما بشنوید از چرایی و چگونگی این اتفاق؛ سال 1381 بود که به طور رسمی پروژههای بزرگ که بعدها به پایگاههای میراث فرهنگی تغییر نام دادند، شکل گرفتند. قرار بود این پایگاهها شرایطی را فراهم آورند که به دور از فشارهای استانی و کم و کاستیهای آن، تعداد زیادی از آثار تاریخی کشور را به فهرست میراث جهانی الحاق کنند.
پایگاههای میراث فرهنگی از پایتخت حقوق میگرفتند و قرار نبود باری روی دوش استانها باشند تا بتوانند به خوبی انجام وظیفه کنند. اما اینطور نماند. با آمدن مشایی زمزمه استانی شدن پایگاهها شنیده شد و بالاخره تا دوره بقایی همه پایگاهها استانی شدند. حالا این روسای استانها بودند که اعتبارات پایگاهها را تامین میکردند.
شاید بههمین دلیل است که درحالحاضر حقوق معوقه برخی استانها 6 تا دو ما است که به تعویق افتادهاست.
اما شنیده میشود که مدیران پایگاههای جهانی کشور فعالیتی فراتر از گرفتن حقوق کارمندان میکنند. آنها معتقدند مسئلهای که هماکنون بسیار چالش برانگیز شده مباحث مربوط به تبدیل وضعیت کارکنان پایگاههای میراثجهانی است.
یکی از کارشناسان میراث فرهنگی که در پایگاه میراث جهانی فعالیت میکند در این خصوص به CHN میگوید: «همانطور که میدانید پایگاههای میراثجهانی پلان مدیریت و ساختار مشخصی دارند که براساس برنامه زمانبدی معین باید به اهدافی که در نظر گرفتهاند برسند. اما رسیدن به این اهداف و چشماندازهای مدیریتی زمانی رخ میدهد که نیروهای متخصص وجود داشته باشد و نیروهای متخصص زمانی مشغول بهفعالیت خواهند بود که حقوق ابتدایی خود را دریافت کرده باشند.»
اما از آنجاییکه تاکنون محل پرداخت پرسنل از محل پرداخت اعتبارات عمرانی بوده نوع قرارداد کارکنان پایگاه بهصورت کارگری و روز مزد محسوب میشده، تا اینکه هیات دولت برای رفع مشکلات پایگاههای جهانی اقدام به تصویب بخشنامهای کرد. مصوبهای که در صورت اجراییشدن راهبردی مناسب برای برون رفت مشکلات و تصویب نهایی پایگاهها است.
طبق بخشنامه 1/11/90 تمام نیروهای پایگاههای میراثجهانی باید تعیین تکلیف شوند. با اینکه گفته میشود قراردادها با تمامی کارکنان تحت عنوان "قرارداد انجام کار معین" تنظیم شده تا بدین وسیله کارکنان از حقوق و مزایای خود برخوردار شوند اما گفته میشود این روند در مراحل اداری بسیار کند پیش میرود.
درحالحاضر تمامی پایگاههای میراث جهانی کشور با معضل حقوق معوقه کارکنان مواجه هستند. اما وقتی به سراغ روسای اداره میراثفرهنگی استانها میرویم با نداشتن وقت و جلسات متعدد روبرو میشویم. کسی پاسخگوی حقوق عقب افتاده کارمندان نیست.
«پرویز پورفرخی» رئیس اداره میراثفرهنگی استان خوزستان، پاسخی نمیدهد و میگوید با روابط عمومی هماهنگ شود؛ از سوی دیگر ذوالفقاری رئیس اداره میراثفرهنگی استان آذربایجان غربی هم طی تماسهای مکرر به حضورش در جلسات مختلف اشاره کرده و از پاسخگویی به CHN امتناع میکند.
پایگاه بم در کرمان نیز وضعیتی مشابه دارد بهطوریکه مدیران استانی کرمان از نبود بودجه و شکوه و شکایت کارشناسان و کارمندان پایگاه میراث جهانی بم سخن میرانند.
در این میان پرسنل پایگاه جهانی پارسه و پاسارگاد هم از معوقات یک ماهه میگویند هر چند که این پایگاه از وضعیت بهتری نسب به دیگر پایگاهها برخوردار است اما «فریدون فعالی» رئیس اداره میراث فرهنگی استان فارس با قاطعیت میگوید: «در استان فارس همه چیز سرجای خود قرار دارد و هیچ چیز بهم ریخته نیست. از اول سال تاکنون تنها یک ماه حقوق پایگاه میراثجهانی استان فارس عقب افتاده و بههیچ وجه مشکلی نداریم.»
گویا رئیس میراث فرهنگی استان فارس از باقی راسای استانها زرنگتر بوده و توانسته به غیر از یک ماه باقی حقوق پایگاه پارسه پاسارگاد را تامین کند.
با این حال از بیستون گرفته تا گنبد سلطانیه و از چغازنبیل تا تخت سلیمان همه آثار جهانی ایران در شرایطی مشابه قرار دارند با این تفاوت که با اختلاف چند ماه موفق به دریافت حقوق خود نشدهاند.
شنیدهها حاکی از آن است که کارکنان پایگاهها درصدد نوشتن نامهای به مسئولان ارشد سازمان میراثفرهنگی هستند چراکه نامههای مدیریت پایگاهها تاکنون نتیجهای در بر نداشته است.